KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

Képalá |

Azt mondtad, Budapesten lövik az embereket és a hosszú hajóútról meséltél, alig értettem, hogy mit mondasz, bár nem is azt figyeltem. A szemed után járt a tekintetem, felpattantál a padról, és gesztikulálva kiabáltál. A parkban néhányan odanéztek, ezért visszaültél, és csendesebben folytattad. A terveidet szőtted előttem, mint egy kifeszített háló, aminek a keresztje kész, s te átlóban viszed a fonalát. A szemedben ült valami vonzó, egyszerre nyughatatlan és természetes lelkesedés. A homlokodon redőző ráncokba gyűrted az álmaidat, hogy majd megmutatod a világnak, hogy százszor annyit gyógyítasz meg, mint ahányat agyonlőttek. Arra gondoltam, hogy meghívlak egy kávéra, de nem tudtam, hogyan udvaroljak. Örültem, hogy egyfolytában beszélsz, fiatalabb voltam és kezdő, végül az maradtam.

Akkor láttalak először, mikor apámhoz jöttél, ő intézte az egyetemi átjelentkezésedet. A házatok előtt értelek utol, azt mondtam, beszélek angolul és megmutatom a várost, az egyetem parkig jutottunk.

Mikor utoljára találkoztunk a mamád nem akart beengedni, nem tudta, ki vagyok. - Juli! - kiáltottam. Moraj hallatszott és kinyílt az ajtó. Leültem az ágyad melletti padra, zavarban voltam, mert hallgattál; próbáltál nem köhögni, s én ordítani akartam, hogy orvos leszek. Tenyeredben ült egy kis feszület, s mikor elengedted kezemet, nálam maradt. A reverendát választottam. Öreg vagyok már, de ígérem, elviszem a keresztet Magyarországra, hogy százszor annyit gyógyítson meg, mint ahányat megöltünk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.