Polcz Alaine-kiállítás, Magyar Széppróza Napja, Mágikus állatok [Programajánló]

Világjáték – Polcz Alaine 100

-

Mikor? Február 16-tól
Hol? PIM

„Minden, ami van a nagy világban, azt itt megtalálod kicsiben. Ezekből építesz egy olyan világot, amilyent akarsz. Ez lesz a te világod.” Ezt az útmutatást kapja a gyermek a világjáték-teszt kezdetekor. E pszichológiai-játékdiagnosztikai módszer magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése volt Polcz Alaine szakmai életútjának egyik legfontosabb eredménye. A február 16-án nyíló kiállítás látványvilágát a Világjáték inspirálta és ez vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, ám a muzeológia megközelítésmódjával, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből épül fel Polcz Alaine világa.

Részletek erre>>

A Magyar Széppróza Napja a FISZ-szel

-

Mikor? Február 17.
Hol? Lumen Kávézó

Kollektív könyvbemutató és felolvasás Jókai Mór születésnapja alkalmából. Mi kerül a kortársak fókuszába, ha a Mesterre néznek? A rendezvényen kötetbemutatón és kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők (Farkas Balázs: La morte; Körtesi Márton: Öngyújtótöltés; K. Varga Bence: Repedések könyve; Vasas Tamás: Mindenkinek jut egy takaró, Vörös Anna: Vadoma). És persze nagy figyelmet kapnak majd az este folyamán a Jókai-átiratok: Fekete I. Alfonz, Neszlár Sándor és Papp-Zakor Ilka az általuk választott Jókai-szövegben megmerítkezve írtak rövidprózát, melyet a helyszínen olvasnak fel a közönségnek.

Részletek erre>>

Bolygó bogozó

-
Mikor? Február 13. és április 24. között
Hol? SZTE BTK Informatórium

Áprilisig a gyerekirodalom színe javával találkozhatnak az érdeklődők a szegedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék jóvoltából. A szakmai közönség mellett a szervezők a középiskolás és felnőtt olvasókat is várják, hiszen nemcsak az ifjúsági irodalom elméleti kérdéseiről hallgathatnak meg érdekes beszélgetéseket, de a művek keletkezéstörténetével és izgalmas műhelytitkokkal is megismerkedhetnek a rendezvényeken résztvevők. Február 20-án Szabó Tibor Benjámin lesz a Bolygó bogozó vendége, de a rendezvénysorozaton az olvasók találkozhatnak mások mellett Laboda Kornéllal, Totth Benedekkel, Vészits Andreával és Sepsi Lászlóval is.

Részletek erre>>

Mágikus állatok iskolája - Rejtélyes gödrök


Hol? A mozikban

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. Az új tanév pedig új kalandokat is tartogat Ida és barátai számára, akik most az iskola területén felbukkanó rejtélyes gödrökre keresik a választ, miközben új mágikus állatok segítik őket a nyomozásban. Margit Auer könyvsorozata már 13 kötetnél tart (magyarul 12 jelent meg eddig - a legfrissebbe ITT tudsz beleolvasni), léteznek vakációs különkiadások és kezdő olvasóknak szóló spin-off kötet is. A sorozat alapján ez már a második mozifilm. A szerző tavaly Budapestre látogatott, mi előtte interjúztunk vele:

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat
Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

A Mágikus állatok iskolája című sorozatból eddig 12 kötet jelent meg magyarul, a szerző, Margit Auer pedig novemberben Budapestre látogat. Interjúnkban gyerekkori olvasásélményeiről és gyerekeknek szóló írástippekről kérdeztük, közben pedig kiderül az is, ő maga milyen mágikus állat bőrébe bújna a legszívesebben.

Tovább olvasok

Irodalomterápiás önismereti csoport irodalmi alkotók számára

-
Mikor? Március 1. - május 17.

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta tematikus irodalomterápiás önismereti csoportot indít márciustól az irodalom területen alkotók számára. A fókuszban az alkotással, írással, írói identitással kapcsolatos témák, dilemmák, kérdések (pl.: saját szöveghez való viszony, kreativitás, az alkotófolyamat forrásai, céljai, motívumai, alkotás és mentális egészség viszonya, mitizált őrült-zseni alkotó képe) állnak majd. A csoport lehetőséget biztosít az irodalom területén alkotók számára, hogy pszichológussal és egymással beszélgethessenek a művészetükhöz kapcsolódó önismereti kérdéseikről, dilemmáikról, elakadásaikról.

Részletek erre>>

13. Frankofón Filmnapok

-
Mikor? Március 2-12.

Március 2-án a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjével, a Csapó! című vígjátékkal kezdődik a 13. Frankofón Filmnapok. Március 2-12. között a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 26 kortárs frankofón - francia, belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci és tunéziai - alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A Velencei, a Cannes-i, a Berlini és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából több film és díjnyertes alkotás is szerepel a kínálatban. Többek között olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd, mint Isabelle Huppert, François Cluzet, Chiara Mastroianni, Matthieu Kassovitz, Virginie Efira, Charlotte Gainsbourg és Romain Duris, Louis Garrelt pedig rendezőként is megismerheti a magyar közönség. Március 4. és április 4. között több vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A mágikus állatkereskedésben minden a feje tetejére áll egy titokzatos levél érkezése után

Mirjam minden vágya, hogy ő is tagja legyen a mágikus közösségnek, kapjon egy mágikus állatot. Vajon teljesül, amit szeretne? Olvass bele!

...
Nagy

Polcz Alaine egész életében a traumájával küzdött, ezért kellett írnia

A Jelenkor és a Könyves Magazin videójában Ablonczy Anna, Nádas Péter és Szigeti László mesélnek arról, milyen ember volt Polcz Alaine, hogyan érintették őket az ő traumái, hogyan látták házasságát Mészöly Miklóssal és, hogy hogyan készült saját halálára.

...
Hírek

Olvasd el Jókai levelét, amiben helyreigazítást kért egy főszerkesztőtől!

Arany, Berzsenyi, Fekete István, József Attila, Karinthy, Kosztolányi, Madách, Márai, Mészöly, Mikszáth, Molnár Ferenc, Móra, Móricz, Petőfi, Radnóti és Szerb Antal első kiadású, valamint dedikált köteteire licitálhat, akinek telik rá.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.