Tar Sándor, Saly Noémi, Kojot és persze Petőfi [PROGRAMAJÁNLÓ]

Tar Sándor, Saly Noémi, Kojot és persze Petőfi [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkat némiképp meghatározza, hogy jövő szerdára esik március 15. A Petőfi-kötetbemutató és a múzeumi családi program mellé azért így is akad nagyszerű animációs film, könyvvásárral egybekötött ruhabörze és egy kis helytörténet is.

sa | 2023. március 09. |

Ruhavásár és Könyvárusítás 

-

Ha búcsút mondanál rég elfeledett ruhadarabjaidnak, akkor most lesz lehetőséged új gazdát találni számukra. Aki inkább a könyveket lapozgatja a gardróbja helyett, vagy netán mindkettőt, az a helyszínen megforduló kiadók könyvei közül is válogathat. Zenéről, enni és innivalóról gondoskodnak. Ha mennél a ruháiddal, ezen a linken tudsz asztalt foglalni.

Mikor? március 12. 13:00-19:00 Hol? Három Holló / Drei Raben
Facebook-esemény erre>>>

„... a kés, a gáz és a szerelem…” - A szexualitás problémái Tar Sándornál

-

Tar Sándor 1999-ben bukott le ügynökként, és az irodalmi közvéleményt azóta is foglalkoztatja, hogy mivel zsarolhatták. A találgatások között van a szerző vélt vagy valós homoszexualitása. Deczki Sarolta előadása azt járja körül, milyen alapja van ennek a feltételezésnek, hogyan jelent meg akkoriban a homoszexualitás a nyilvánosságban, és mennyire volt kiszolgáltatva mindenki a rendszernek, aki eltért a heteronormativitástól; valamint azt vizsgálja, hogyan jelent meg a hetero- és a homoszexualitás Tar szövegeiben.

Mikor? március 14. 18:00 Hol? Nyitott Műhely
Facebook-esemény erre>>>

Helytörténet helyben Saly Noémival

-

A régi tabáni városközpont, a mai Ybl Miklós tér - Szarvas tér környéke volt, a hajóhíddal, a városházával, a szerb elit szellemi központjával, a Szarvas kávéházzal, számtalan bolttal és fogadóval. Saly Noémi ezúttal ezekről a régi fogadókról, vendéglőkről, átutazó és törzsvendégeikről mesél. Igazi világsztároktól a zsibárus kordéjáig, orsovai kaviártól penészes kenyérhéjig. Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész előadássorozata a Tabán kevésbé ismert oldalát is megmutatja.

Mikor? március 14. 19:00 Hol? Virág Benedek Ház
Facebook-esemény erre>>>

Metszetek - művészetek dimenziói

-

Martsa Piroska alakjait minden magyar filmrajongó ismeri, mert animációs mozdulattervezőként Jankovics Marcell, Richly Zsolt és Békési Rozi munkatársa volt évtizedekig. Legjelentősebb munkájának tartja Lucifert Az ember tragédiájából, de a beszélgetés során mesél a társalkotó élményeiről. Sőt, arról is szól, amiről senki sem tudhat, a János vitéz és a Toldi animációs filmek titkairól. A művésznő ugyanakkor szobrász, restaurátor és időnként 20 méter magas állványokon menti a menthetőt. Alkotómunkája mellett tanít a műalkotás létrehozásáról. E sorozat alkalmával a vendég Martsa Piroska grafikus, rajzfilm-animátor, a kérdezőtárs Windhager Ákos, irodalomtörténész.

Mikor? március 14. 18:00 Hol? Scruton
Facebook-esemény erre>>>

Kojot négy lelke - Premier előtt!

Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. A Kojot négy lelke rendezője, Gauder Áron a Nyócker! című animációs filmmel korábban nagy szakmai és közönségsikert aratott. A Kojot négy lelke filmterve előtt Gauder Áron és a gyártó Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján (Kojot és a szikla, Kojot és a sápadtarcú), amelyek jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, és világszerte számos díjat gyűjtöttek be. A kisfilmekhez a rendező az indiánjáték szülőatyja, Cseh Tamás által 2006-ban felmondott indián meséket vette alapul. A Kojot négy lelke 100 alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. A most elkészült egészestés animációs film forgatókönyvírója a rendező mellett a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas Bereményi Géza (A tanítványok, Eldorádó, A turné). Az alkotás magyar hangját olyan kivételes művészek adták, mint Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda, Széles Tamás, valamint Scherer Péter, Kautzky Armand, Schneider Zoltán, Bolla Róbert.

Mikor? március 15. 16:30 Hol? Puskin Art Mozi
Facebook-esemény erre>>>

Ingyenes családi és gyerekprogramok a Nemzeti Múzeumban

-

Fedezzétek fel együtt a Magyar Nemzeti Múzeum rejtett kincseit! Az új tematikus múzeumi túraútvonalakat követve a kiállítások eddig nem látott arca tárul fel a látogatók előtt. Pazar műkincseket, lebilincselő történeteket, évszázados titkokat és a magyar történelem rendkívüli alakjait ismerhetik meg. A tematikus múzeumi térképek segítségével könnyedén eligazodhattok a történelem és a múzeum kalandokkal teli útvesztőjében. A látogatók az alábbi tematikus útvonalak közül választhatnak: Családi útvonal; A magyar történelem legfontosabb eseményei; Múzeumi TOP 10 műtárgy; Nők a magyar történelemben. Minden program ingyenesen látogatható, de bizonyosak regisztrációhoz kötöttek.

Mikor? március 15. 10:00-18:00 Hol? Magyar Nemzeti Múzeum
Facebook-esemény erre>>>

Így él Petőfi!

-

Könyvbemutató beszélgetés Lackfi János íróval és Szabó Imola Julianna illusztrátorral. ⁣A kötetbe Petőfi csaknem nyolcvan versét válogatták ki a fiatal és örökfiatal olvasóknak. Lackfi János írt minden vershez laza, gondolkodtató, életteli kommenteket. Az ő előadásában pedig Petőfi-versek is hallgathatók a kötetbeli QR-kódok beolvasásával.⁣⁣⁣ ⁣Kicsit leléptetik a költőt az iskolai piedesztálról: megmutatják a nagyon is emberi, ifjonti vonásait. Hiszen mennyire nagyszerű, ahogyan Petőfi kamaszos hévvel és lázadással végigrohant az egész életén ‒ miközben zseniális életművet teremtett!

Mikor? március 16. 18:00 Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum
Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tar Sándor hibái a vásznon is jól mutatnak

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Amerikai őslakos teremtésmítosszal érkezik Gauder Áron új animációs filmje

Félidejéhez érkezett Gauder Áron Minden a rokonom című alkotásának a gyártása, a magyar animációs film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba, írja az MTI.

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.