KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ götzinger_laura pályázat

Tóth Lászlóné: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

Láttam egy filmet, ami nagyon elgondolkodtatott. Testőrökről és egy védett személyről szólt. Milyen lehet az életük? Hogy, lehet úgy élni, hogy a folyamatos belső félelem mindennapjaik kisérője? Mit érezhet egy testőr, aki képes az életét feláldozni egy védett személyért. Hátra hagyva családját hiányának leküzdésével. Miért választ valaki olyan hivatást ahol háború nélkül is a halállal vagy komoly sérülés lehetőségével kell szembenéznie mindennap. Folyamatos éberséggel pásztázó tekintettel és fegyelemmel kell követni mindent és mindenkit. Kiszúrni a tömegből azt az egyet, akin látszik, hogy készül valamire. A pillanat töredéke alatt kell cselekedniük. Nincs idő semmire, mert a golyó már repül a védett személy felé. A testőr nem habozik, vetődik, és golyóálló mellényként védi a rábízott személyt. Megsebesült, de mindketten élnek. A társak elkapják a merénylőt. Nem hiszem, hogy nem gondolnak arra, hogy ezt most megúsztam. Holnap vajon melyik társuk lesz a megmentő és egyben áldozat? Érteni nem értem őket, viszont nagyon tisztelem a bátorságukat és az önfeláldozásukat. Milyen gondolatok járhatnak egy védett személy fejében, akit testőrök hada vesz körbe. Szereti, tiszteli őket, ismeri a családjukat, akik lehet, hogy férj vagy apa nélkül maradnak. Milyen érzések viaskodhatnak benne elinduláskor, nagy tömeggel való találkozáskor? Fél vajon a haláltól? Vagy félti az őt éltető embereket? Vagy megnyugtatja magát azzal, hogy a halál is az élet része? A földi létünk véges, hisz tudjuk az élethez retúrjegyet nem osztottak. A legbátrabbak is félnek ott mélyen belül az ismeretlentől. A védett személyek is bátran kiállnak, minden alkalommal vállalják a veszélyt. Furcsa kapcsolatok ezek. Sokan vagyunk földlakók és sokféleképpen élünk és gondolkodunk. Amig van félelelem addig szükség lesz testőre is. Ha belegondolunk, a világ nagyon békés hely lehetne ahol minden és mindenki elfér egymás mellett.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Dittrich Panka: Közeledni [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Ötvös Németh Edit: Feri atya [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pásztor Miklós: Sodródás [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Nézegess ritkán látott képeket Esterházy Péterről!

...
Hírek

Budapest megpályázza a Világ Könyvfővárosa címet

...
Hírek

Natalie Portmannel forog az új Ferrante-adaptáció

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

...
Hírek

Így fog kinézni Sally Rooney új regénye

...
Hírek

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán