Csukás-univerzum, Bánkitó és Caravaggio árnyéka [Programajánló]

Caravaggio árnyéka

Bemutató: Július 6.

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt. Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek, (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.

Másnap // Füst a szemében

-

Mikor? Július 9-én, illetve július 16-án

Hol? Zsámbéki Nyári Színház 

Két olyan előadás is látható júliusban a Zsámbéki Nyári Színház műsorán, amely Cseh Tamásnak állít emléket. Július 9-én Beck Zoli és Szűcs Krisztián lép színpadra közös estjével: a Másnap alapját Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalai adták, amelyek egy része sokáig a fiókban hevert. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből az alkotók Csengey Balázs segítségével állították össze estjüket. Július 16-án lép színpadra ugyanitt a Füst a szemében című esten Vecsei H. Miklós Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája) és Ratkóczi Hubával (SeeN), ahol Cseh-Bereményi szerzemények mellett egyes szám első személyben mesélik el az ikonikus magyar alkotó életét és Bereményi Gézával való barátságát.

Részletek erre>>

Foglalkozása gyanús // a Csukás-univerzum nyomában

-

Mikor? Július 11-én 17 órakor
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum

Ki ne ismerné Oriza-Triznyák vagy Pom Pom meséit, és ki ne tudná fejből idézni Bagaméri kedvenc versikéjét? Ha a Süsü, a sárkányról beszélünk, mindannyiunk előtt ott lebeg egy gyermeklelkű, mosolygós szerző képe, Csukás Istváné. De tudjuk-e vajon, hogy ez a mindig vidám(nak tűnő) alkotó milyen nagyszerű melankolikus verseket írt, vagy hogy a rádió- és tévéfilmes, valamint meseíró karrierje mellett milyen műfajokban alkotott még? A Petőfi Irodalmi Múzeum Foglalkozása gyanús - a Csukás-univerzum nyomában című háromrészes sorozatában, az író múzeumi gyűjteménye kapcsán megpróbálja ezeket a kérdéseket megválaszolni. Miközben a sorozatban kronologikusan követik Csukás írói pályáját, eddig sehol nem látott érdekességeket (írói levelek, képes forgatókönyvek, bábfilmek ismert és ismeretlen szereplői) mutatnak a program látogatói számára. Arról pedig, hogy igazán élvezetes legyen a Csukás-univerzumba való betekintés Horváth Kristóf Színész Bob, a sorozat házigazdája gondoskodik.

Részletek erre>>

Crazy Horse - könyvbemutató

-
Mikor? Július 12. 18 órától
Hol? Hadik kávéház

A Konkrét Könyvek Kiadó legújabb kiadványát, Joseph M. Marshall III Szilaj Ló - a legendás lakota harcos című könyvét bemutatja Horváth János, humorista és indián hobbista, valamint Lipták Viktor, a téma elkötelezett specialistája. Az irodalmi mű néprajzi megközelítését vetítéssel és lakota dalokkal színesítik majd.

Részletek erre>>

Bánkitó Fesztivál

-

Mikor? Július 13-15.

A Bánkitó programjában minden évben helyet kapnak azok a kísérleti, helyszínspecifikus előadások is, melyek a hétköznapok tereiben valósulnak meg. Most viszont fordul a kocka: az itt látható előadások nagy része hagyományos színházi térben készült el, ám az alkotók féktelen kísérletező kedvének hála, ezek a darabok most egytől-egyig szabadtérre adaptálódnak.

Line up: I. és II. Freeszfe Színház és Performansz osztály: Bánkígyó; AHA Kollektíva: Dense piece, FÜGE x Trafó: Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak; Kőszegi Mária: Megmondta professzorasszonyom – verbatim színházi előadás; Raubinek Lili / Dioráma Csoport: Dioráma magyarokkal; Stereo Akt: Remény Panzió; TÁP Színház: Egyperces színház; TÁP Színház: It's a MATCH – or will be – maybe –; Trainingspot Társulat: RePlay; Willany Leó Improvizációs Táncszínház: A tér mindent számontart − interaktív beavató táncszínházi előadás.

Részletek erre>>

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

Ha élne, a napokban ünnepelte volna 80., illetve 70. születésnapját Cseh Tamás és Csengey Dénes. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a héten közzétett egy olyan 1985-ös jelentést, amelynek mind a ketten főszereplői voltak.

...
Podcast

Millió kedvencem van Csukástól [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Áprilisban lett volna 85 éves Csukás István, az MMM-podcast legújabb adásában éppen ezért a Csukás-univerzum mélyére ásunk, és arra próbálunk választ találni, vajon mitől működnek ennyi év után is Csukás István meséi. Szekeres Niki és Ruff Orsolya ezúttal Jeney Zoltánnal beszélget.

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

...
Zöld

Tényleg különbözik egymástól a nők és a férfiak agya?

...
Hírek

A kabuli könyvárus szerzője visszatért Afganisztánba

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten