Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

Képalá |

Törött a trónom, ez igaz. De tönkrement, öreg az ember is rajta. Sekély itt a folyó, és messze is borús az ég, bár homályosan látok. Ha megfordulnék, csak foltoknak tűnne az erdő magam mögött. De arra minek fordulnék? Ami hibátlan, az most a nyugalom. Ez a néma folyam, ömlés, áradás. Ebben nem találni hibát. Ebben én nem találok hibát. Szépen üldögélni a kulturált ember nyugalmával. Nagy ötlet volt ide kijönni…
Hiába, kellemes kedvet csinált a mai borotválkozás. A penge legelőkelőbb felhasználása. A rendezett bajusz reggel a fürdőszoba, most a hullámok tükrében. Látszana, ha le tudnék odáig hajolni. De minek hajlongjak? Nem kell már, jó itt nekem, ahogy az erdő sem érdekel, az is jó helyen van mögöttem. A fonott székem, fürdőnadrágom, katéterem, a civilizációm vívmányai… Ezekre van még szükség, na meg a természet találmányai… Ráadásként a távolba tekintés, ha nem is látok el addig. Ezekre dobbanok néhány párat. Ennyi még bőven belefér. És ott az a távol, akár elférne bennem, vagy én elférnék arrafelé.
Hát bárhogy is, lehet ez még akárhogyan. Miért ne fordulna minden jobbra, ahogyan én. A Nap kisüthet, és Istenem, de jó a víz. Mekkora ötlet volt engem ide kihozni… Fotózz csak le, életem.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kuzma Anita: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fehér Enikő: Miért nem mondta senki [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Simonicsné Tóth Krisztina: Apa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!