KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Lengyel Melinda: A nap, amikor őszentségéből pizza lett [Képalá]

Képalá |

Történt egyszer, hogy Jorge már a tizenegyórási misén, ostyaosztás közben eldöntötte, hogy ő ma pizzát szeretne enni ebédre. Ez nem is lenne szokatlan, ha nem Ferenc pápáról lenne szó. A titkára azt javasolta, hogy rendeljenek telefonon és a pizzafutár kihozza, de ő hajthatatlan volt. A vágya csupán annyi volt őszentségének, hogy kemencében sült olasz pizzát ehessen.  Nem tudtak mit tenni Vatikánban, a pápát testőrei gyűrűjében útnak indították Róma belvárosába. Volt ám nagy csodálkozás útban az étterem felé, turisták és rómaiak integettek a pápamobilban utazó szentatyának. Gyorsan megtalálták a Pizzeria Margheritat. Nem túl fantázia dús név egy olasz pizzázónak. Az étteremben gyorsan szorítottak neki egy csendes helyet. Jorge rendelt egy négysajtos pizzát, mivel péntek volt. Miután jól lakott, a pincér máris vitte a számlát, csak hát Ferenc pápa beiktatása óta nem hord magánál pénztárcát. Az „Isten fizesse meg” nem mindig elég. Ekkor az étterem tulajdonosa, egy apró kínai emberke segítette ki a pápát és elengedte a pizza árát. Shuot, mivel így hívták a tulajdonost, őszentsége meghívta egy vatikáni körútra. A nap további részét Jorge Shuoval töltötte a pápai konyhán, recepteket cseréltek, tapasztalatokat adtak át egymásnak, legfőképp a pizza sütésről.  Később Shuo egy pizzát is elnevezett Ferenc pápáról, így került fel az étlapjukra a Jorge da Vaticano pizza, kizárólag húsmentesen, ahogy azt Ferenc pápa azon a bizonyos napon ette. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rigó Bagi Eszter: Ára van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Deák Anna: Gyártási hiba [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Gräff Helga: Irgalmat a mennyekben [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]