KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

Képalá |

Azt mondtad, Budapesten lövik az embereket és a hosszú hajóútról meséltél, alig értettem, hogy mit mondasz, bár nem is azt figyeltem. A szemed után járt a tekintetem, felpattantál a padról, és gesztikulálva kiabáltál. A parkban néhányan odanéztek, ezért visszaültél, és csendesebben folytattad. A terveidet szőtted előttem, mint egy kifeszített háló, aminek a keresztje kész, s te átlóban viszed a fonalát. A szemedben ült valami vonzó, egyszerre nyughatatlan és természetes lelkesedés. A homlokodon redőző ráncokba gyűrted az álmaidat, hogy majd megmutatod a világnak, hogy százszor annyit gyógyítasz meg, mint ahányat agyonlőttek. Arra gondoltam, hogy meghívlak egy kávéra, de nem tudtam, hogyan udvaroljak. Örültem, hogy egyfolytában beszélsz, fiatalabb voltam és kezdő, végül az maradtam.

Akkor láttalak először, mikor apámhoz jöttél, ő intézte az egyetemi átjelentkezésedet. A házatok előtt értelek utol, azt mondtam, beszélek angolul és megmutatom a várost, az egyetem parkig jutottunk.

Mikor utoljára találkoztunk a mamád nem akart beengedni, nem tudta, ki vagyok. - Juli! - kiáltottam. Moraj hallatszott és kinyílt az ajtó. Leültem az ágyad melletti padra, zavarban voltam, mert hallgattál; próbáltál nem köhögni, s én ordítani akartam, hogy orvos leszek. Tenyeredben ült egy kis feszület, s mikor elengedted kezemet, nálam maradt. A reverendát választottam. Öreg vagyok már, de ígérem, elviszem a keresztet Magyarországra, hogy százszor annyit gyógyítson meg, mint ahányat megöltünk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.