KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Fedor Zsófia: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

„Miért nem hív már? Csak nem történt valami baj? Azt mondta a felvonulás után rögtön hív!”- Rózsa kezét tördelve járkált fel és alá a szoba puha szőnyegén. Nem volt olyan hónap, mikor el ne átkozta volna magát, amiért egy testőrhöz ment feleségül. Nem volt olyan hét, amikor legalább egy órára ne gyűlölte volna a pápát teljes szívéből- pedig hithű katolikus volt, és nem volt olyan nap sem, amikor ne aggódta volna halálra magát férje miatt.
Kiment a virágokkal tarkított, zöld illatú kertbe és folytatta a járkálást. „Olyan szép idő van, milyen jó lenne most együtt kirándulni! Oh, bár ne fogalmazódott volna meg sohasem a testőrség gondolata a történelem során, bár elfogadnák a nagy emberek is mulandóságuk tényét!” Most épp gyűlölte a világot. Heves érzelmei, és a nyári napsütés izzó parázzsá változtatta bőrét, így visszatért a hűvös lakásba, ott folytatta a járkálást. A tévében épp örök életet ígérő kapszulákat reklámoztak. Rózsa lenézően szemlélte a csodabogyót. „Milliók veszik meg és szedik be, mert még a vég gondolatát sem tudják elviselni. Az én férjem mennyire több ettől… sosem lázong miatta, pedig ott jár a nyomában, árnyékként követi őt, és kész bátran karjaiba ugrani ha a helyzet úgy kívánja.” Rózsa egyszerre csodálta és lenézte férjének ezt a tulajdonságát. Az önzetlenség és nemesség piedesztáljára emelte szemében, de fel nem foghatta, hogy lenne képes eldobni magától életét azért, hogy egy idegen éljen. „Vajon a pápa tudja a neveit azoknak, akik készek lennének érte meghalni? Vajon tudja, hogy családjaik milyen zaklatottan járkálnak szobáikban ebben az órában? Rebeg el értük hálaimát esténként?”
Ivott egy pohár vizet, kissé megnyugodott tőle. Elméje a közös emlékek irányába kezdett sodródni, de kegyetlenül elzárta gondolatai folyását. Inkább a jövőre összpontosított: tervezgetései biztosabb menedéket nyújtottak aggodalmai ellen. „Aggodalmad a szerelmed bizonyítéka, kedvesem!” Elmosolyodott férje oly sokszor megismételt mondatán.
Ebben a pillanatban felzengett a híradó jól ismert zenéje: a pápa felvonulásáról tudósítottak. A hírbemondó mögötti képen megismerte férje jól ismert, marcona alakját, amint hivatásához híven társaival körülveszi a szent ember autóját. Rózsa büszke volt, nyugodt és kimerült. „Ezek szerint minden rendben ment…” Újra szerette a világot.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Lengyel Melinda: A nap, amikor őszentségéből pizza lett [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rigó Bagi Eszter: Ára van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Deák Anna: Gyártási hiba [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Az emberi psziché szakadékait mutatja meg a Párhuzamos történetek #olvassnádast 14. rész

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén