KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Dittrich Panka: Közeledni [Képalá]

Képalá |

Lemaradtam. Akkor is lemaradtam, amikor e világra szülötten, idő előtt kipottyantam a szülői légkör meleg burkából. Mégis hiszem, az Isten felé vezető út még mindig jobb, mint az eretnekség. Habár olykor így is hiába akartam közeledni, nőtt a távolság Isten és közöttem. Lázadó lelkemből buggyant kérdések próbáltak felszínre törni. Avagy az iszaposat kívántam volna áttetszően látni Isten által. Volt, hogy feladtam, és a miérteket félrepakoltam. Volt, hogy a kapott válaszok részemről nem stimmeltek. Nem így, inkább úgy akartam volna annyi mindent. Hadakoztam éjjelente, a szokásos, esti magammal való diskurzuson, addig, míg a volna el nem settenkedett a szótáramból. Rájöttem, valóban vannak kérdések, amikre sosem kapok választ, vagy ha kapok, idő szükséges hozzá, hogy megvilágosodjon, kitisztuljon mindaz, aminek tisztulnia kell. Járom az utam, az egyedülit, amely megismételhetetlen, itt a földi lét mindenségében, ahol az érzékszerveink és a testi-lelki adottságaink vezetnek minket az idő és a tér kiszámíthatatlan függvényében. A lehetőségek tárházában van, hogy célba érek, van, hogy lemaradok. Ahogy most is. Ott álltam (egy panellakás 6. emeletén) a nyitott ablaknál, és lent morajlott a kalapos tömeg. Integettek, ahogy a karaván elhaladt előttük. A Pápát védő golyóálló üvegfaláról visszaverődtek a fénysugarak, melyeket magába szippantottak a testőrök izzadt sötét öltönyei. Ennyit láttam. Közben azon filozofáltam: vajon ki a hatalmasabb? A Pápa? A tömeg? Vagy a testőrök? Az ablakot becsuktam.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bertók Éva: Perpetuum mobile [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pásztor Miklós: Sodródás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rottenbergerné Pőész Petra: Közös nyelvünk [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Minden szempontból rendkívülinek mondható az idei Könyvhét, hiszen a pandémia miatt őszre csúsztatott rendezvény legtöbb programját végül online tartják. Új könyvek szerencsére lesznek, ezúttal pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.