KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Geck Tamás: Embernek születtem [Képalá]

Képalá |

Én vagyok a pápa. 

Ma reggel hátfájással ébredtem, ezért gyógytornával kezdtem a napomat. Az elmúlt hetekben sokat csaltam, ezért a szigorú felügyelet mellett ma nem hagyhattam ki a gyakorlatokat. Szabad akaratom – ebben a kérdésben – nincs, hallgatnom kell tanácsadóimra: szerintük az egészségem minden fáradságot megér. A lelki gyakorlataimat már nem ellenőrzik ilyen elszántan, pedig nélkülük már régen halott lennék. 

Most nem a mindennapjaimat élem. Falak közé zárva ugyan nem vagyok, oly szeretett, mégis börtönömnek érzett vatikáni rezidenciám helyett ma emberek vettek körül. Etettek, felemeltek, velem együtt útra keltek és mindenhová elkísértek. Már az út szélén is sokan álltak, majd hirtelen a mindenség közepén, mindenek felett találtam magam. A hátam még mindig fájt, mégis egyenes tartással mondtam el beszédemet. Szavak jöttek egymás után, ők pedig csendben hallgattak, mosolyogtak és ölelkeztek egymással. Messziről szerettek: amit mondtam, aki vagyok, de mégsem egészen engem. 

Amint véget ért a ceremónia, egyből útra keltünk. Újra megetettek, megitattak, hagytak gyakorlatozni és tájékoztattak a következő nap menetrendjéről, ami szinte megegyezett a maival. Kevés időm maradt. Ilyenkor olvasni szoktam, de azt nem árulhatom el, hogy mit. 

Egyszerre elzárnak és felemelnek. Ha meghallom az égi szólamokat valóban boldog és önfeledt vagyok. Mégis gyakrabban vagyok magányos, bolyongok gondolataim útvesztőiben. Szeretnék elalvás előtt mindent megbeszélni veletek. Mesélek nektek Istenről, ha ti meséltek a hátfájásról, az életről, meg mindenről.

Egyedül alszom el. Álmaimban talán lehetek egy kicsit ember, addig valaki átveszi az emberfelettiség terhét. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bándy Krisztina: Szorongatásban [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meghalt a Találd ki, mennyire szeretlek szerzője

Elhunyt a Találd ki, mennyire szeretlek című gyerekklasszikus szerzője. Sam McBratney kötete a mai napig nagyon népszerű világszerte; szeptemberben posztumusz jelenik meg a mesekönyv folytatása.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.