Keresztapa50, Ágh István-est, Göncz100 [Programajánló]

Fordítsunk! – A Paradicsomkert topográfiája

-
Mikor? Február 10-én 18 órakor
Hol? Magvető Caféban

Horváth Viktor beszél John Milton Paradise Lost című eposzának fordítástechnikai kérdéseiről és kultúratörténeti összefüggéseiről. Sorozatszerkesztő: Tax Ágnes.

Részletek erre>>

Kopaszkutya – digitálisan felújítva

-

Február 10-től rövid időre visszatér a mozivászonra Szomjas György zenés kultuszfilmje, a Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula és Póka Egon főszereplésével 1981-ben bemutatott Kopaszkutya. Utóbbi igazi magyar rock-karriertörténet, a 80-as évek életérzésének tökéletes lenyomata, és nem utolsósorban a legjobb zenés filmek egyike, amelyben a Hobo Blues Band mellett a korszak legnagyobb zenekarainak dalai is szerepelnek. 

A Keresztapa - 50. éves jubileumi vetítéssorozat

Fél évszázada mutatták be a minden idők egyik legnagyszerűbb filmjének tartott Keresztapát. Francis Ford Coppola 1972-ben – Magyarországon tíz évvel később, 1982-ben – bemutatott, a családregény, a dráma és a gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása is kiemelkedővé teszi. Ötven évvel az eredeti bemutatója után a Paramount Studio Coppola szakmai vezetésével teljes körűen restaurálta a filmet, és február folyamán limitált vetítéssorozatban világszerte néhány kiválasztott moziban újra nagyvásznon látható. Magyarországon a Cinema MOM-ban lesznek a vetítések február 10-16. között csak egy hétig, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Részletek erre>>

Személyes okok könyvbemutató // Láng // Závada

-

Mikor? Február 11-én 19 órakor

Hol? Nyitott Műhelyben

Láng Orsolya 2021-ben, a Prae-Lector kiadók gondozásában megjelent Személyes okok című verseskötetének bemutatóján a szerzővel Závada Péter költő beszélget.

Részletek erre>>

Göncz Árpád 100 – Irodalmi Kávéház

-

Mikor? Február 12-én 18 órakor

Hol? Albertfalvi Közösségi Ház

Beszélgetés Göncz Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából műfordítói munkásságáról, és a könyvek mögött található emberről. Közreműködnek: Dr. Göncz Kinga, Andresz Kati színművész, Dr. Horváth Csaba irodalomtörténész, Dr. Pataki Viktor irodalomtörténész.

Részletek>>

Re:Verzió

-

A Re:Verzió február 14. és március 27. között a legutóbbi, 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából hoz el egy izgalmas válogatást. A 18. Verzió hibrid formában, azaz online és a mozikban is zajlott, összesen 64 filmet mutatva be 35 országból. A gazdag nemzetközi kínálatból most 12 szimbolikus alkotást, köztük díjnyertes és fesztiválkedvenc kreatív dokumentumfilmeket lehet újranézni, ha valaki novemberben lemaradt volna róluk.

Jegyár: 900 Ft

Pécsi Re:Verzió: február 17-19.

Szegedi Re:Verzió: február 28-március 21.

Részletek erre>>

Ágh István-est a Müpában

-

Mikor? Február 21-én 20 órakor

Hol? Müpában

Jegyár: 2300 Ft

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas Ágh István a kortárs magyar líra egyik legjelentősebb mestere. A Magyar Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia tagja - gazdag, termékeny pályája fél évszázadon ível át. Ágh István munkássága a népi-paraszti kultúrában gyökerezve integrálja a modern lírai hagyomány poétikai jellegzetességeit - saját, eredeti, összehasonlíthatatlan költői világot építve fel. Ehhez a megszólalásmódhoz keresve sem találhatnánk autentikusabb színpadi partnert, mint a kiváló költő, Győrffy Ákos által életre hívott horhos zenekart. Közreműködik: Rétfalvi Tamás színművész, a műsorvezető-házigazda: Jánossy Lajos.

Részletek>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sorozat készül a legendás Keresztapa-film forgatásáról

Az 1972-es A keresztapa című film ma már kultikus státuszban van, de a forgatás idején ennek még nem volt semmi jele. A kihívásokkal teli időszakról The Offer címen készült sorozat - itt az előzetese.

...
Nagy

A Keresztapa és az Alien is feltűnik a Simon Márton-videóban

...
Nagy

Láng Orsolya: Csak arról tudok írni, ami megérint, és csak addig, ameddig érdekel

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.