Két kis dínó, Skandináv filmhét, Víg Mihály és Képregényterasz [PROGRAMAJÁNLÓ]

Két kis dínó, Skandináv filmhét, Víg Mihály és Képregényterasz [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban igazi nyárzáró fesztiválokat találsz: a Pozsonyi Pikniket a Pagonnyal, az északi filmgyártás legjavát, izgalmas képregényújdonságokat, és Víg Mihály-filmeket.

sa | 2022. augusztus 25. |

Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen

-

Pokol és Purgatórium-Paradicsom, Gyabronka József előadásában. A Budapest Tuning programsorozat keretében megvalósuló, rendhagyó színházi produkcióban különleges módon találkozik az irodalom, a színház, a város és a természet. Danténál sok szó esik a sötétségről, az éjszakáról, a csillagokról, a hajnalról és a világosságról – nem véletlen, hogy a Pokol napnyugtakor, a Purgatórium és a Paradicsom pedig napfelkeltekor hangzik el. Az előadás díszlete a besötétedő, majd kivilágosodó ég és alatta a város. A hajnali rész szövegkönyve, koncepciója külön erre az alkalomra készül. A Pokol 2021 novembere óta nagy sikerrel fut a Katona József Színház Sufnijában.

Mikor? augusztus 26. 19:15 Hol? Filozófusok Kertje, Gellérthegy

Részletek erre >>>

 

Képregényterasz 2022

-

Olyan újdonságokkal várnak a szombati Képregényteraszra, mint az Újságoslányok 3., a Lore Olympus 2. – Olümposzi história 2.; Stefano Cardoselli: A holtak nem nyugszanak, a Locke & Key – Kulcs a zárját: Az aranykor; Koska Zoltán: Castitas; Harry Lime: Befuccsolt budapesti bankrablás; Szécsi Zoltán: Corvin 3. Délután A Sámánon innen és túl címmel beszélgetés lesz sci-fi szerzőkkel.

Mikor? augusztus 27. 11:00-18:00 Hol? Westend Tetőkert

Részletek erre>>>

 

9. Skandináv Filmfesztivál

-

A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Mikor? szeptember 1-7. Hol? Art+Cinema

Részletek erre>>>

 

Pozsonyi Piknik a Pagonnyal

-

A Pozsonyi Piknik Újlipótváros – és Budapest – egyik népszerű, legnagyobb civil kulturális rendezvénye. A Pagony idén több helyszínen, a legváltozatosabb családi programokkal, jótékonysági eseményekkel várja a gyerekkel érkezőket. Lesz többek között Két kis dínó minielőadás, Jótékonysági Sütivásár, és bemutatkoznak a legújabb Pagony társasjátékok is.

Mikor? szeptember 3. Hol? Tücsök és Pannka gyermekszínpad; Pozsonyi Pagony bolt; Pagony játékház; Szent István park

Részletek erre>>>

 

Víg melankólia a Cirkóban

-

Az idei év egyik legérdekesebb magyar filmje az Ott torony volt: Víg Mihály-portré című egész estés dokumentumfilm a világhírű zeneszerző, Víg Mihály munkásságáról. Tarr Béla állandó alkotótársa a portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, az adott korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és velük való kapcsolatáról. Megismerjük munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A bemutatóval párhuzamosan a Cirkó egy-egy alkalommal műsorra tűz több filmet is, ami Víg Mihályhoz kötődik.

Mikor? szeptember 3-4. Hol? Cirko-Gejzír

Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Berg Judit most Artúr király udvarában meséli el a két kis dínó kalandjait

Hegyezd a dárdád, akarom mondani, a füled, és élesítsd a szablyád, mármint az elméd! Mert igencsak kalandos eseményeket fogok neked elregélni, melyeket az Úr négyszázvalahányadik esztendejében vetettem papírra! Olvass bele a dínók újabb kalandjaiba!

...
Szórakozás

Az Újságoslányok időutazás közben saját maguk különböző verzióival is találkoznak

Megékezett az Újságoslányokból készül sorozat előzetese. A Paper Girls című képregényadaptáció újságkihordó hősei különös időzavarba kerülnek 1988-ban, egy halloweeni este után.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Szerzőink

...
Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszerfogyasztásban
...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...

Az ajtó titkokról, bizalomról és árulásról mesél [A Szabó Magda-titok 4.]

Olvass!
...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Beleolvasó

Rockynak kicsit túl erős az igazságérzete

Lackfi János új regényének hőse megtapasztalja a börtönt, miközben veszélyes barátokat szerez. Olvass bele a Rockyba!