Balassa Olivia: Apa [Képalá]

Képalá |

Lábaimat simogatja a körülöttem elfolyó víz. Szelíden, kis hullámokban fodrozódik. Minduntalan hívogat, engem vár, ütemes hangon szólít, felkínálva minden gyönyörűségét. Mióta eszemet tudom, szeretem a folyó közelségét. Megnyugtat csendessége és vihara is. Gyönyörködve bámulom távlatai kékjét, partjai zöldjét, megérint ezernyi színe, szeszélye és szenvedélye. Itt érzem otthon magam.

Nem messze tőlem a víz fodrozódik, buborékozni kezd, mintha kavicsot dobtak volna bele. Egy hal csobbanva mutatja meg csillogó pikkelyes hátát. Úgy, mint gyermekkoromban, amikor horgászni tanított apám itt a Tiszán.

-Gyere Tomi! Indulunk!

Apa résnyire nyitotta a szobaajtót és én lábujjhegyen mentem utána, a hűvös hajnal harmatos füvén, a folyóparton álló házikónk felé. Apa rozsdaette, éles horgot nyomott a markomba, az ő apjától kapta valamikor, az első önálló szerelék kötözésekor. Ez az a horog volt.

-A zsinórt dugd át a fülön! Mondta, s szemeit bíztatóan meresztette rám.

-Csinálj egy hurkot, fogd hozzá a szálat, és tekerd visszafelé a horgon! Úgy-úgy! Egymás után ötször, nyolcszor is lehet!

- A zsinórvéget húzd át a megmaradt kis hurkon, a másik végét szorosra feszítsed! Most rá a botra, a lapos ólmot is!

Erőteljesen koncentráltam a soron következő mozdulatra.

- Kész!

Ez már nem a kis peca. Egy igazi horgász identitástudatával hajítottam be a nagy orsós botot, de mesterem határozott mozdulattal segítette kezem. Percek múlva húzást éreztem. Egy hal csobbant. Megmutatta nekem csillogó pikkelyes hátát.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szigl Tamara: Balaton [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Hinsenkamp Fülöp: Mindent meg lehet szokni [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]