20/21

20/21

Fotó: Pecsics Mária

Decemberben, a Mastercard® kultúratámogató projektjének következő állomásaként, 20/21 névvel ismét érzékenyítő kampánnyal jelentkezik a fizetéstechnológiai cég és szakmai partnere, a Könyves Magazin. A projekt kiemelkedő kortárs szerzők és elismert fotográfusok együttműködésében olyan fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem. A kampányhoz – többek között – olyan népszerű írók csatlakoztak, mint Dragomán György, Tompa Andrea, Kemény István, Cserna-Szabó András, Szécsi Noémi, Halász Rita, Háy János vagy Zalán Tibor és olyan kiváló fotográfusok, mint Gáti György, Pecsics Mária, A Fehér Vera, Dezső Tamás és Barta Zsolt Péter. Pecsics Mária - CULTURA no 76, 2012

Tavaly decemberben a Mastercard® nagyszabású kultúratámogató programjának felvezető kampányaként indult el a 20/20 projekt. A Könyves Magazin közreműködésével létrehozott kampányban a Budapest Street Photography Collective fotósai 20 szemszögből dolgozták fel korunk meghatározó társadalmi kérdéseit. Képeik mellé pedig 20 népszerű kortárs író írt rövid történetet szegénység, digitalizáció és környezetvédelem témakörben, melyek a 20/20 projektoldalon tekinthetők meg.

Ennek folytatásaként jelenik meg idén decemberben a 20/21 projekt, amelynek célja, hogy művészeti eszközökkel, személyes történeteken keresztül mutassa be és hozza közelebb az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit. A program fókuszában szereplő társadalmi ügyeket, értékeket hangsúlyozva 20 kiemelkedő kortárs szerző írt fikciós szövegeket, amelyekhez kapcsolódva a Magyar Fotóművészek Szövetségének 21 prominens fotográfusa készített képeket. 

„Örülünk, hogy idén újabb kiváló művészek csatlakoztak a projekthez, és büszkék vagyunk, hogy igent mondtak a felkérésünkre. A Mastercard elkötelezett támogatója a kortárs, magyar kultúrának, ezért is indítottuk el tavaly átfogó kulturális programunkat” – mondta az újabb kezdeményezés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „Hisszük, hogy a művészet eszközeivel hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet az égető társadalmi problémákra.”

„A 20/21 projekt a társadalmi felelősségvállalás nézőpontváltására hívja fel a figyelmet. Az olvasás arra tanít minket, hogy különböző nézőpontokból vizsgáljunk meg kérdéseket, és ebben most 20 író és 21 fotós segít. A történetek különböző eszközökkel beszélnek valóságunkról, ami soha nem egyféle, hanem sokféle, és a közös jövőnk megértése érdekében szükséges nyitottan fordulnunk mások valóságához is” – nyilatkozta Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője.

„A Magyar Fotóművészek Szövetsége, együttműködve a Mai Manó Házzal, örömmel csatlakozott a Mastercard kezdeményezéséhez, mert az értéket teremt a magyar kultúra területén. Nem csupán írói vagy fotográfusi alkotásokban gondolkodik, hanem létrehozza azt a szinergiát, melyre oly nagy szüksége van a hazai művészeti szcénának” – mondta Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke és a Magyar Fotográfusok Házának ügyvezető igazgatója.

A fizetéstechnológiai a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben 2021 elején irodalmi díjat is alapított olyan, 40. évét be nem töltött vers- és prózaírók számára, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. A Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj első évében a felhívásra 81 pályázat érkezett. A pályamunkák közül a Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választotta ki győzteseket, André Ferencet és Czakó Zsófiát, akik a Mastercard® – Alkotótárs első ösztöndíjasaként 2-2 millió forintot kaptak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. A rövid listára tíz alkotó a zalai Margófeszten Alkotótáborban fejleszthette projektjeit. Czakó Zsófia író és André Ferenc költő szintén részt vesznek a Mastercard 20/21-ben.

A 20/21 projektben résztvevő alkotók:

André Ferenc, Bartók Imre, Czakó Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Fehér Renátó, Halász Rita, Háy János, Kemény István, Kollár Árpád, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Péntek Orsolya, Szécsi Noémi, Szőcs Petra, Tompa Andrea, Tóth Kinga, Vajna Ádam, Zalán Tibor, Zilahi Anna

A Fehér Vera, Apáti-Tóth Sándor, Bánkuti András, Barta Zsolt Péter, Bartha Máté, Biró Dávid, Czigány Ákos, Dezső Tamás, Gaál Zoltán, Gáti György, Hamarits Zsolt, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Papp Elek, Pecsics Mária, Schild Tamás, Stalter György, Szamódy Zsolt, Szombat Éva, Urbán Ádám, Varga Gábor Ákos

Fotó
Pecsics Mária
"A táj nem csupán a természet része, alapvetően az élet szükségszerűsége, amit az ember újból és újból átalakít. A mezőgazdasági táj a mindennapokhoz köthető munkálkodás helyszíne, az életminőséget szabályozó funkciói miatt közösségi és egyéni sorsokon túl kiterjeszthető az egész élő környezetre. A funkcionális táj képe rendet teremt, nem pedig összefüggést."

MasterCard