KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

Képalá |

Fekete bőrcipő kopogott a köveken. Kipp-kopp. A kisfiú bágyadtan sétált haza az iskolából és észre sem vette, hogy az égen gomolyfelhők gyülekeznek. A kisfiú pedig rettegett a vihartól.

Kipp-kopp-kipp-kopp. A kisfiú rohant. Hideg esőcseppek folytak végig az arcán, a ruhája teljesen átázott, és a cipőjében is állt a víz. Kétségbeesetten kapkodta a levegőt. Futás közben nem figyelt oda, hogy hova lép és elvágódott a csúszós köveken. Remegve söpörte ki szeméből az ázott tincseit és felpillantott az előtte tornyosuló Angyalvárra. Segítségkérően feljebb emelte tekintetét az építmény tetején álló Szent Mihály arkangyalra. Ekkor, mint egy megváltásként, berregő hangot hallott a távolból. Odakapta a fejét és meglátott egy fehér autót. A vezető leparkolt az egyik bemélyedésben és beszaladt az épületbe. A kocsinak nyitott volt a teteje. Ott be tudna jutni. Reszkető szívvel odafutott az autóhoz. Erőt vett magán és nagy nehezen bemászott. Táskástul préselődött be a kormány alá. Becsukta a szemét és próbált nem gondolni a viharra. Végül elnyomta az álom.

Mozgolódásra ébredt. Óvatosan kidugta a fejét a kormány alól, de azzal a lendülettel vissza is húzta. Az autót fekete ruhás emberek vették körül, akik füléből fehér zsinór lógott ki. A kisfiú átkarolta a térdét és összegömbölyödve várta, hogy mi fog történni. Egyszerre csönd lett és nyílt az ajtó. Egy fehér reverendás alak szállt be a kocsiba. Azonnal észrevette a reszkető kisfiút is. Óvatosan lehajolt és megsimogatta a vizes buksit.

- Hazaviszünk –suttogta a pápa, keresztet vetett, majd felállt és intett a fekete ruhásoknak, hogy indulhatnak.  

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!