Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

Képalá |

Mindig itt szokott ülni. Azóta, hogy elvált, mert lebukott a szeretője miatt. De aztán a szeretője is elhagyta, mert az nem bírta a távkapcsolatot. A gyerekei pedig meggyűlölték az erkölcsileg feddhetetlennek hitt, csodálatos és példaképnek tekintett apát. Egyedül maradt. Naphosszat a nappaliban ült, és próbálta fejben összeszedni széthullott élete darabkáit. Körülötte fényképek. Szedeget, ha már eddig tört és zúzott.

Jól élhetne, a nyugdíja magas, megérte bányászként a föld alatt mászkálni évtizedeken át. De most csak ül. Mindig itt, a nappaliban. És iszik. Rengeteg feles lecsúszik a torkán. 

Lecsúszott addig, amíg össze nem esett a szobában. A szomszédok berontottak, fölkapták, bevitték. Megműtötték. Kezdeti májzsugor. Haza engedik. Nem érdekli, csak annyiban, hogy most már inni sem iszik. Már-már a széken alszik. Aludjon akkor ott, mit bánja ő! Csak ő van, a szék és a nappali. A triumvirátus.

A település közelében lévő folyócska a nagy és váratlan esőzések következtében megáradt. Kiömlött a medréből, és csak ömlött az utcákon át. Mindenki menteni próbálta a menthetőt. Ő ült tovább, rendületlenül. A nappaliban. Most már csak a bokájáig ér a víz. A ház váza megmaradt, a bútorok elúsztak, de a szék maradt. A szék maradt.

Aztán jöttek a hitelezők is. Törlesztőrészletek iránt érdeklődtek. Ő ült, és rázta a fejét. Az áradás után minden tartalékát ellopták, hacsak nem a víz vitte el. Ez a hitelezőket nem érdekelte. Ő ült némán, és bámult ki a nagyvilágba 

Elvitték a feje felöl a házat. A székét meghagyták. Nappali és a fényképek már nincsenek körülötte.  A fizetésre felszólító leveleket és a csekkeket is megették a halak. Ő pedig a saját életét falta fel egy kis cukorért.

Ezt a történetet is a halak mesélték el nekem. De hopp! Egy hajókürt hangja zúg fel. Ő is hallja, látszik szeme rebbenésén. Sóhajt egyet, testén megemelkednek a műtét nyomai. Jobbra fordítja a fejét. Farkasszemet néz a hajóorral.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kuzma Anita: Apa [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!