KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Erdős Lilla: Megváltás [Képalá]

Képalá |

Fekete bőrcipő kopogott a köveken. Kipp-kopp. A kisfiú bágyadtan sétált haza az iskolából és észre sem vette, hogy az égen gomolyfelhők gyülekeznek. A kisfiú pedig rettegett a vihartól.

Kipp-kopp-kipp-kopp. A kisfiú rohant. Hideg esőcseppek folytak végig az arcán, a ruhája teljesen átázott, és a cipőjében is állt a víz. Kétségbeesetten kapkodta a levegőt. Futás közben nem figyelt oda, hogy hova lép és elvágódott a csúszós köveken. Remegve söpörte ki szeméből az ázott tincseit és felpillantott az előtte tornyosuló Angyalvárra. Segítségkérően feljebb emelte tekintetét az építmény tetején álló Szent Mihály arkangyalra. Ekkor, mint egy megváltásként, berregő hangot hallott a távolból. Odakapta a fejét és meglátott egy fehér autót. A vezető leparkolt az egyik bemélyedésben és beszaladt az épületbe. A kocsinak nyitott volt a teteje. Ott be tudna jutni. Reszkető szívvel odafutott az autóhoz. Erőt vett magán és nagy nehezen bemászott. Táskástul préselődött be a kormány alá. Becsukta a szemét és próbált nem gondolni a viharra. Végül elnyomta az álom.

Mozgolódásra ébredt. Óvatosan kidugta a fejét a kormány alól, de azzal a lendülettel vissza is húzta. Az autót fekete ruhás emberek vették körül, akik füléből fehér zsinór lógott ki. A kisfiú átkarolta a térdét és összegömbölyödve várta, hogy mi fog történni. Egyszerre csönd lett és nyílt az ajtó. Egy fehér reverendás alak szállt be a kocsiba. Azonnal észrevette a reszkető kisfiút is. Óvatosan lehajolt és megsimogatta a vizes buksit.

- Hazaviszünk –suttogta a pápa, keresztet vetett, majd felállt és intett a fekete ruhásoknak, hogy indulhatnak.  

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.