Csukás-univerzum, Bánkitó és Caravaggio árnyéka [Programajánló]

Caravaggio árnyéka

Bemutató: Július 6.

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt. Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek, (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.

Másnap // Füst a szemében

-

Mikor? Július 9-én, illetve július 16-án

Hol? Zsámbéki Nyári Színház 

Két olyan előadás is látható júliusban a Zsámbéki Nyári Színház műsorán, amely Cseh Tamásnak állít emléket. Július 9-én Beck Zoli és Szűcs Krisztián lép színpadra közös estjével: a Másnap alapját Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalai adták, amelyek egy része sokáig a fiókban hevert. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből az alkotók Csengey Balázs segítségével állították össze estjüket. Július 16-án lép színpadra ugyanitt a Füst a szemében című esten Vecsei H. Miklós Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája) és Ratkóczi Hubával (SeeN), ahol Cseh-Bereményi szerzemények mellett egyes szám első személyben mesélik el az ikonikus magyar alkotó életét és Bereményi Gézával való barátságát.

Részletek erre>>

Foglalkozása gyanús // a Csukás-univerzum nyomában

-

Mikor? Július 11-én 17 órakor
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum

Ki ne ismerné Oriza-Triznyák vagy Pom Pom meséit, és ki ne tudná fejből idézni Bagaméri kedvenc versikéjét? Ha a Süsü, a sárkányról beszélünk, mindannyiunk előtt ott lebeg egy gyermeklelkű, mosolygós szerző képe, Csukás Istváné. De tudjuk-e vajon, hogy ez a mindig vidám(nak tűnő) alkotó milyen nagyszerű melankolikus verseket írt, vagy hogy a rádió- és tévéfilmes, valamint meseíró karrierje mellett milyen műfajokban alkotott még? A Petőfi Irodalmi Múzeum Foglalkozása gyanús - a Csukás-univerzum nyomában című háromrészes sorozatában, az író múzeumi gyűjteménye kapcsán megpróbálja ezeket a kérdéseket megválaszolni. Miközben a sorozatban kronologikusan követik Csukás írói pályáját, eddig sehol nem látott érdekességeket (írói levelek, képes forgatókönyvek, bábfilmek ismert és ismeretlen szereplői) mutatnak a program látogatói számára. Arról pedig, hogy igazán élvezetes legyen a Csukás-univerzumba való betekintés Horváth Kristóf Színész Bob, a sorozat házigazdája gondoskodik.

Részletek erre>>

Crazy Horse - könyvbemutató

-
Mikor? Július 12. 18 órától
Hol? Hadik kávéház

A Konkrét Könyvek Kiadó legújabb kiadványát, Joseph M. Marshall III Szilaj Ló - a legendás lakota harcos című könyvét bemutatja Horváth János, humorista és indián hobbista, valamint Lipták Viktor, a téma elkötelezett specialistája. Az irodalmi mű néprajzi megközelítését vetítéssel és lakota dalokkal színesítik majd.

Részletek erre>>

Bánkitó Fesztivál

-

Mikor? Július 13-15.

A Bánkitó programjában minden évben helyet kapnak azok a kísérleti, helyszínspecifikus előadások is, melyek a hétköznapok tereiben valósulnak meg. Most viszont fordul a kocka: az itt látható előadások nagy része hagyományos színházi térben készült el, ám az alkotók féktelen kísérletező kedvének hála, ezek a darabok most egytől-egyig szabadtérre adaptálódnak.

Line up: I. és II. Freeszfe Színház és Performansz osztály: Bánkígyó; AHA Kollektíva: Dense piece, FÜGE x Trafó: Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak; Kőszegi Mária: Megmondta professzorasszonyom – verbatim színházi előadás; Raubinek Lili / Dioráma Csoport: Dioráma magyarokkal; Stereo Akt: Remény Panzió; TÁP Színház: Egyperces színház; TÁP Színház: It's a MATCH – or will be – maybe –; Trainingspot Társulat: RePlay; Willany Leó Improvizációs Táncszínház: A tér mindent számontart − interaktív beavató táncszínházi előadás.

Részletek erre>>

Nyitókép: Valuska Gábor

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

Ha élne, a napokban ünnepelte volna 80., illetve 70. születésnapját Cseh Tamás és Csengey Dénes. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a héten közzétett egy olyan 1985-ös jelentést, amelynek mind a ketten főszereplői voltak.

...
Podcast

Millió kedvencem van Csukástól [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Áprilisban lett volna 85 éves Csukás István, az MMM-podcast legújabb adásában éppen ezért a Csukás-univerzum mélyére ásunk, és arra próbálunk választ találni, vajon mitől működnek ennyi év után is Csukás István meséi. Szekeres Niki és Ruff Orsolya ezúttal Jeney Zoltánnal beszélget.

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Kritika

A kapcsolatok láthatatlan tetoválásokként hagynak örök nyomot Ia Genberg regényében

A másik ember belénk ívódott nyomairól szól a svéd Ia Genberg Részletek című regénye, melynek elbeszélője az életében fontos emberek közül négyet emel ki, és mutatja be velük való múlhatatlan kapcsolatát.  

Hírek
...
Hírek

Ők a TikTok Book Awards 2024-es győztesei

...
Hírek

Donald Trump felesége is beszáll a Trump család memoárbulijába

...
Hírek

Magyar Péterről és a Tisza Pártról ír könyvet Bódis Kriszta

...
Beleolvasó

Kamala Harris első nagy beszédét igazán erősre írták, csak aztán nem azt mondta el

...
Hírek

A Büszkeség és balítélet sztárja meglepő dolgot árult el Mr. Darcy szerepéről

...
Gyerekirodalom

Eva Mendes gyerekkönyve mindazoknak szól, akik szorongtak már valaha