Indie-óda és időtlen szimfóniák ‒ Petőfi új ritmusban a Müpa színpadán

Indie-óda és időtlen szimfóniák ‒ Petőfi új ritmusban a Müpa színpadán

Petőfi Sándor soha nem öregedett meg, így nem ismerjük a kissé pocakos, bölcs és idős költőfejedelmet, de még az elnehezült középkorú férfit sem. Petőfi mindig fiatal volt, és örökre fiatal is marad, ráadásul az ifjak között is az egyik legsokoldalúbb, legszenvedélyesebb és legdinamikusabb alak. Költői hangokkal való játéka, kísérletezőkedve, megszólalásmódjainak sokszínűsége lehet az oka, hogy akárki üti is fel a terjedelmes Petőfi-összest, biztosan talál benne kedvére való verseket. A Müpa Szabadság, szerelem - Petőfi 200 előadásán pedig az is kiderül, hogy milyen az, ha egymástól nagyon különböző zenészek nyúlnak ezekhez a művekhez, hogy megzenésítsék őket. 
(X)

Fotó: Müpa

Könyves Magazin | 2023. május 08. |

Petőfi líranyelve nemcsak sokoldalú, hanem bizonyos szempontból hétköznapi is, sorait nem nehezíti el a korára sokszor jellemző nyelvi dagályosság, pátosz. Népies, más szóval populáris, hiszen Petőfi bevallottan a nép nyelvén akart szólni, és ez sikerült is neki, sok versét még életében megzenésítették és népdalként énekelték. Keresetlen nyelve, a rafinált egyszerűség zsenialitása és kiváló ritmusérzéke az, ami miatt versei könnyen megzenésíthetők, és gond nélkül összekapcsolhatók akár a popzenével is.

Ha pedig ma népszerű zenészek, előadók tehetségével akadnak össze ezek a költemények, máris látható, hogy Petőfi hangja mennyire modern, aktuális, örökérvényű.

Születésének kétszázadik évfordulója rengeteg könyvet, cikket, kiállítást és programot hívott életre, a kulturális szféra pedig szinte az év eleje óta Petőfi-lázban ég. Szerencsére mindenki azon igyekszik, hogy a romantikus költő újabb és újabb arcát tárja fel, hogy átmozgassa kicsit a tankönyvekből ránk maradt állóképet.

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]
Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Könyves Magazin öt egyszerű kérdés segítségével próbálta megmutatni, mit jelent a szerző ma kortárs költőink, íróink számára. A múlt kedden záruló tíz részes sorozatból kiderült, hogy a magyar romantika egyik legnagyobb költője egyáltalán nem a tankönyvek dohos, élettelen alakja, hanem olyan karakter, akihez mindenkinek van valamiféle viszonyulása: személyiségét izgalmasnak, életművét, nyelvét aktuálisnak találták a megkérdezettek, noha mind a tízen más szövegekre, élményekre helyezték a hangsúlyt, és mindannyiuk Petőfi-képe különbözött a többitől.

Tovább olvasok

A Müpa programja is ezt a célt tűzte ki. A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 azt szeretné megmutatni, hogy hiába a két évszázad, Petőfi versei még ma is meg tudnak minket szólítani. És hogyan lehetne ezt jobban bizonyítani, mint a popzene nyelvén? A zenés irodalmi előadás szövegkönyvét Ugron Zsolna író készítette, rendezője pedig a Kossuth-díjas Káel Csaba. A prózai betétekből, valamint megzenésített Petőfi-versekből összeálló esten kilenc popzenei előadó dalai hangzanak el, hogy kirajzolódjon belőlük a költő forradalmisága, a szabadság iránti elkötelezettsége, a rá jellemző szenvedélyesség. Az elmúlt másfél évszázadban sokan és sokféleképpen zenésítették meg a lánglelkű költő verseit. Ezeknek a daloknak garantált a sikere, nemcsak azért, mert a nemzet egyik legismertebb költőjéről van szó, hanem azért is, mert Petőfi dalszerű, egyszerű (mégis rafinált) ritmusú versei szinte zenéért kiáltanak. Azt, hogy Petőfi mennyire sokoldalú és sokhangú alkotó volt, mindennél jobban bizonyítja, hogy mindegyik felkért előadó képes volt kapcsolatot találni vele.

Paulina játékos dzsesszpopot komponált női hangra és fúvósokra, Sena fuvolás dubbá gyúrta az Egy gondolat bánt engemet jól ismert sorait. Trap kapitány és a THA SHUDRAS hegedűszóval, rapbetéttel és funkys riffekkel megszólaló Szeptember végénje egyszerre hagyománytisztelő és nagyon is mai, akár az indie óda, amit a 4S Street írt a szabadsághoz a Szeretek én versszakaira. Az Aurevoir. Petőfi folkos arcát mutatja meg nekünk, akiből a refrén idején előbújik azért a rocksztár is természetesen. A kétarcú költőt viszi színre DÁNIELFY Nem ért engem a világ-feldolgozása is, a Romengo pedig az oláh-cigány hagyományba illeszti Petőfi egy tán kevéssé ismert szövegét. A The Biebers perfekt rádiópoppal jelentkezik, Ember Márk Föltámadott a tengere pedig baljóslatú, időtlen zombiszimfónia.


Mindenki máshonnan közelít, más árnyalatot, más ízt mutat meg Petőfiből, de az elkészült dalok mindegyike érvényes értelmezéssé válik, és a kétszáz éve született költőt kortársunkká teszik a sorait új ritmusba öltöztető dalok. A versmegzenésítésekhez készült egy-egy, a költeményeket vizuálisan újraértelmező klip is, amelyek a Kertész Imre Intézet YouTube-csatornáján megtekinthetők – remek hangolódást kínálnak ezek a videók a Müpa színpadán látható előadáshoz.

Szabadság, szerelem ‒ Petőfi 200

2023. május 17. szerda, 20 óra
Müpa, Fesztivál Színház

Közreműködők: Paulina, 4S Street, Romengo, DÁNIELFY, The Biebers, Trap kapitány
és a THA SHUDRAS, Ember Márk, Sena.
Narrátor/Szendrey Júlia: Bánovits Vivianne.
Petőfi: Berettyán Nándor.
Narrátor: Berecz István.
Tánc: Bíró Márton, Lázár Dóra Anna, Popovics Márk, Pálinkó Johanna.
A szövegkönyvet Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával
összeállította: Ugron Zsolna.
Rendező: Káel Csaba.

Bővebb információ és jegyek ITT

(X)
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Lezárult a Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk, tíz kortárs költő és író válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Nagy

Petőfi kultusza elfedi, mennyire szabad és kísérletező költő volt

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítását is újragondolták. A januárban megnyílt, Költő lenni vagy nem lenni állandó kiállítás megnyitójáról már írtunk, most pedig a tárlat irodalomtörténész-kurátorával, Vaderna Gáborral beszélgettünk Petőfi szövegeiről, a költő humoráról, és arról, mit érdemes még olvasni tőle a mindenki által ismert kötelezőkön túl.

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.