Indie-óda és időtlen szimfóniák ‒ Petőfi új ritmusban a Müpa színpadán

Indie-óda és időtlen szimfóniák ‒ Petőfi új ritmusban a Müpa színpadán

Petőfi Sándor soha nem öregedett meg, így nem ismerjük a kissé pocakos, bölcs és idős költőfejedelmet, de még az elnehezült középkorú férfit sem. Petőfi mindig fiatal volt, és örökre fiatal is marad, ráadásul az ifjak között is az egyik legsokoldalúbb, legszenvedélyesebb és legdinamikusabb alak. Költői hangokkal való játéka, kísérletezőkedve, megszólalásmódjainak sokszínűsége lehet az oka, hogy akárki üti is fel a terjedelmes Petőfi-összest, biztosan talál benne kedvére való verseket. A Müpa Szabadság, szerelem - Petőfi 200 előadásán pedig az is kiderül, hogy milyen az, ha egymástól nagyon különböző zenészek nyúlnak ezekhez a művekhez, hogy megzenésítsék őket. 
(X)

Fotó: Müpa

Könyves Magazin | 2023. május 08. |

Petőfi líranyelve nemcsak sokoldalú, hanem bizonyos szempontból hétköznapi is, sorait nem nehezíti el a korára sokszor jellemző nyelvi dagályosság, pátosz. Népies, más szóval populáris, hiszen Petőfi bevallottan a nép nyelvén akart szólni, és ez sikerült is neki, sok versét még életében megzenésítették és népdalként énekelték. Keresetlen nyelve, a rafinált egyszerűség zsenialitása és kiváló ritmusérzéke az, ami miatt versei könnyen megzenésíthetők, és gond nélkül összekapcsolhatók akár a popzenével is.

Ha pedig ma népszerű zenészek, előadók tehetségével akadnak össze ezek a költemények, máris látható, hogy Petőfi hangja mennyire modern, aktuális, örökérvényű.

Születésének kétszázadik évfordulója rengeteg könyvet, cikket, kiállítást és programot hívott életre, a kulturális szféra pedig szinte az év eleje óta Petőfi-lázban ég. Szerencsére mindenki azon igyekszik, hogy a romantikus költő újabb és újabb arcát tárja fel, hogy átmozgassa kicsit a tankönyvekből ránk maradt állóképet.

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]
Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Könyves Magazin öt egyszerű kérdés segítségével próbálta megmutatni, mit jelent a szerző ma kortárs költőink, íróink számára. A múlt kedden záruló tíz részes sorozatból kiderült, hogy a magyar romantika egyik legnagyobb költője egyáltalán nem a tankönyvek dohos, élettelen alakja, hanem olyan karakter, akihez mindenkinek van valamiféle viszonyulása: személyiségét izgalmasnak, életművét, nyelvét aktuálisnak találták a megkérdezettek, noha mind a tízen más szövegekre, élményekre helyezték a hangsúlyt, és mindannyiuk Petőfi-képe különbözött a többitől.

Tovább olvasok

A Müpa programja is ezt a célt tűzte ki. A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 azt szeretné megmutatni, hogy hiába a két évszázad, Petőfi versei még ma is meg tudnak minket szólítani. És hogyan lehetne ezt jobban bizonyítani, mint a popzene nyelvén? A zenés irodalmi előadás szövegkönyvét Ugron Zsolna író készítette, rendezője pedig a Kossuth-díjas Káel Csaba. A prózai betétekből, valamint megzenésített Petőfi-versekből összeálló esten kilenc popzenei előadó dalai hangzanak el, hogy kirajzolódjon belőlük a költő forradalmisága, a szabadság iránti elkötelezettsége, a rá jellemző szenvedélyesség. Az elmúlt másfél évszázadban sokan és sokféleképpen zenésítették meg a lánglelkű költő verseit. Ezeknek a daloknak garantált a sikere, nemcsak azért, mert a nemzet egyik legismertebb költőjéről van szó, hanem azért is, mert Petőfi dalszerű, egyszerű (mégis rafinált) ritmusú versei szinte zenéért kiáltanak. Azt, hogy Petőfi mennyire sokoldalú és sokhangú alkotó volt, mindennél jobban bizonyítja, hogy mindegyik felkért előadó képes volt kapcsolatot találni vele.

Paulina játékos dzsesszpopot komponált női hangra és fúvósokra, Sena fuvolás dubbá gyúrta az Egy gondolat bánt engemet jól ismert sorait. Trap kapitány és a THA SHUDRAS hegedűszóval, rapbetéttel és funkys riffekkel megszólaló Szeptember végénje egyszerre hagyománytisztelő és nagyon is mai, akár az indie óda, amit a 4S Street írt a szabadsághoz a Szeretek én versszakaira. Az Aurevoir. Petőfi folkos arcát mutatja meg nekünk, akiből a refrén idején előbújik azért a rocksztár is természetesen. A kétarcú költőt viszi színre DÁNIELFY Nem ért engem a világ-feldolgozása is, a Romengo pedig az oláh-cigány hagyományba illeszti Petőfi egy tán kevéssé ismert szövegét. A The Biebers perfekt rádiópoppal jelentkezik, Ember Márk Föltámadott a tengere pedig baljóslatú, időtlen zombiszimfónia.


Mindenki máshonnan közelít, más árnyalatot, más ízt mutat meg Petőfiből, de az elkészült dalok mindegyike érvényes értelmezéssé válik, és a kétszáz éve született költőt kortársunkká teszik a sorait új ritmusba öltöztető dalok. A versmegzenésítésekhez készült egy-egy, a költeményeket vizuálisan újraértelmező klip is, amelyek a Kertész Imre Intézet YouTube-csatornáján megtekinthetők – remek hangolódást kínálnak ezek a videók a Müpa színpadán látható előadáshoz.

Szabadság, szerelem ‒ Petőfi 200

2023. május 17. szerda, 20 óra
Müpa, Fesztivál Színház

Közreműködők: Paulina, 4S Street, Romengo, DÁNIELFY, The Biebers, Trap kapitány
és a THA SHUDRAS, Ember Márk, Sena.
Narrátor/Szendrey Júlia: Bánovits Vivianne.
Petőfi: Berettyán Nándor.
Narrátor: Berecz István.
Tánc: Bíró Márton, Lázár Dóra Anna, Popovics Márk, Pálinkó Johanna.
A szövegkönyvet Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával
összeállította: Ugron Zsolna.
Rendező: Káel Csaba.

Bővebb információ és jegyek ITT

(X)
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Lezárult a Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk, tíz kortárs költő és író válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Nagy

Petőfi kultusza elfedi, mennyire szabad és kísérletező költő volt

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítását is újragondolták. A januárban megnyílt, Költő lenni vagy nem lenni állandó kiállítás megnyitójáról már írtunk, most pedig a tárlat irodalomtörténész-kurátorával, Vaderna Gáborral beszélgettünk Petőfi szövegeiről, a költő humoráról, és arról, mit érdemes még olvasni tőle a mindenki által ismert kötelezőkön túl.

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.