Két kis dínó, Skandináv filmhét, Víg Mihály és Képregényterasz [PROGRAMAJÁNLÓ]

Két kis dínó, Skandináv filmhét, Víg Mihály és Képregényterasz [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban igazi nyárzáró fesztiválokat találsz: a Pozsonyi Pikniket a Pagonnyal, az északi filmgyártás legjavát, izgalmas képregényújdonságokat, és Víg Mihály-filmeket.

sa | 2022. augusztus 25. |

Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen

-

Pokol és Purgatórium-Paradicsom, Gyabronka József előadásában. A Budapest Tuning programsorozat keretében megvalósuló, rendhagyó színházi produkcióban különleges módon találkozik az irodalom, a színház, a város és a természet. Danténál sok szó esik a sötétségről, az éjszakáról, a csillagokról, a hajnalról és a világosságról – nem véletlen, hogy a Pokol napnyugtakor, a Purgatórium és a Paradicsom pedig napfelkeltekor hangzik el. Az előadás díszlete a besötétedő, majd kivilágosodó ég és alatta a város. A hajnali rész szövegkönyve, koncepciója külön erre az alkalomra készül. A Pokol 2021 novembere óta nagy sikerrel fut a Katona József Színház Sufnijában.

Mikor? augusztus 26. 19:15 Hol? Filozófusok Kertje, Gellérthegy

Részletek erre >>>

 

Képregényterasz 2022

-

Olyan újdonságokkal várnak a szombati Képregényteraszra, mint az Újságoslányok 3., a Lore Olympus 2. – Olümposzi história 2.; Stefano Cardoselli: A holtak nem nyugszanak, a Locke & Key – Kulcs a zárját: Az aranykor; Koska Zoltán: Castitas; Harry Lime: Befuccsolt budapesti bankrablás; Szécsi Zoltán: Corvin 3. Délután A Sámánon innen és túl címmel beszélgetés lesz sci-fi szerzőkkel.

Mikor? augusztus 27. 11:00-18:00 Hol? Westend Tetőkert

Részletek erre>>>

 

9. Skandináv Filmfesztivál

-

A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Mikor? szeptember 1-7. Hol? Art+Cinema

Részletek erre>>>

 

Pozsonyi Piknik a Pagonnyal

-

A Pozsonyi Piknik Újlipótváros – és Budapest – egyik népszerű, legnagyobb civil kulturális rendezvénye. A Pagony idén több helyszínen, a legváltozatosabb családi programokkal, jótékonysági eseményekkel várja a gyerekkel érkezőket. Lesz többek között Két kis dínó minielőadás, Jótékonysági Sütivásár, és bemutatkoznak a legújabb Pagony társasjátékok is.

Mikor? szeptember 3. Hol? Tücsök és Pannka gyermekszínpad; Pozsonyi Pagony bolt; Pagony játékház; Szent István park

Részletek erre>>>

 

Víg melankólia a Cirkóban

-

Az idei év egyik legérdekesebb magyar filmje az Ott torony volt: Víg Mihály-portré című egész estés dokumentumfilm a világhírű zeneszerző, Víg Mihály munkásságáról. Tarr Béla állandó alkotótársa a portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, az adott korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és velük való kapcsolatáról. Megismerjük munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A bemutatóval párhuzamosan a Cirkó egy-egy alkalommal műsorra tűz több filmet is, ami Víg Mihályhoz kötődik.

Mikor? szeptember 3-4. Hol? Cirko-Gejzír

Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Berg Judit most Artúr király udvarában meséli el a két kis dínó kalandjait

Hegyezd a dárdád, akarom mondani, a füled, és élesítsd a szablyád, mármint az elméd! Mert igencsak kalandos eseményeket fogok neked elregélni, melyeket az Úr négyszázvalahányadik esztendejében vetettem papírra! Olvass bele a dínók újabb kalandjaiba!

...
Szórakozás

Az Újságoslányok időutazás közben saját maguk különböző verzióival is találkoznak

Megékezett az Újságoslányokból készül sorozat előzetese. A Paper Girls című képregényadaptáció újságkihordó hősei különös időzavarba kerülnek 1988-ban, egy halloweeni este után.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Gaston egy kis unikornis, aki megtanítja kezelni az érzelmeket
...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!