Rátkay Edit: Csak azért is [Képalá]

Képalá |

Valaki nem tudta a lomtalanítást kivárni és a vízbe dobta, kopott, elnyűtt, fonott székét, nem is sejtve, hogy ezzel nekem a legnagyobb örömöt okozta.
Nem tudhatta, hogy milyen csodás érzés beleülni ebbe a kényelmes, bár néhol lyukas fotelbe és a lenyugvó nap vízen táncoló sugaraiban gyönyörködni.

Mindig elvarázsol a táj szépsége, a víz megnyugtató csobogása, a lágy esti szellő, amely most is körülölel. De jó élni! Csuda klassz egy új perspektívából, történetesen egy fonott fotelból a vízben ülve, lábamat lógatva nézni a világot. Régóta vágyódtam erre a békére, csendre. Úgy ülök a tóban, hogy csak a lábam fejét éri a víz. Így próbáltam élni életem is. Soha nem engedtem, hogy beszennyeződjön testem, pedig néha-néha pocsolyába is kellett lépnem.

Mindig hittem az élet tisztaságában és a szeretet erejében. Bár voltak az én életemben is olyan súlyos viharok, melyek itt a tónál is dúlnak néha, de azután minden elcsendesül, a rossznak csak a halvány emléke marad, és a háborítatlan nyugalom.

Boldog vagyok, mert sikeres volt az életem, apja lehettem két fiúnak és egy kislánynak, csak nagyon hiányzik mellőlem egy másik karosszék benne gyermekeim anyjával. 

A gyerekeket várom, akik megérkeznek a kisunokáimmal a hamarosan érkező hajóval és látni fogják, hogy a papa, vesszőből font királyi trónusban ülve, jogar helyett a műtét nyomaival, de a régi örömmel várja őket. Olyannak kell lennem, mint korábban, hogy reményt adjak számukra, semmi sincs elveszve, hogy a humor, az élet- és egymás szeretete minden megpróbáltatáson átsegíti az embert.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

László Katalin: Maszk nélkül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Lakatos Ilona: Bumeráng [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Ládai Eszter: Közügyek [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.