Rátkay Edit: Csak azért is [Képalá]

Képalá |

Valaki nem tudta a lomtalanítást kivárni és a vízbe dobta, kopott, elnyűtt, fonott székét, nem is sejtve, hogy ezzel nekem a legnagyobb örömöt okozta.
Nem tudhatta, hogy milyen csodás érzés beleülni ebbe a kényelmes, bár néhol lyukas fotelbe és a lenyugvó nap vízen táncoló sugaraiban gyönyörködni.

Mindig elvarázsol a táj szépsége, a víz megnyugtató csobogása, a lágy esti szellő, amely most is körülölel. De jó élni! Csuda klassz egy új perspektívából, történetesen egy fonott fotelból a vízben ülve, lábamat lógatva nézni a világot. Régóta vágyódtam erre a békére, csendre. Úgy ülök a tóban, hogy csak a lábam fejét éri a víz. Így próbáltam élni életem is. Soha nem engedtem, hogy beszennyeződjön testem, pedig néha-néha pocsolyába is kellett lépnem.

Mindig hittem az élet tisztaságában és a szeretet erejében. Bár voltak az én életemben is olyan súlyos viharok, melyek itt a tónál is dúlnak néha, de azután minden elcsendesül, a rossznak csak a halvány emléke marad, és a háborítatlan nyugalom.

Boldog vagyok, mert sikeres volt az életem, apja lehettem két fiúnak és egy kislánynak, csak nagyon hiányzik mellőlem egy másik karosszék benne gyermekeim anyjával. 

A gyerekeket várom, akik megérkeznek a kisunokáimmal a hamarosan érkező hajóval és látni fogják, hogy a papa, vesszőből font királyi trónusban ülve, jogar helyett a műtét nyomaival, de a régi örömmel várja őket. Olyannak kell lennem, mint korábban, hogy reményt adjak számukra, semmi sincs elveszve, hogy a humor, az élet- és egymás szeretete minden megpróbáltatáson átsegíti az embert.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

László Katalin: Maszk nélkül [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Lakatos Ilona: Bumeráng [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Ládai Eszter: Közügyek [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.