Szepesi Kornél: Holtág [Képalá]

Képalá |

Hallod apa, gyere ki, ordítom a partról, miután megérkezem a présházhoz. Látod, mit csinálok, feleli apa, halkan, mogorván, de az apró hullámok kitűnően szállítják a hangot. Látom, ülsz, felelem ezúttal én is halkabban, majd sóhajtom. A vesszőfonott szék, melyben apa a holtág vizében ül, dohosan kapaszkodik az üledékes mederbe. Anya a könyökömnél fogva húz el a partszakaszról, ahol gyerekkorom legszebb nyarait töltöttem. Nem gondolja komolyan, csak bolond lett öreg korára, morogja és kezével már hessegeti is el a legyeket a musttal töltött lavór körül. Gyerekkel a kezemben nehezen boldogulok a présház teraszán, így anya tölt az idei mustból. Mikor a sűrű erjedésnek indult lé félig megtölti a műanyagpoharat, látom apát, ahogy titokban felénk sandít a távolból. Figyeli a fiatal borát, hogy anya mennyit önt és melyik fajtából. Más nem érdekli. Az egészet megszokásból csinálja, apa dialízises, nem ihatja a saját borát. Még az érkezésünk előtt, a telefonba azt üvöltötte, mondtam, hogy ne csinálj gyereket senkinek erre a világra. Flórát, akit apa csak a gyerek anyjának hív, most a kocsiban vár. Megígértem neki, hogy nem maradok sokáig, csak beköszönök. A fiam, mikor visszafelé az autóhoz sétálunk, megkérdezi mi az a holtág. Elmagyarázom neki, hogy a folyónak egy olyan ága, amely eliszapodás miatt, elvesztette a kapcsolatát az élővízzel. Beszállunk az autóba, a nap már eltűnt az égről, a szatyrot a hátsó ülésre teszem, kaptunk mustot, mondom, aztán hazáig hallgatunk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár D. Andrea: Öröklés [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Jankó Melinda: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Germer Lilla: Apa [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.