Friedler Magdolna: Sodrás [Képalá]

Képalá |

A sérvműtét után nem tudott értem jönni a kórházba, fontos tárgyalása volt. Hónapok óta gyűjtötte rá az anyagot, estébe nyúlóan és hétvégeken is. A pici lányunokánk ilyenkor hangosan fújta már, akár a bölcsis verseit, hogy az énmamim a dojgozóban van.

Szivike… – ezt a szófoszlányt kaptam el a metró mozgólépcsőjén szemben feljövő pártól: Olgám és nyakkendős negyvenes főnöke volt. Nem vettek észre, annyira egymásba fonódtak. Az otthonos parfümillat a peronig lekísért.

Az ő ötlete volt a nyaraló a Tisza mellett, hogy kiszabaduljunk a körúti bérházból, hogy Tillácska ne csak függönyön repkedő poloskákat lásson, meg döglött egeret a gangon, bejjegő pojoskát és sedény egejet, ahogy ő mondta, és a babáival ne a recsegő parkettán játsszon, hanem friss levegőn. Legalább ennyi öröme legyen, ha már elveszítette a szüleit egy motorbalesetben.

Minden pénzünk ráment a rozoga házra, sokat güriztem, mire elkészült. Az ötvenkilós cementes zsákot nem egyedül kellett volna kiemelnem a csomagtartóból, éreztem, amint végigszaladt a repedés a hasamnál.

Szervek, érzések türemkedtek, már nem lehet meg nem történtté tenni semmit. Soha. Gyufa sercen a benzincsík fölött, és annyira gyorsan kap lángra a faburkolat, hogy apám örökségét, a fonott karosszéket alig tudom már kivonszolni a házból, fojtogat a füst, csak el innen a forróságból, be a folyóba. Kezemben a szék, arra roskadok le.

A rohadt életbe, miért, de miért? Fuldokolva kapaszkodik a kérdés az üszkös pernyébe, együtt nyeli el őket a sodrás.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Lengyel Melinda: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nigel Rent: Ő jön? [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár Sára: Fűzfavessző [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!