Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

Képalá |

Mindig itt szokott ülni. Azóta, hogy elvált, mert lebukott a szeretője miatt. De aztán a szeretője is elhagyta, mert az nem bírta a távkapcsolatot. A gyerekei pedig meggyűlölték az erkölcsileg feddhetetlennek hitt, csodálatos és példaképnek tekintett apát. Egyedül maradt. Naphosszat a nappaliban ült, és próbálta fejben összeszedni széthullott élete darabkáit. Körülötte fényképek. Szedeget, ha már eddig tört és zúzott.

Jól élhetne, a nyugdíja magas, megérte bányászként a föld alatt mászkálni évtizedeken át. De most csak ül. Mindig itt, a nappaliban. És iszik. Rengeteg feles lecsúszik a torkán. 

Lecsúszott addig, amíg össze nem esett a szobában. A szomszédok berontottak, fölkapták, bevitték. Megműtötték. Kezdeti májzsugor. Haza engedik. Nem érdekli, csak annyiban, hogy most már inni sem iszik. Már-már a széken alszik. Aludjon akkor ott, mit bánja ő! Csak ő van, a szék és a nappali. A triumvirátus.

A település közelében lévő folyócska a nagy és váratlan esőzések következtében megáradt. Kiömlött a medréből, és csak ömlött az utcákon át. Mindenki menteni próbálta a menthetőt. Ő ült tovább, rendületlenül. A nappaliban. Most már csak a bokájáig ér a víz. A ház váza megmaradt, a bútorok elúsztak, de a szék maradt. A szék maradt.

Aztán jöttek a hitelezők is. Törlesztőrészletek iránt érdeklődtek. Ő ült, és rázta a fejét. Az áradás után minden tartalékát ellopták, hacsak nem a víz vitte el. Ez a hitelezőket nem érdekelte. Ő ült némán, és bámult ki a nagyvilágba 

Elvitték a feje felöl a házat. A székét meghagyták. Nappali és a fényképek már nincsenek körülötte.  A fizetésre felszólító leveleket és a csekkeket is megették a halak. Ő pedig a saját életét falta fel egy kis cukorért.

Ezt a történetet is a halak mesélték el nekem. De hopp! Egy hajókürt hangja zúg fel. Ő is hallja, látszik szeme rebbenésén. Sóhajt egyet, testén megemelkednek a műtét nyomai. Jobbra fordítja a fejét. Farkasszemet néz a hajóorral.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kuzma Anita: Apa [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.