Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

ko | 2024. június 14. |

Június 9-én a Netflix közzétette legnépszerűbb műsorainak listáját. Az angol nyelvű programok rangsorát az egyes műsorok első 91 napjában elért nézettsége alapján határozták meg a streaming platformon.

Ezek szerint a 10. helyezettet a nagyjából három hónapos intervallumban 335 200 000, míg az első helyezettet 1 718 800 000 órán keresztül nézték összesen. Ami különösen érdekes ebben a listában, az az, hogy megmutatja, milyen komolyan függ a szolgáltató aktuális műsora az irodalomtól.

A legnépszerűbb Netflix műsorok:

10. Szarvasbébi

Amikor a nehézségekkel küszködő humorista jót tesz egy sebezhető nővel, fojtogató megszállottságot vált ki belőle, ami félő, hogy mindkettőjük életét tönkreteszi. Ez a sorozat nem könyvből készült, hanem egy egyszemélyes showból, amelyet az a Richard Gadd írt és adott elő, aki a szériában is szerepel.

9. A Bridgerton család, 2. évad

Talán már mindenki számára közismert, itt a Könyvesen is többször írtunk róla, hogy a nagy sikerű műsor Julia Quinn azonos című könyvsorozatán alapul, melynek első, A herceg és én című részével indult a képernyőre adaptált széria, és várhatón a könyvsorozat összes darabját feldolgozzák majd a Netflix alkotói.

8. Stranger Things, 3. évad

A Stranger Things nem könyvön vagy képregényen alapul, egy ideje mégis van könyves vonatkozása, hiszen egyik szereplője nemrégiben kötetet jelentetett meg, mely már magyarul is olvasható. A 20 éves Milly Bobby Brown a második világháború egy kevésbé ismert tragédiáját mutatja be Tizenkilenc lépcsőfok című bemutatkozó könyvében.

7. Nem versz át 

Ez a thriller minisorozat  Harlan Coben, napjaink egyik legnépszerűbb krimiírójának Nem versz át című regénye alapján készült. A sorozatban a férjét gyászoló Mayát (Michelle Keegan) követhetjük, aki a frissen felszerelt babafigyelő biztonsági kamera felvételén egyszer csak megpillant egy férfit – aki megszólalásig hasonlít a halottnak hitt férjére...

6. Éjjeli ügynök, 1. évad

Egy vészhelyzeti vonal megfigyelése során egy FBI-ügynök olyan halálos összeesküvésbe csöppen, amely egy besúgót is érint a Fehér Házban. Az akciódús kémthriller Matthew Quirk Éjjeli ügynök című regényén alapul.

5. A vezércsel

A minisorozat Walter Tevis 1983-ban megjelent A vezércsel című művén alapul, az író fordulatokban gazdag életéről mi is írtunk, ahogy arról is, hogy a sorozat szerte a világon új lendületet adott a sakk iránti rajongásnak. A regény főhőse Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek.

Legfőbb társasága egy másik árva és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik. Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

4. A Bridgerton család, 1. évad

Bridgerton mindenhol ott van, így nem meglepő, hogy kétszer szerepel ezen a listán.

3. Jeffrey Dahmer - Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori

Noha létezik egy könyv Monster: The True Story of the Jeffrey Dahmer Murders címen Anne E. Schwartztól, a sorozat valószínűleg nem ezen alapul.

2. Stranger Things, 4. évad

A listán a második legnépszerűbb, de továbbra sem könyvadaptáció.

1. Wednesday, 1. évad

Az elragadóan hátborzongató Addams Family már évtizedek óta jelen van a popkultúrában. Köztudott, hogy a fura csapatot Charles Addams amerikai karikaturista alkotta meg, az eszményi amerikai család szatirikus megfordításaként. A különc, gazdag família tagjai azt élvezik, ha az emberek bizarrnak vagy ijesztőnek találják őket. Eredetileg a The New Yorker magazin képregénysorozataként jelent meg, és nagyon népszerű volt az 1930-as években.

(Book Riot)

Nyitókép: rawpixel.com

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

7 adaptáció, amit júniusban láthatsz a Netflixen

Fantasy, történelem, kosztümök, akció, szerelem, veszély: ebben a hónapban is mindenki találhat magának néznivalót a Netflixen.

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

A filmek között a Rumaan Alam regényéből készült Távol a világtól, a sorozatok kínálatában pedig az Oda Eiicsiró mangasorozatából adaptált One Piece volt a legnépszerűbb Netflix-tartalom.

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Jo Nesbø híres detektívjét a Netflix krimisorozatában

Jo Nesbø olyat akar nyújtani Harry Hole rajongóinak, amire nem is számítottak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

Ugyanis az őszinte bocsánatkéréshez, amitől a másik fél jobban érzi magát, nem elég egy-két szó.

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Hírek
...
Beleolvasó

A háború öröksége, hogy még elpálinkázgatsz az orosz marsallal, mielőtt elvisznek

...
Hírek

Gareth Southgate-nek ez a könyv segített focistából edzővé válni

...
Hírek

Vida Gábor és Demény Péter is állást foglalt Méhes György ügynökmúltjával kapcsolatban

...
Hírek

Alice Munro a lányát nevezte hazugnak, mikor letartóztatták a molesztáló férjét

...
Zöld

6 könyv, ami megjósolta a jövőt

...
Hírek

Hogyan válassz tökéletes olvasmányt egy nyári repülőútra?

...
Hírek

A Könyves Európa-bajnoka Dragomán György regénye – Befejeződött a foci Eb-vel párhuzamosan indított játékunk

A Németországban megrendezett foci Eb vasárnap este befejeződött, és ezzel egy időben a Könyves bajnoksága is a végéhez érkezett. A végső győztes A fehér király című regény lett.

Szerzőink

...
sa

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

...
ki

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért