KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Képalá |

Én vagyok a pápa. 

Ma reggel hátfájással ébredtem, ezért gyógytornával kezdtem a napomat. Az elmúlt hetekben sokat csaltam, ezért a szigorú felügyelet mellett ma nem hagyhattam ki a gyakorlatokat. Szabad akaratom – ebben a kérdésben – nincs, hallgatnom kell tanácsadóimra: szerintük az egészségem minden fáradságot megér. A lelki gyakorlataimat már nem ellenőrzik ilyen elszántan, pedig nélkülük már régen halott lennék. 

Most nem a mindennapjaimat élem. Falak közé zárva ugyan nem vagyok, oly szeretett, mégis börtönömnek érzett vatikáni rezidenciám helyett ma emberek vettek körül. Etettek, felemeltek, velem együtt útra keltek és mindenhová elkísértek. Már az út szélén is sokan álltak, majd hirtelen a mindenség közepén, mindenek felett találtam magam. A hátam még mindig fájt, mégis egyenes tartással mondtam el beszédemet. Szavak jöttek egymás után, ők pedig csendben hallgattak, mosolyogtak és ölelkeztek egymással. Messziről szerettek: amit mondtam, aki vagyok, de mégsem egészen engem. 

Amint véget ért a ceremónia, egyből útra keltünk. Újra megetettek, megitattak, hagytak gyakorlatozni és tájékoztattak a következő nap menetrendjéről, ami szinte megegyezett a maival. Kevés időm maradt. Ilyenkor olvasni szoktam, de azt nem árulhatom el, hogy mit. 

Egyszerre elzárnak és felemelnek. Ha meghallom az égi szólamokat valóban boldog és önfeledt vagyok. Mégis gyakrabban vagyok magányos, bolyongok gondolataim útvesztőiben. Szeretnék elalvás előtt mindent megbeszélni veletek. Mesélek nektek Istenről, ha ti meséltek a hátfájásról, az életről, meg mindenről.

Egyedül alszom el. Álmaimban talán lehetek egy kicsit ember, addig valaki átveszi az emberfelettiség terhét. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bándy Krisztina: Szorongatásban [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó új meséje sokaknak jelenthet fogódzót

Egy kiszáradt kút és egy tölgyfa történetét mondja el legújabb könyvében Boldizsár Ildikó, aki mindeközben mesél együttműködésről és egymásra utaltságról is. A Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút című kötetet Rofusz Kinga illusztrálta.

...
Gyerekirodalom

Az Agymenők Amyje segít a lányoknak felnőni

Mayim Bialik, az Agymenők sztárja első könyvében tudományos tények, saját történetei és az élet során felszedett bölcsessége segítségével mesél a nővé válás folyamatáról. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!