KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Zsöllye Margit: A pápa örök keresztje [Képalá]

Képalá |

Azt mondtad, Budapesten lövik az embereket és a hosszú hajóútról meséltél, alig értettem, hogy mit mondasz, bár nem is azt figyeltem. A szemed után járt a tekintetem, felpattantál a padról, és gesztikulálva kiabáltál. A parkban néhányan odanéztek, ezért visszaültél, és csendesebben folytattad. A terveidet szőtted előttem, mint egy kifeszített háló, aminek a keresztje kész, s te átlóban viszed a fonalát. A szemedben ült valami vonzó, egyszerre nyughatatlan és természetes lelkesedés. A homlokodon redőző ráncokba gyűrted az álmaidat, hogy majd megmutatod a világnak, hogy százszor annyit gyógyítasz meg, mint ahányat agyonlőttek. Arra gondoltam, hogy meghívlak egy kávéra, de nem tudtam, hogyan udvaroljak. Örültem, hogy egyfolytában beszélsz, fiatalabb voltam és kezdő, végül az maradtam.

Akkor láttalak először, mikor apámhoz jöttél, ő intézte az egyetemi átjelentkezésedet. A házatok előtt értelek utol, azt mondtam, beszélek angolul és megmutatom a várost, az egyetem parkig jutottunk.

Mikor utoljára találkoztunk a mamád nem akart beengedni, nem tudta, ki vagyok. - Juli! - kiáltottam. Moraj hallatszott és kinyílt az ajtó. Leültem az ágyad melletti padra, zavarban voltam, mert hallgattál; próbáltál nem köhögni, s én ordítani akartam, hogy orvos leszek. Tenyeredben ült egy kis feszület, s mikor elengedted kezemet, nálam maradt. A reverendát választottam. Öreg vagyok már, de ígérem, elviszem a keresztet Magyarországra, hogy százszor annyit gyógyítson meg, mint ahányat megöltünk.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.