KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Bolgár Kata: Bárányom [Képalá]

Képalá |

A szakállas Noé bácsi megöl egy kisbárányt miután eltűnik a tenger és kikötnek a hajójukkal. Áldozat. Mondja Anya. Láttam a könyvben ahol szépek a képek, de azért ez is Biblia. Egy kicsi bárányt. Pedig most menekült meg mindenki. Vigyáztak az állatokra a hajóban. És aztán a bárány vére mégis kiömlik a földre. Nem szeretem Noét. Nem szerette azt a bárányt. Vagy lehet mérges volt, amiért nem maradt senki más a világon csak ők. De akkor is. Isten biztos sose kérte rá.

Jönnek az elefántok kifelé. Jönnek a kígyók, medvék, tehenek kifelé. Jönnek a bárányok. Megragadják. Lefogják a lábait. Elkapják a fejét. Lefektetik. Kiterítik. Simogatják. Becézik. Kisimitják a torkát. Kimered a szeme. Hol a galamb. Hol az olajág. Kiállt a kés. Tátong a torka. Zubog kifelé a pirosság. Enged a szorítás. Véresek a kezek. Feltörnek a sóhajok. 

Nekünk is vannak állataink. Bárányok is. Van egy kicsi is. El kell rejtenem őt. Hátul bújtatom a csipkebogyó mögött. Kötelet kötöttem a bokájára. A kötelet a csipkebogyóra. Kétszer is megcsomóztam. Meg kell értenie, muszáj volt szorosra. Apa keresi őt. Szólongatja. De ő nem úgy mondja a nevét ahogy kell. Az ő szájából másmilyenek a szavak. Én ismerem a bárány nevét, én tudom, hogy kell mondani.

Apa szemében meg olyankor forrong valami. Nekifeszül az ordításnak. Kiszakad az ordítás belőle. Most átlátok rajtad Apa. Nem tudod eltitkolni. A konyhafiókban éjszaka zörögnek a kések. Ők is árulkodnak. És én kiszököm a sötétben hozzá, én menekülök oda. A Bárányomhoz. Vigasztal engem. Én őrizem az álmát. Ő pedig elveszi a világ bűneit.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.