Csukás-univerzum, Bánkitó és Caravaggio árnyéka [Programajánló]

Caravaggio árnyéka

Bemutató: Július 6.

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt. Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek, (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.

Másnap // Füst a szemében

-

Mikor? Július 9-én, illetve július 16-án

Hol? Zsámbéki Nyári Színház 

Két olyan előadás is látható júliusban a Zsámbéki Nyári Színház műsorán, amely Cseh Tamásnak állít emléket. Július 9-én Beck Zoli és Szűcs Krisztián lép színpadra közös estjével: a Másnap alapját Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalai adták, amelyek egy része sokáig a fiókban hevert. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből az alkotók Csengey Balázs segítségével állították össze estjüket. Július 16-án lép színpadra ugyanitt a Füst a szemében című esten Vecsei H. Miklós Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája) és Ratkóczi Hubával (SeeN), ahol Cseh-Bereményi szerzemények mellett egyes szám első személyben mesélik el az ikonikus magyar alkotó életét és Bereményi Gézával való barátságát.

Részletek erre>>

Foglalkozása gyanús // a Csukás-univerzum nyomában

-

Mikor? Július 11-én 17 órakor
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum

Ki ne ismerné Oriza-Triznyák vagy Pom Pom meséit, és ki ne tudná fejből idézni Bagaméri kedvenc versikéjét? Ha a Süsü, a sárkányról beszélünk, mindannyiunk előtt ott lebeg egy gyermeklelkű, mosolygós szerző képe, Csukás Istváné. De tudjuk-e vajon, hogy ez a mindig vidám(nak tűnő) alkotó milyen nagyszerű melankolikus verseket írt, vagy hogy a rádió- és tévéfilmes, valamint meseíró karrierje mellett milyen műfajokban alkotott még? A Petőfi Irodalmi Múzeum Foglalkozása gyanús - a Csukás-univerzum nyomában című háromrészes sorozatában, az író múzeumi gyűjteménye kapcsán megpróbálja ezeket a kérdéseket megválaszolni. Miközben a sorozatban kronologikusan követik Csukás írói pályáját, eddig sehol nem látott érdekességeket (írói levelek, képes forgatókönyvek, bábfilmek ismert és ismeretlen szereplői) mutatnak a program látogatói számára. Arról pedig, hogy igazán élvezetes legyen a Csukás-univerzumba való betekintés Horváth Kristóf Színész Bob, a sorozat házigazdája gondoskodik.

Részletek erre>>

Crazy Horse - könyvbemutató

-
Mikor? Július 12. 18 órától
Hol? Hadik kávéház

A Konkrét Könyvek Kiadó legújabb kiadványát, Joseph M. Marshall III Szilaj Ló - a legendás lakota harcos című könyvét bemutatja Horváth János, humorista és indián hobbista, valamint Lipták Viktor, a téma elkötelezett specialistája. Az irodalmi mű néprajzi megközelítését vetítéssel és lakota dalokkal színesítik majd.

Részletek erre>>

Bánkitó Fesztivál

-

Mikor? Július 13-15.

A Bánkitó programjában minden évben helyet kapnak azok a kísérleti, helyszínspecifikus előadások is, melyek a hétköznapok tereiben valósulnak meg. Most viszont fordul a kocka: az itt látható előadások nagy része hagyományos színházi térben készült el, ám az alkotók féktelen kísérletező kedvének hála, ezek a darabok most egytől-egyig szabadtérre adaptálódnak.

Line up: I. és II. Freeszfe Színház és Performansz osztály: Bánkígyó; AHA Kollektíva: Dense piece, FÜGE x Trafó: Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak; Kőszegi Mária: Megmondta professzorasszonyom – verbatim színházi előadás; Raubinek Lili / Dioráma Csoport: Dioráma magyarokkal; Stereo Akt: Remény Panzió; TÁP Színház: Egyperces színház; TÁP Színház: It's a MATCH – or will be – maybe –; Trainingspot Társulat: RePlay; Willany Leó Improvizációs Táncszínház: A tér mindent számontart − interaktív beavató táncszínházi előadás.

Részletek erre>>

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

Ha élne, a napokban ünnepelte volna 80., illetve 70. születésnapját Cseh Tamás és Csengey Dénes. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a héten közzétett egy olyan 1985-ös jelentést, amelynek mind a ketten főszereplői voltak.

...
Podcast

Millió kedvencem van Csukástól [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Áprilisban lett volna 85 éves Csukás István, az MMM-podcast legújabb adásában éppen ezért a Csukás-univerzum mélyére ásunk, és arra próbálunk választ találni, vajon mitől működnek ennyi év után is Csukás István meséi. Szekeres Niki és Ruff Orsolya ezúttal Jeney Zoltánnal beszélget.

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Akna és kampó

„Egyetlen perc. Fent sár és csizma, lent betoncsend, torokkattanás” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

A hét könyve
Kritika
Stephen King első horrorját a kukából kellett kimenteni / 50 éves a Carrie
...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Shardlake-sztorik atyja, a történelmi krimik díjnyertes szerzője

...
Hírek

Rakovszky Zsuzsa lett az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa 2024-ban

...
Hírek

Ez a Palesztináról szóló kötet új megvilágításba helyezi a konfliktust, kapott is egy rangos zsidó könyvdíjat

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Azon aggódom, hogy innentől más lenne minden

...
Szórakozás

Mi köze a Holt költők társaságának az új Taylor Swift-lemezhez?

...
Beleolvasó

Ebben az új grúz regényben a háború szakítja el a családot az édesanyától – Olvass bele!

...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

...
Gyerekirodalom

65 éves az Asterix képregénysorozat

...
Hírek

Jakupcsek Gabriella: Van boldogság a B oldalon