KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

Képalá |

Fekete bőrcipő kopogott a köveken. Kipp-kopp. A kisfiú bágyadtan sétált haza az iskolából és észre sem vette, hogy az égen gomolyfelhők gyülekeznek. A kisfiú pedig rettegett a vihartól.

Kipp-kopp-kipp-kopp. A kisfiú rohant. Hideg esőcseppek folytak végig az arcán, a ruhája teljesen átázott, és a cipőjében is állt a víz. Kétségbeesetten kapkodta a levegőt. Futás közben nem figyelt oda, hogy hova lép és elvágódott a csúszós köveken. Remegve söpörte ki szeméből az ázott tincseit és felpillantott az előtte tornyosuló Angyalvárra. Segítségkérően feljebb emelte tekintetét az építmény tetején álló Szent Mihály arkangyalra. Ekkor, mint egy megváltásként, berregő hangot hallott a távolból. Odakapta a fejét és meglátott egy fehér autót. A vezető leparkolt az egyik bemélyedésben és beszaladt az épületbe. A kocsinak nyitott volt a teteje. Ott be tudna jutni. Reszkető szívvel odafutott az autóhoz. Erőt vett magán és nagy nehezen bemászott. Táskástul préselődött be a kormány alá. Becsukta a szemét és próbált nem gondolni a viharra. Végül elnyomta az álom.

Mozgolódásra ébredt. Óvatosan kidugta a fejét a kormány alól, de azzal a lendülettel vissza is húzta. Az autót fekete ruhás emberek vették körül, akik füléből fehér zsinór lógott ki. A kisfiú átkarolta a térdét és összegömbölyödve várta, hogy mi fog történni. Egyszerre csönd lett és nyílt az ajtó. Egy fehér reverendás alak szállt be a kocsiba. Azonnal észrevette a reszkető kisfiút is. Óvatosan lehajolt és megsimogatta a vizes buksit.

- Hazaviszünk –suttogta a pápa, keresztet vetett, majd felállt és intett a fekete ruhásoknak, hogy indulhatnak.  

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele!