KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Képalá |

Én vagyok a pápa. 

Ma reggel hátfájással ébredtem, ezért gyógytornával kezdtem a napomat. Az elmúlt hetekben sokat csaltam, ezért a szigorú felügyelet mellett ma nem hagyhattam ki a gyakorlatokat. Szabad akaratom – ebben a kérdésben – nincs, hallgatnom kell tanácsadóimra: szerintük az egészségem minden fáradságot megér. A lelki gyakorlataimat már nem ellenőrzik ilyen elszántan, pedig nélkülük már régen halott lennék. 

Most nem a mindennapjaimat élem. Falak közé zárva ugyan nem vagyok, oly szeretett, mégis börtönömnek érzett vatikáni rezidenciám helyett ma emberek vettek körül. Etettek, felemeltek, velem együtt útra keltek és mindenhová elkísértek. Már az út szélén is sokan álltak, majd hirtelen a mindenség közepén, mindenek felett találtam magam. A hátam még mindig fájt, mégis egyenes tartással mondtam el beszédemet. Szavak jöttek egymás után, ők pedig csendben hallgattak, mosolyogtak és ölelkeztek egymással. Messziről szerettek: amit mondtam, aki vagyok, de mégsem egészen engem. 

Amint véget ért a ceremónia, egyből útra keltünk. Újra megetettek, megitattak, hagytak gyakorlatozni és tájékoztattak a következő nap menetrendjéről, ami szinte megegyezett a maival. Kevés időm maradt. Ilyenkor olvasni szoktam, de azt nem árulhatom el, hogy mit. 

Egyszerre elzárnak és felemelnek. Ha meghallom az égi szólamokat valóban boldog és önfeledt vagyok. Mégis gyakrabban vagyok magányos, bolyongok gondolataim útvesztőiben. Szeretnék elalvás előtt mindent megbeszélni veletek. Mesélek nektek Istenről, ha ti meséltek a hátfájásról, az életről, meg mindenről.

Egyedül alszom el. Álmaimban talán lehetek egy kicsit ember, addig valaki átveszi az emberfelettiség terhét. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bándy Krisztina: Szorongatásban [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!