KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Lengyel Melinda: A nap, amikor őszentségéből pizza lett [Képalá]

Képalá |

Történt egyszer, hogy Jorge már a tizenegyórási misén, ostyaosztás közben eldöntötte, hogy ő ma pizzát szeretne enni ebédre. Ez nem is lenne szokatlan, ha nem Ferenc pápáról lenne szó. A titkára azt javasolta, hogy rendeljenek telefonon és a pizzafutár kihozza, de ő hajthatatlan volt. A vágya csupán annyi volt őszentségének, hogy kemencében sült olasz pizzát ehessen.  Nem tudtak mit tenni Vatikánban, a pápát testőrei gyűrűjében útnak indították Róma belvárosába. Volt ám nagy csodálkozás útban az étterem felé, turisták és rómaiak integettek a pápamobilban utazó szentatyának. Gyorsan megtalálták a Pizzeria Margheritat. Nem túl fantázia dús név egy olasz pizzázónak. Az étteremben gyorsan szorítottak neki egy csendes helyet. Jorge rendelt egy négysajtos pizzát, mivel péntek volt. Miután jól lakott, a pincér máris vitte a számlát, csak hát Ferenc pápa beiktatása óta nem hord magánál pénztárcát. Az „Isten fizesse meg” nem mindig elég. Ekkor az étterem tulajdonosa, egy apró kínai emberke segítette ki a pápát és elengedte a pizza árát. Shuot, mivel így hívták a tulajdonost, őszentsége meghívta egy vatikáni körútra. A nap további részét Jorge Shuoval töltötte a pápai konyhán, recepteket cseréltek, tapasztalatokat adtak át egymásnak, legfőképp a pizza sütésről.  Később Shuo egy pizzát is elnevezett Ferenc pápáról, így került fel az étlapjukra a Jorge da Vaticano pizza, kizárólag húsmentesen, ahogy azt Ferenc pápa azon a bizonyos napon ette. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Rigó Bagi Eszter: Ára van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Deák Anna: Gyártási hiba [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Gräff Helga: Irgalmat a mennyekben [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv