Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

Képalá |

Törött a trónom, ez igaz. De tönkrement, öreg az ember is rajta. Sekély itt a folyó, és messze is borús az ég, bár homályosan látok. Ha megfordulnék, csak foltoknak tűnne az erdő magam mögött. De arra minek fordulnék? Ami hibátlan, az most a nyugalom. Ez a néma folyam, ömlés, áradás. Ebben nem találni hibát. Ebben én nem találok hibát. Szépen üldögélni a kulturált ember nyugalmával. Nagy ötlet volt ide kijönni…
Hiába, kellemes kedvet csinált a mai borotválkozás. A penge legelőkelőbb felhasználása. A rendezett bajusz reggel a fürdőszoba, most a hullámok tükrében. Látszana, ha le tudnék odáig hajolni. De minek hajlongjak? Nem kell már, jó itt nekem, ahogy az erdő sem érdekel, az is jó helyen van mögöttem. A fonott székem, fürdőnadrágom, katéterem, a civilizációm vívmányai… Ezekre van még szükség, na meg a természet találmányai… Ráadásként a távolba tekintés, ha nem is látok el addig. Ezekre dobbanok néhány párat. Ennyi még bőven belefér. És ott az a távol, akár elférne bennem, vagy én elférnék arrafelé.
Hát bárhogy is, lehet ez még akárhogyan. Miért ne fordulna minden jobbra, ahogyan én. A Nap kisüthet, és Istenem, de jó a víz. Mekkora ötlet volt engem ide kihozni… Fotózz csak le, életem.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kuzma Anita: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fehér Enikő: Miért nem mondta senki [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Simonicsné Tóth Krisztina: Apa [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!