KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Fedor Zsófia: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

„Miért nem hív már? Csak nem történt valami baj? Azt mondta a felvonulás után rögtön hív!”- Rózsa kezét tördelve járkált fel és alá a szoba puha szőnyegén. Nem volt olyan hónap, mikor el ne átkozta volna magát, amiért egy testőrhöz ment feleségül. Nem volt olyan hét, amikor legalább egy órára ne gyűlölte volna a pápát teljes szívéből- pedig hithű katolikus volt, és nem volt olyan nap sem, amikor ne aggódta volna halálra magát férje miatt.
Kiment a virágokkal tarkított, zöld illatú kertbe és folytatta a járkálást. „Olyan szép idő van, milyen jó lenne most együtt kirándulni! Oh, bár ne fogalmazódott volna meg sohasem a testőrség gondolata a történelem során, bár elfogadnák a nagy emberek is mulandóságuk tényét!” Most épp gyűlölte a világot. Heves érzelmei, és a nyári napsütés izzó parázzsá változtatta bőrét, így visszatért a hűvös lakásba, ott folytatta a járkálást. A tévében épp örök életet ígérő kapszulákat reklámoztak. Rózsa lenézően szemlélte a csodabogyót. „Milliók veszik meg és szedik be, mert még a vég gondolatát sem tudják elviselni. Az én férjem mennyire több ettől… sosem lázong miatta, pedig ott jár a nyomában, árnyékként követi őt, és kész bátran karjaiba ugrani ha a helyzet úgy kívánja.” Rózsa egyszerre csodálta és lenézte férjének ezt a tulajdonságát. Az önzetlenség és nemesség piedesztáljára emelte szemében, de fel nem foghatta, hogy lenne képes eldobni magától életét azért, hogy egy idegen éljen. „Vajon a pápa tudja a neveit azoknak, akik készek lennének érte meghalni? Vajon tudja, hogy családjaik milyen zaklatottan járkálnak szobáikban ebben az órában? Rebeg el értük hálaimát esténként?”
Ivott egy pohár vizet, kissé megnyugodott tőle. Elméje a közös emlékek irányába kezdett sodródni, de kegyetlenül elzárta gondolatai folyását. Inkább a jövőre összpontosított: tervezgetései biztosabb menedéket nyújtottak aggodalmai ellen. „Aggodalmad a szerelmed bizonyítéka, kedvesem!” Elmosolyodott férje oly sokszor megismételt mondatán.
Ebben a pillanatban felzengett a híradó jól ismert zenéje: a pápa felvonulásáról tudósítottak. A hírbemondó mögötti képen megismerte férje jól ismert, marcona alakját, amint hivatásához híven társaival körülveszi a szent ember autóját. Rózsa büszke volt, nyugodt és kimerült. „Ezek szerint minden rendben ment…” Újra szerette a világot.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Lengyel Melinda: A nap, amikor őszentségéből pizza lett [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rigó Bagi Eszter: Ára van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Deák Anna: Gyártási hiba [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet