Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

Képalá |

Törött a trónom, ez igaz. De tönkrement, öreg az ember is rajta. Sekély itt a folyó, és messze is borús az ég, bár homályosan látok. Ha megfordulnék, csak foltoknak tűnne az erdő magam mögött. De arra minek fordulnék? Ami hibátlan, az most a nyugalom. Ez a néma folyam, ömlés, áradás. Ebben nem találni hibát. Ebben én nem találok hibát. Szépen üldögélni a kulturált ember nyugalmával. Nagy ötlet volt ide kijönni…
Hiába, kellemes kedvet csinált a mai borotválkozás. A penge legelőkelőbb felhasználása. A rendezett bajusz reggel a fürdőszoba, most a hullámok tükrében. Látszana, ha le tudnék odáig hajolni. De minek hajlongjak? Nem kell már, jó itt nekem, ahogy az erdő sem érdekel, az is jó helyen van mögöttem. A fonott székem, fürdőnadrágom, katéterem, a civilizációm vívmányai… Ezekre van még szükség, na meg a természet találmányai… Ráadásként a távolba tekintés, ha nem is látok el addig. Ezekre dobbanok néhány párat. Ennyi még bőven belefér. És ott az a távol, akár elférne bennem, vagy én elférnék arrafelé.
Hát bárhogy is, lehet ez még akárhogyan. Miért ne fordulna minden jobbra, ahogyan én. A Nap kisüthet, és Istenem, de jó a víz. Mekkora ötlet volt engem ide kihozni… Fotózz csak le, életem.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kuzma Anita: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fehér Enikő: Miért nem mondta senki [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Simonicsné Tóth Krisztina: Apa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

A Disney+ sorozatot forgat a a Percy Jackson és az olimposziak című regényszériából. A hírt az író, Rick Riordan jelentette be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!