KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ götzinger_laura pályázat

Tóth Lászlóné: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

Láttam egy filmet, ami nagyon elgondolkodtatott. Testőrökről és egy védett személyről szólt. Milyen lehet az életük? Hogy, lehet úgy élni, hogy a folyamatos belső félelem mindennapjaik kisérője? Mit érezhet egy testőr, aki képes az életét feláldozni egy védett személyért. Hátra hagyva családját hiányának leküzdésével. Miért választ valaki olyan hivatást ahol háború nélkül is a halállal vagy komoly sérülés lehetőségével kell szembenéznie mindennap. Folyamatos éberséggel pásztázó tekintettel és fegyelemmel kell követni mindent és mindenkit. Kiszúrni a tömegből azt az egyet, akin látszik, hogy készül valamire. A pillanat töredéke alatt kell cselekedniük. Nincs idő semmire, mert a golyó már repül a védett személy felé. A testőr nem habozik, vetődik, és golyóálló mellényként védi a rábízott személyt. Megsebesült, de mindketten élnek. A társak elkapják a merénylőt. Nem hiszem, hogy nem gondolnak arra, hogy ezt most megúsztam. Holnap vajon melyik társuk lesz a megmentő és egyben áldozat? Érteni nem értem őket, viszont nagyon tisztelem a bátorságukat és az önfeláldozásukat. Milyen gondolatok járhatnak egy védett személy fejében, akit testőrök hada vesz körbe. Szereti, tiszteli őket, ismeri a családjukat, akik lehet, hogy férj vagy apa nélkül maradnak. Milyen érzések viaskodhatnak benne elinduláskor, nagy tömeggel való találkozáskor? Fél vajon a haláltól? Vagy félti az őt éltető embereket? Vagy megnyugtatja magát azzal, hogy a halál is az élet része? A földi létünk véges, hisz tudjuk az élethez retúrjegyet nem osztottak. A legbátrabbak is félnek ott mélyen belül az ismeretlentől. A védett személyek is bátran kiállnak, minden alkalommal vállalják a veszélyt. Furcsa kapcsolatok ezek. Sokan vagyunk földlakók és sokféleképpen élünk és gondolkodunk. Amig van félelelem addig szükség lesz testőre is. Ha belegondolunk, a világ nagyon békés hely lehetne ahol minden és mindenki elfér egymás mellett.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Dittrich Panka: Közeledni [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Ötvös Németh Edit: Feri atya [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pásztor Miklós: Sodródás [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.

Hírek
...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Hírek

Lenyúlták Simon Mártonék verses insta-oldalát

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

...
Hírek

Végre megfilmesítik Nnedi Okorafor A halálmegvetőjét

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket