Tar Sándor, Saly Noémi, Kojot és persze Petőfi [PROGRAMAJÁNLÓ]

Tar Sándor, Saly Noémi, Kojot és persze Petőfi [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkat némiképp meghatározza, hogy jövő szerdára esik március 15. A Petőfi-kötetbemutató és a múzeumi családi program mellé azért így is akad nagyszerű animációs film, könyvvásárral egybekötött ruhabörze és egy kis helytörténet is.

sa | 2023. március 09. |

Ruhavásár és Könyvárusítás 

-

Ha búcsút mondanál rég elfeledett ruhadarabjaidnak, akkor most lesz lehetőséged új gazdát találni számukra. Aki inkább a könyveket lapozgatja a gardróbja helyett, vagy netán mindkettőt, az a helyszínen megforduló kiadók könyvei közül is válogathat. Zenéről, enni és innivalóról gondoskodnak. Ha mennél a ruháiddal, ezen a linken tudsz asztalt foglalni.

Mikor? március 12. 13:00-19:00 Hol? Három Holló / Drei Raben
Facebook-esemény erre>>>

„... a kés, a gáz és a szerelem…” - A szexualitás problémái Tar Sándornál

-

Tar Sándor 1999-ben bukott le ügynökként, és az irodalmi közvéleményt azóta is foglalkoztatja, hogy mivel zsarolhatták. A találgatások között van a szerző vélt vagy valós homoszexualitása. Deczki Sarolta előadása azt járja körül, milyen alapja van ennek a feltételezésnek, hogyan jelent meg akkoriban a homoszexualitás a nyilvánosságban, és mennyire volt kiszolgáltatva mindenki a rendszernek, aki eltért a heteronormativitástól; valamint azt vizsgálja, hogyan jelent meg a hetero- és a homoszexualitás Tar szövegeiben.

Mikor? március 14. 18:00 Hol? Nyitott Műhely
Facebook-esemény erre>>>

Helytörténet helyben Saly Noémival

-

A régi tabáni városközpont, a mai Ybl Miklós tér - Szarvas tér környéke volt, a hajóhíddal, a városházával, a szerb elit szellemi központjával, a Szarvas kávéházzal, számtalan bolttal és fogadóval. Saly Noémi ezúttal ezekről a régi fogadókról, vendéglőkről, átutazó és törzsvendégeikről mesél. Igazi világsztároktól a zsibárus kordéjáig, orsovai kaviártól penészes kenyérhéjig. Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész előadássorozata a Tabán kevésbé ismert oldalát is megmutatja.

Mikor? március 14. 19:00 Hol? Virág Benedek Ház
Facebook-esemény erre>>>

Metszetek - művészetek dimenziói

-

Martsa Piroska alakjait minden magyar filmrajongó ismeri, mert animációs mozdulattervezőként Jankovics Marcell, Richly Zsolt és Békési Rozi munkatársa volt évtizedekig. Legjelentősebb munkájának tartja Lucifert Az ember tragédiájából, de a beszélgetés során mesél a társalkotó élményeiről. Sőt, arról is szól, amiről senki sem tudhat, a János vitéz és a Toldi animációs filmek titkairól. A művésznő ugyanakkor szobrász, restaurátor és időnként 20 méter magas állványokon menti a menthetőt. Alkotómunkája mellett tanít a műalkotás létrehozásáról. E sorozat alkalmával a vendég Martsa Piroska grafikus, rajzfilm-animátor, a kérdezőtárs Windhager Ákos, irodalomtörténész.

Mikor? március 14. 18:00 Hol? Scruton
Facebook-esemény erre>>>

Kojot négy lelke - Premier előtt!

Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. A Kojot négy lelke rendezője, Gauder Áron a Nyócker! című animációs filmmel korábban nagy szakmai és közönségsikert aratott. A Kojot négy lelke filmterve előtt Gauder Áron és a gyártó Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján (Kojot és a szikla, Kojot és a sápadtarcú), amelyek jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, és világszerte számos díjat gyűjtöttek be. A kisfilmekhez a rendező az indiánjáték szülőatyja, Cseh Tamás által 2006-ban felmondott indián meséket vette alapul. A Kojot négy lelke 100 alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. A most elkészült egészestés animációs film forgatókönyvírója a rendező mellett a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas Bereményi Géza (A tanítványok, Eldorádó, A turné). Az alkotás magyar hangját olyan kivételes művészek adták, mint Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda, Széles Tamás, valamint Scherer Péter, Kautzky Armand, Schneider Zoltán, Bolla Róbert.

Mikor? március 15. 16:30 Hol? Puskin Art Mozi
Facebook-esemény erre>>>

Ingyenes családi és gyerekprogramok a Nemzeti Múzeumban

-

Fedezzétek fel együtt a Magyar Nemzeti Múzeum rejtett kincseit! Az új tematikus múzeumi túraútvonalakat követve a kiállítások eddig nem látott arca tárul fel a látogatók előtt. Pazar műkincseket, lebilincselő történeteket, évszázados titkokat és a magyar történelem rendkívüli alakjait ismerhetik meg. A tematikus múzeumi térképek segítségével könnyedén eligazodhattok a történelem és a múzeum kalandokkal teli útvesztőjében. A látogatók az alábbi tematikus útvonalak közül választhatnak: Családi útvonal; A magyar történelem legfontosabb eseményei; Múzeumi TOP 10 műtárgy; Nők a magyar történelemben. Minden program ingyenesen látogatható, de bizonyosak regisztrációhoz kötöttek.

Mikor? március 15. 10:00-18:00 Hol? Magyar Nemzeti Múzeum
Facebook-esemény erre>>>

Így él Petőfi!

-

Könyvbemutató beszélgetés Lackfi János íróval és Szabó Imola Julianna illusztrátorral. ⁣A kötetbe Petőfi csaknem nyolcvan versét válogatták ki a fiatal és örökfiatal olvasóknak. Lackfi János írt minden vershez laza, gondolkodtató, életteli kommenteket. Az ő előadásában pedig Petőfi-versek is hallgathatók a kötetbeli QR-kódok beolvasásával.⁣⁣⁣ ⁣Kicsit leléptetik a költőt az iskolai piedesztálról: megmutatják a nagyon is emberi, ifjonti vonásait. Hiszen mennyire nagyszerű, ahogyan Petőfi kamaszos hévvel és lázadással végigrohant az egész életén ‒ miközben zseniális életművet teremtett!

Mikor? március 16. 18:00 Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum
Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tar Sándor hibái a vásznon is jól mutatnak

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Amerikai őslakos teremtésmítosszal érkezik Gauder Áron új animációs filmje

Félidejéhez érkezett Gauder Áron Minden a rokonom című alkotásának a gyártása, a magyar animációs film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

Olvass bele Zalka Csenge Virág csodálatos meseválogatásába!

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.