Keresztapa50, Ágh István-est, Göncz100 [Programajánló]

Fordítsunk! – A Paradicsomkert topográfiája

-
Mikor? Február 10-én 18 órakor
Hol? Magvető Caféban

Horváth Viktor beszél John Milton Paradise Lost című eposzának fordítástechnikai kérdéseiről és kultúratörténeti összefüggéseiről. Sorozatszerkesztő: Tax Ágnes.

Részletek erre>>

Kopaszkutya – digitálisan felújítva

-

Február 10-től rövid időre visszatér a mozivászonra Szomjas György zenés kultuszfilmje, a Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula és Póka Egon főszereplésével 1981-ben bemutatott Kopaszkutya. Utóbbi igazi magyar rock-karriertörténet, a 80-as évek életérzésének tökéletes lenyomata, és nem utolsósorban a legjobb zenés filmek egyike, amelyben a Hobo Blues Band mellett a korszak legnagyobb zenekarainak dalai is szerepelnek. 

A Keresztapa - 50. éves jubileumi vetítéssorozat

Fél évszázada mutatták be a minden idők egyik legnagyszerűbb filmjének tartott Keresztapát. Francis Ford Coppola 1972-ben – Magyarországon tíz évvel később, 1982-ben – bemutatott, a családregény, a dráma és a gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása is kiemelkedővé teszi. Ötven évvel az eredeti bemutatója után a Paramount Studio Coppola szakmai vezetésével teljes körűen restaurálta a filmet, és február folyamán limitált vetítéssorozatban világszerte néhány kiválasztott moziban újra nagyvásznon látható. Magyarországon a Cinema MOM-ban lesznek a vetítések február 10-16. között csak egy hétig, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Részletek erre>>

Személyes okok könyvbemutató // Láng // Závada

-

Mikor? Február 11-én 19 órakor

Hol? Nyitott Műhelyben

Láng Orsolya 2021-ben, a Prae-Lector kiadók gondozásában megjelent Személyes okok című verseskötetének bemutatóján a szerzővel Závada Péter költő beszélget.

Részletek erre>>

Göncz Árpád 100 – Irodalmi Kávéház

-

Mikor? Február 12-én 18 órakor

Hol? Albertfalvi Közösségi Ház

Beszélgetés Göncz Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából műfordítói munkásságáról, és a könyvek mögött található emberről. Közreműködnek: Dr. Göncz Kinga, Andresz Kati színművész, Dr. Horváth Csaba irodalomtörténész, Dr. Pataki Viktor irodalomtörténész.

Részletek>>

Re:Verzió

-

A Re:Verzió február 14. és március 27. között a legutóbbi, 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából hoz el egy izgalmas válogatást. A 18. Verzió hibrid formában, azaz online és a mozikban is zajlott, összesen 64 filmet mutatva be 35 országból. A gazdag nemzetközi kínálatból most 12 szimbolikus alkotást, köztük díjnyertes és fesztiválkedvenc kreatív dokumentumfilmeket lehet újranézni, ha valaki novemberben lemaradt volna róluk.

Jegyár: 900 Ft

Pécsi Re:Verzió: február 17-19.

Szegedi Re:Verzió: február 28-március 21.

Részletek erre>>

Ágh István-est a Müpában

-

Mikor? Február 21-én 20 órakor

Hol? Müpában

Jegyár: 2300 Ft

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas Ágh István a kortárs magyar líra egyik legjelentősebb mestere. A Magyar Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia tagja - gazdag, termékeny pályája fél évszázadon ível át. Ágh István munkássága a népi-paraszti kultúrában gyökerezve integrálja a modern lírai hagyomány poétikai jellegzetességeit - saját, eredeti, összehasonlíthatatlan költői világot építve fel. Ehhez a megszólalásmódhoz keresve sem találhatnánk autentikusabb színpadi partnert, mint a kiváló költő, Győrffy Ákos által életre hívott horhos zenekart. Közreműködik: Rétfalvi Tamás színművész, a műsorvezető-házigazda: Jánossy Lajos.

Részletek>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sorozat készül a legendás Keresztapa-film forgatásáról

Az 1972-es A keresztapa című film ma már kultikus státuszban van, de a forgatás idején ennek még nem volt semmi jele. A kihívásokkal teli időszakról The Offer címen készült sorozat - itt az előzetese.

...
Nagy

A Keresztapa és az Alien is feltűnik a Simon Márton-videóban

...
Nagy

Láng Orsolya: Csak arról tudok írni, ami megérint, és csak addig, ameddig érdekel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.