Szepesi Kornél: Holtág [Képalá]

Képalá |

Hallod apa, gyere ki, ordítom a partról, miután megérkezem a présházhoz. Látod, mit csinálok, feleli apa, halkan, mogorván, de az apró hullámok kitűnően szállítják a hangot. Látom, ülsz, felelem ezúttal én is halkabban, majd sóhajtom. A vesszőfonott szék, melyben apa a holtág vizében ül, dohosan kapaszkodik az üledékes mederbe. Anya a könyökömnél fogva húz el a partszakaszról, ahol gyerekkorom legszebb nyarait töltöttem. Nem gondolja komolyan, csak bolond lett öreg korára, morogja és kezével már hessegeti is el a legyeket a musttal töltött lavór körül. Gyerekkel a kezemben nehezen boldogulok a présház teraszán, így anya tölt az idei mustból. Mikor a sűrű erjedésnek indult lé félig megtölti a műanyagpoharat, látom apát, ahogy titokban felénk sandít a távolból. Figyeli a fiatal borát, hogy anya mennyit önt és melyik fajtából. Más nem érdekli. Az egészet megszokásból csinálja, apa dialízises, nem ihatja a saját borát. Még az érkezésünk előtt, a telefonba azt üvöltötte, mondtam, hogy ne csinálj gyereket senkinek erre a világra. Flórát, akit apa csak a gyerek anyjának hív, most a kocsiban vár. Megígértem neki, hogy nem maradok sokáig, csak beköszönök. A fiam, mikor visszafelé az autóhoz sétálunk, megkérdezi mi az a holtág. Elmagyarázom neki, hogy a folyónak egy olyan ága, amely eliszapodás miatt, elvesztette a kapcsolatát az élővízzel. Beszállunk az autóba, a nap már eltűnt az égről, a szatyrot a hátsó ülésre teszem, kaptunk mustot, mondom, aztán hazáig hallgatunk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár D. Andrea: Öröklés [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Jankó Melinda: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Germer Lilla: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Hírek

Az 50-es években humorosnak szánt grafikában utaltak Radnótira és a holokausztra

...
Hírek

Lenyúlták Simon Mártonék verses insta-oldalát

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

...
Hírek

Végre megfilmesítik Nnedi Okorafor A halálmegvetőjét

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.