Nagy Lívia: Mint hal a vízben [Képalá]

Képalá |

Emlékszem, rég volt már, de visszanézve egy pillanatnak tűnnek az évtizedek az életemben, amelyek úgy illantak el egymás után, mint a kacsázó kavics a vízen.
Emlékszem a srácra, aki a minap voltam még.
Tele várakozással, ötletekkel. Igen, ott a parton sok időt töltöttem el. Szerelmemmel sétáltunk a tóhoz gyakran, nem tudtuk eldönteni, a naplemente vagy a napfelkelte látványa gyönyörűbb. A naplementével zártuk a napunk, egy gondolatunk és a megvalósult álmainkat, és a napfelkelte életre keltette új elképzeléseinket. 
Sokat úsztunk, kacagtunk, bolondoztunk a vízben versenyeinken, ahogy hagytuk nyerni egymást.
Reményekkel és tervekkel teli napfelkeltekor kérdeztem meg, úszna-e velem együtt egy életen át? Az első napsugarak fénye vakítóan csillogott a gyűrűn, ahogy a habokba vetettük magunk. 
Aztán úsztunk, időnként az árral szemben, aztán lubickolva, boldogan, máskor csak vitt a víz amerre akart. Egyszer viharos lett a tó, nem láttuk és nem tudtuk merre tartunk. 
Veszélyes volt és félelemmel teli, úgy éreztem a szerelmemmel közös úszás véget ér, elveszítem őt. Levegő után kapkodtam, de győzött a vágy, hiszen mindennél erősebben akartuk, hogy a versenyünkben a másik legyen a győztes, így egymást segítettük a célba.
Mégis vége lett. Már egy ideje nem úszunk együtt, nem a földi vizeken szeli a habokat, meghalt.
Én még itt vagyok, az úszásból a víz lágy simogatása maradt, ahogy körbeöleli a lábam.
Azt képzelem, amikor esik, a felhők mögül Ő küldi a vízcseppeket, lemosva a könnyeim.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tordai József: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Káldy Alexandra: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Major Ilona : Apa [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!