KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ götzinger_laura pályázat

Tóth Lászlóné: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

Láttam egy filmet, ami nagyon elgondolkodtatott. Testőrökről és egy védett személyről szólt. Milyen lehet az életük? Hogy, lehet úgy élni, hogy a folyamatos belső félelem mindennapjaik kisérője? Mit érezhet egy testőr, aki képes az életét feláldozni egy védett személyért. Hátra hagyva családját hiányának leküzdésével. Miért választ valaki olyan hivatást ahol háború nélkül is a halállal vagy komoly sérülés lehetőségével kell szembenéznie mindennap. Folyamatos éberséggel pásztázó tekintettel és fegyelemmel kell követni mindent és mindenkit. Kiszúrni a tömegből azt az egyet, akin látszik, hogy készül valamire. A pillanat töredéke alatt kell cselekedniük. Nincs idő semmire, mert a golyó már repül a védett személy felé. A testőr nem habozik, vetődik, és golyóálló mellényként védi a rábízott személyt. Megsebesült, de mindketten élnek. A társak elkapják a merénylőt. Nem hiszem, hogy nem gondolnak arra, hogy ezt most megúsztam. Holnap vajon melyik társuk lesz a megmentő és egyben áldozat? Érteni nem értem őket, viszont nagyon tisztelem a bátorságukat és az önfeláldozásukat. Milyen gondolatok járhatnak egy védett személy fejében, akit testőrök hada vesz körbe. Szereti, tiszteli őket, ismeri a családjukat, akik lehet, hogy férj vagy apa nélkül maradnak. Milyen érzések viaskodhatnak benne elinduláskor, nagy tömeggel való találkozáskor? Fél vajon a haláltól? Vagy félti az őt éltető embereket? Vagy megnyugtatja magát azzal, hogy a halál is az élet része? A földi létünk véges, hisz tudjuk az élethez retúrjegyet nem osztottak. A legbátrabbak is félnek ott mélyen belül az ismeretlentől. A védett személyek is bátran kiállnak, minden alkalommal vállalják a veszélyt. Furcsa kapcsolatok ezek. Sokan vagyunk földlakók és sokféleképpen élünk és gondolkodunk. Amig van félelelem addig szükség lesz testőre is. Ha belegondolunk, a világ nagyon békés hely lehetne ahol minden és mindenki elfér egymás mellett.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Dittrich Panka: Közeledni [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Ötvös Németh Edit: Feri atya [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pásztor Miklós: Sodródás [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén