Belle, Boldizsár Ildikó, Austen-kvíz, indonéz irodalom, Móra 70 [PROGRAMAJÁNLÓ]

Belle, Boldizsár Ildikó, Austen-kvíz, indonéz irodalom, Móra 70 [PROGRAMAJÁNLÓ]

Japán animétől, a csoda természetéig és az emlékezetkutatásig, a kortárs indonéz irodalomtól Jane Austenig ajánlunk sokféle programot a következő hétre.

sa |

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő

Mamoru Hosoda a japán anime egyik meghatározó alakja. Neve a hazai közönség számára is jól ismert, hiszen előző két filmje, A fiú és a szörnyeteg, valamint a Mirai – Lány a jövőből a magyar mozikban is nagy sikert aratott. A 17 éves Suzi édesapjával él egy faluban, ahol már évek óta nem találja a helyét. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élete. Hosoda ezúttal A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét értelmezte újra, nagyon is mai, és ízig-vérig japán megközelítésben. A film – hasonlóan Mundruczó Kornél Evolúció című alkotásához – a 2021-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Premiere szekciójában debütált.

Mikor? február 17-től Hol? mozik

 

Magyar Széppróza Napja

-

197 éve született a "nagy magyar mesemondó", Jókai Mór. A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját Jókai születésnapján. Ez alkalomból irodalom-és kerttörténeti sétára hívnak a szervezők minden érdeklődőt az írófejedelem egykori svábhegyi birtokára. Felidézik az írásait, felkeresik kedvenc pihenő-és alkotóhelyeit a kertben. A Jókai Emlékszobában a látogatók elmerülhetnek az író személyes tárgyainak és a XIX. századi svábhegyi élet hangulatában. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös programja.

Mikor? február 19. 10-12 óra Hol? Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.

Facebook esemény ITT

 
Boldizsár Ildikó és Bóna László előadása: Csodára várva

-

Mire várunk, amikor „csodára várunk”? Hová menjünk, amikor azt halljuk: „menj a csudába”!? Miben hiszünk tulajdonképpen, amikor azt mondjuk: „Itt már csak a csoda segít”? Miért csak három napig tart minden csoda? És tényleg csak addig tart?

Egyáltalán mi a csoda? Fizikai törvények megsértése, isteni beavatkozás, mágia vagy esetleg valami más? Boldizsár Ildikó és Bóna László közös estje a csodák valóságát és metafizikáját járja körül azzal a széles tapasztalati, gyakorlati és elméleti háttérrel, amely mindkettőjük munkásságát meghatározza és hitelessé teszi. Ráadásul még mesemondás is lesz!

Mikor? február 20. 16:00 Hol? Tárogató Szìnpad

Facebook-esemény ITT

 
Indonéz kortárs irodalom – magyarul? Beszélgetés Ayu Utami regényeiről és a műfordítás kalandjáról

-

Ayu Utami az indonéz kortárs irodalom egyik legismertebb, sokszorosan díjazott szerzője, polgárjogi aktivista. Az írónő, akinek újságírói munkásságát a Tempo magazin 1994-es betiltása mellékvágányra terelte, a kényszerű pihenőt regényírásra fordította: egy olyan történetére, melyben a fikciós mag mellett az őt körülvevő társadalom jellegzetes alakjai, működésmódjai is helyet kapnak.

Négy nő harca a szexualitás szabadságáért
Tovább olvasok

A Samanban kiemelt szerep jut a korrupciónak, a nők és a farmerek rendszerszintű elnyomásának, a felnőtté válásnak és a hithez való személyes viszonynak. Megjelenése az indonéz feminista írók egészen új generációjának útját készítette elő. A regény 1998-as kiadása óta tíz idegen nyelven (köztük magyarul, 2018, Athenaeum Kiadó) látott napvilágot. A duológia második részének magyar fordítása, Larung címmel a 2020-as Babits Mihály Műfordítói Ösztöndíj támogatásával jött létre; jelenleg kiadás előtt áll.

Mikor? február 22. 17:30 Hol? Országos Idegennyelvű Könyvtár

Facebook-esemény ITT

 

Hadik Irodalmi Kvíz: Jane Austen és regényei

-

A hobbid az olvasás? Mindent tudsz a magyar irodalom nagyjairól és a világirodalom klasszikusairól? Ha szívesen összemérnéd irodalmi tudásod, akkor várunk a Hadik Irodalmi Kvízen!

A februári kvíz témája: Jane Austen és regényei. A kvíz vezetője: Ruff Orsolya és Szeder Kata, a Könyves Magazin Jane Austen életművét feldolgozó podcastsorozatának, Az Austen-projektnek a házigazdái. A győztes csapat nyereménye egy üveg pezsgő és egy 5000 forint értékű utalvány a Hadikba!

Mikor? február 23. 19:00 Hol? Hadik kávéház

Facebook-esemény ITT

 
A documenta és a nemzetiszocialista múlt(feldolgozás)

-

A Németországban zajló emlékezetkutatás és múltfeldolgozás egyik legfontosabb területe a nemzetiszocializmus korszaka, és annak hatása a II. világháború utáni társadalmi, kulturális életre. A documenta szellemi atyjának, Werner Haftmann művészettörténésznek a munkássága és azon keresztül természetesen a documenta alapításának, hirtelen sikerének korszaka is új megvilágításba került a közelmúltban. Hogyan módosítják a művészettörténeti tudásunkat az új ismereteink?

A beszélgetés résztvevői: Nanne Buurman, művészet- és kultúrakutató, a Kunsthochschule Kassel tudományos munkatársa; Mélyi József, művészettörténész; Moderátor: Pócsik Andrea

Mikor? február 23. 18:00 Hol? Online

Facebook-esemény ITT

 

Móra70+ A gyerekirodalom felnőtté válásának történetei szakértőknek és rajongóknak

-

A Móra archívumai, munkatársai emlékezete és a 20. századi gyerekirodalmat kutatók munkái rengeteg értéket őriznek, melyet fontosnak tartunk nem csak megóvni, tovább is adni az új irodalmár generációknak.

Ennek céljából egy 2 napos – a szakmai és a nagyközönség számára egyaránt nyitott - konferenciát szervezünk Budapesten, melynek 16 előadója fontos fejezeteket mutat be a Móra Kiadó évtizedes értékteremtő munkájáról, egyben a 20. századi gyerekirodalomról és gyerekkönyv kiadásról.

A Móra 70+ konferencián a közkedvelt klasszikus szerzők: Szabó Magda, Janikovszky Éva, Fekete István, Lázár Ervin, Weöres Sándor mellett fókuszba kerül a magyar gyereklíra vertikuma, az ifjúsági novella újjászületése, a 20. századi magyar sci-fi irodalom, a cenzúra, a gyerekkönyv illusztráció és a gyerekirodalom megjelenése a televízióban.

Mikor? február 24-25. Hol? B32 Galéria és Kultúrtér

Facebook-esemény ITT

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

“Több harkonnenes cuccal” érkezik a Dűne folytatása 

Denis Villeneuve rendező jobban el szeretne merülni az eredeti könyv részleteiben.

...
Szórakozás

A Szárnyas fejvadász hivatalosan is az Amazonra költözik

Ez lesz az első élőszereplős sorozat, ami a Szárnyas fejvadász nyomán készül.

...
Szórakozás

A Múminok írójáról szóló filmmel indít a Finn Filmnapok

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten Finn Filmnapokat. Míg tavaly a járvány miatt csak online tarthatták meg a vetítéseket, idén a budapesti Toldi Moziban várják az érdeklődőket.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja