KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Bolgár Kata: Bárányom [Képalá]

Képalá |

A szakállas Noé bácsi megöl egy kisbárányt miután eltűnik a tenger és kikötnek a hajójukkal. Áldozat. Mondja Anya. Láttam a könyvben ahol szépek a képek, de azért ez is Biblia. Egy kicsi bárányt. Pedig most menekült meg mindenki. Vigyáztak az állatokra a hajóban. És aztán a bárány vére mégis kiömlik a földre. Nem szeretem Noét. Nem szerette azt a bárányt. Vagy lehet mérges volt, amiért nem maradt senki más a világon csak ők. De akkor is. Isten biztos sose kérte rá.

Jönnek az elefántok kifelé. Jönnek a kígyók, medvék, tehenek kifelé. Jönnek a bárányok. Megragadják. Lefogják a lábait. Elkapják a fejét. Lefektetik. Kiterítik. Simogatják. Becézik. Kisimitják a torkát. Kimered a szeme. Hol a galamb. Hol az olajág. Kiállt a kés. Tátong a torka. Zubog kifelé a pirosság. Enged a szorítás. Véresek a kezek. Feltörnek a sóhajok. 

Nekünk is vannak állataink. Bárányok is. Van egy kicsi is. El kell rejtenem őt. Hátul bújtatom a csipkebogyó mögött. Kötelet kötöttem a bokájára. A kötelet a csipkebogyóra. Kétszer is megcsomóztam. Meg kell értenie, muszáj volt szorosra. Apa keresi őt. Szólongatja. De ő nem úgy mondja a nevét ahogy kell. Az ő szájából másmilyenek a szavak. Én ismerem a bárány nevét, én tudom, hogy kell mondani.

Apa szemében meg olyankor forrong valami. Nekifeszül az ordításnak. Kiszakad az ordítás belőle. Most átlátok rajtad Apa. Nem tudod eltitkolni. A konyhafiókban éjszaka zörögnek a kések. Ők is árulkodnak. És én kiszököm a sötétben hozzá, én menekülök oda. A Bárányomhoz. Vigasztal engem. Én őrizem az álmát. Ő pedig elveszi a világ bűneit.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!