Utolsó befutókból lesznek az elsők, ha Gary Oldman csap a lovak közé
Mick Herron
Utolsó befutók
Ford. Abrudán Katalin, General Press, 2020, 372 oldal
-

A láncdohányos és zilált Gary Oldman egy üveg piával a kezében szellent egyet a képernyőn, miközben a képünkbe tolja a lyukas zokniját. Ezzel indít az Oscar-díjas színész az idei év eddigi legjobb kémsorozatában, az Utolsó befutókban. A Slough House a brit titkosszolgálat nem kívánatos ügynökeinek vesztőhelye, melynek élén a meghasonlott és végtelenül cinikus Jackson Lamb áll. Az egykor jobb napokat látott férfi attól érzi jól magát, ha valakibe belerúghat vagy marhat, ám a legpocsékabb napján is kenterbe veri az MI5, a belbiztonsági szolgálat legnagyobb koponyáit is.

Tulajdonképpen John le Carré George Smiley-jának tükörképe ő, csak épp a londoni külváros mocskos kanálisának zavaros felszínén tükröződik.

Az már csak hab a tortán, hogy Oldman mindkét figura bőrébe belebújhatott.

-

Egy átlagos, másnapos hétköznap reggel az irodában (Gary Oldman) Fotó: Apple TV Plus

Mick Herron hamisítatlanul brit regényfolyama meglepő módon hamarabb futott be az Egyesült Államokban, mint szülőhazájában. Most már masszív rajongótáborral bír az Egyesült Királyságban is az idén nyolckötetesre terebélyesedett könyvsorozat. Az Apple TV Plus biztosra ment, és rögtön két regényt, a címadó Utolsó befutókat és a közvetlen folytatását, a Fogatlan oroszlánokat is adaptálta egy-egy évadban. Tavasszal az elsőt mutatta be a szolgáltató, amelynek immár az összes része streamelhető.

Gary Oldman új kémsorozatához Mick Jagger írt zenét
Gary Oldman új kémsorozatához Mick Jagger írt zenét

Az Oscar-díjas Gary Oldman játssza az Apple TV+ streamingszolgátató műsorában látható Utolsó befutók című kémsorozat főszerepét.

Tovább olvasok

Herron nemcsak karaktereiben, hanem a történetben is a bejáratott sablonok kifordítására törekszik. Ebből fakadóan az Utolsó befutók középpontjában brit nacionalisták állnak, akik elrabolnak egy muszlimot, hogy élő adásban fejezzék le. Ám, ahogy azt az életben már megszokhattuk, semmi sem pusztán fekete vagy fehér, sőt, az árnyalatok éltetik igazán ezt a világot. Kezdve azzal, hogy az elrabolt Hasszán-Ahmed éppolyan brit állampolgár, mint elrablói (erre is megvan a kikezdhetetlennek hitt szélsőjobbos ideológia: „Bár Jézus pajtában született, attól még nem lesz szamár”). A lecsúszott ügynök, River Cartwright lehetőséget lát a bűnügyben, hogy maga mögött hagyva a kispadot újra az elithez tartozhasson, Diana Taverner, az MI5 „kisfőnöke” számára meg jó alkalom az önigazolásra, és az elvarratlan szálak elvágására. Egyedül az undok és goromba Lamb viselkedik józanul, szívén viselve a halálraítélt életét, és beosztottjai sárba tiport megítélését. Persze csak azután, hogy kikászálódott az üres piásüvegek, a penészes kajásdobozok és az elnyomott csikkek halmai alól.

-

Utolsó befutók - Nem húznék velük ujjat (Jack Lowden, Christopher Chung, Olivia Cooke, Paul Higgins és Steven Waddington) Fotó: Apple TV Plus

A sorozat pilot epizódjában a karakterek bemutatása zajlik. Ahhoz képest, hogy mennyi játékidőt szánnak rá, nem különösebben mélyülünk el az egyes lelkületekben, inkább típusfigurákat ismerhetünk meg: alkoholista asszisztenst, eminens renitenst, unatkozó James Bondot, nárcisztikus rendszergazdát és egyéb lúzereket. Mintha A Hivatal szitkomjának titkosszolgálati verziója sorakozna fel előttünk. Sorsközösségük – valamiért mindannyiukat parkolópályára állította a titkosszolgálat – kovácsol belőlük aztán ütőképes egységet, na meg Lamb beléjük vetett „bizalmatlansága”. Velük szemben az emberrablók külvárosi cockneyjai mintha egy Guy Ritchie-filmből lépnének elő.

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját
10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

A nemrég elhunyt John le Carré vitathatatlanul a kémthrillerek királya, könyveinek adaptációival hatással volt a kémfilmek műfajára is. A kém, aki bejött a hidegről filmes feldolgozása megváltoztatta a zsánert, a kémek elképzelt hazafias és hedonista életvitelét, mozgóképes nimbuszát lerángatta a földre. Az alábbi tíz filmes adaptációval emlékezünk meg az író zsenialitásáról.

Tovább olvasok

A cselekmény inkább a második epizódtól indul be igazán, és a kiszámíthatatlansága adja a lendületét. Az egyszerűnek tűnő emberrablás óriási titkosszolgálati fiaskóvá, majd több szálon futó összeesküvéssé növi ki magát. A krimiszerűen adagolt információk megkapóan csűrik-csavarják a történetet, amelyet a pikírt humorral meghintett, ízesen brit dialógusok koronáznak meg. Bár az Utolsó befutók főhősének a Jack Lowden alakította szegényember Jack Bauerjét, Cartwrightot szánták az alkotók, Oldman mellékkaraktere, Lamb lehengerlő habitusával újra és újra ellopja a showt. Különösen élvezetesek Kristin Scott Thomasszal (Taverner) folytatott csörtéik – a színészpárosnak A legsötétebb órában sem volt ennyi közös jelenete Churchill-házaspárként, így most szinte lubickolnak egymás fényében. Jonathan Pryce rövid, de fontos szerepben bukkan fel.

-

Vesztesek Klubja - ha ők a semmirekellők, milyenek lehetnek az ászok?! (Gary Oldman, Christopher Chung, Rosalind Eleazar, Dustin Demri-Burns, Saskia Reeves) Fotó: Apple TV Plus

Mick Herron regénye le Carréra jellemző komótossággal hömpölyög, nem igazán akcióorientált történet. Ehhez képest a rendező James Hawes, aki a Ki vagy, Doki?-tól kezdve a Fekete tükörrel bezárólag számos népszerű tévésorozaton dolgozott már, és a forgatókönyvíró Will Smith (nincs köze az amerikai színészhez, akinek az első díja helyett inkább a viszkető tenyeréről, valamint a sértett önérzetéről szólt most az Oscar-gála) egészen lendületes tempóban vázolja fel – mindössze hat epizódban – az Utolsó befutókat.

Hiába azonban az egyre jobban felpörgő sztori, és a szórakoztatóan tartalmas párbeszédek, ezt a sorozatot Gary Oldman személye és játéka adja el.

Viszont határozottan kedvet csinál a könyv elolvasásához.

Bár a briteknek a brexitre még szavuk sem volt, amikor a regényt a szerző papírra vetette, az Európai Unióból való kilépés gondolata már régóta érlelődött a fejekben. A nacionalizmus minden ország sajátja – nemcsak a briteké –, amelynél a migrációs politika csak olaj a tűzre. Herron még egy túszhelyzetből is képes kihozni az eltérő álláspontok közeledését. Az Utolsó befutók tragédiája, hogy helyesen kívánnak cselekedni, de pont ezzel rontanak el mindent. Várjuk a második évadot.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Június 9-én jön a mozikba az új magyar kémfilm, A játszma

Köbli Norbert forgatókönyvíró a főszereplő Kulka János sztrókját is beleírta a filmbe.

...
Szórakozás

Gary Oldman új kémsorozatához Mick Jagger írt zenét

Az Oscar-díjas Gary Oldman játssza az Apple TV+ streamingszolgátató műsorában látható Utolsó befutók című kémsorozat főszerepét.

...
Nagy

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

Tíz filmadaptációval emlékezünk John le Carré íróra, aki történeteivel megreformálta a kémfilm zsánerét.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.