Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

A világhírű regény, A Mester és Margarita megfilmesítése sehogy sem akar összejönni. 

ko | 2024. május 29. |

Mihail Bulgakov főműve, A Mester és Margarita a huszadik század harmincas éveiben íródott, de csak az író halála után negyedszázaddal jelenhetett meg, 1966-67-ben. A fausti ihletésű nagyregény fő történetszála, hogy a sátán Moszkvába látogat, de a kereszténység, a politikai szatíra és a szerelem is nagy szerepet kap a rétegzett műben, melyet a világirodalom legjelentősebb alkotásai között tartanak számon.  

mihail bulgakov
A Mester és Margarita
Ford. Szöllősy Klára, Európa, 2023, 541 oldal
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita könyv

Először 2019-ben lehetett hallani arról, hogy Luhrmann filmet készítene az ikonikus műből a Len Blavatnikkal közös Baz & Co nevű cégével, a film azonban nem készült el. A rendező inkább az Oscar-díjra is jelölt Elvis című életrajzi filmmel és az Ausztrália: A sorozat című miniszériájával foglalkozott, most pedig teljesen kihátrált a 2019-ben eltervezett projektből. A Variety úgy tudja, hogy problémák merültek fel a könyv jogaival kapcsolatban.

Problémák a könyv jogai körül

A regény jogai körül régóta zajlanak nézeteltérések és viták. Először posztumusz adták ki az 1960-as évek végén Franciaországban, és a Bulgakov állítólagos örökösei által indított per eredménye szerint első kiadása nem felelt meg az Egyesült Államok szerzői jogi törvényeinek, így közkinccsé vált. A Szovjetunió összeomlását és az Orosz Föderáció megalakulását követően olyan nemzetközi törvények léptek életbe, amelyek eredményeként visszaállították a mű szerzői jogait, amelyek végül

Szergej Szilovszkijra és nővérére, Daria Szilovszkajára szálltak.

Szilovszkijék nem a szerző közvetlen leszármazottai; azt állítják, hogy a könyvet nagymamájukon keresztül örökölték, aki Bulgakov harmadik felesége volt. Ennek ellenére a testvérpár bőszen védi Bulgakov munkásságát, 2014-ben például pert indítottak New Yorkban a könyv angol fordítása miatt, amelyet akkor adtak ki, amikor az szerzői jogvédelem alatt áll.

Másnak is beletört már a bicskája

A jogokkal kapcsolatos hercehurca ellenére több tucat filmkészítő próbálta meg elkészíteni A Mester és Margarita feldolgozását az évek során, köztük olyan hírességek, mint

Roman Polanski, Federico Fellini és Terry Gilliam.

2008-ban Scott Steindorff producer állítólag megszerezte az angol nyelvű változat elkészítésének jogát, de a film soha nem készült el.

„Jogokat vásároltak, forgatókönyveket írtak, helyszíneket kerestek, a jogok lejártak, a pénzt elpazarolták” – írta Mia Taylor a Tin House című irodalmi folyóiratban 2000-ben megjelent cikkében a film elkészítésére tett különféle kísérletekről. „Még alig ismert adaptációkat is készítettek, olyanokat, amelyeket lehetetlennek tűnik nyomon követni. De úgy tűnik, valam mindig elkerülhetetlenül megzavarja ezeket az erőfeszítéseket. Harminchárom évvel a könyv megjelenése után a végleges film még mindig nem készült el.”

Az orosz adaptáció

Ezt a kudarcsorozatot megszakítva a regény oroszországi adaptációja (Michael Lockshin rendezésében és Len Blavatnik produceri közreműködésével) végül ez év januárjában jelent meg Oroszországban, ahol gyorsan kasszasikerré vált a Kreml fenyegetése ellenére is, hogy betiltják a filmet.

De A Mester és Margarita-átok bizonyos mértékig itt is érvényesült. Míg az előgyártás és a gyártás is zökkenőmentesen zajlott, és a fesztiválokon is zajos sikert aratott a film, Oroszország 2022-ben indított háborúja és az azt követő pénzügyi szankciók hatalmas csapást jelentettek az országra, és az itt készülő filmekre is. Lockshin, aki egyébként a háború hangos kritikusa, jelenleg azon dolgozik, hogy biztosítsa az amerikai forgalmazást, és azt mondja, optimista, mivel a világ minden tájáról érdeklődnek a film iránt.

Egyelőre úgy tűnik, Luhrmann feladja

Luhrmann öt évvel ezelőtt gondolta úgy, hogy kézbe veszi a regény adaptálását, de a projekt nem sokat haladt, a jogokkal kapcsolatos aggályok mellett a forgatókönyvet illetően is volt némi nézeteltérés. A producerek azt remélték, hogy a jövő tavasszal megkezdhetik az előgyártást, de ez Luhrmann kilépésével még tovább fog húzódni. 

Tavaly decemberben egy interjúban Luhrmann a projekthez fűződő kapcsolatáról beszélt. „Ez a könyv a Rómeó + Júlia óta követ engem” – mondta A Mester és Margarita kapcsán. „Hozzánőtt az életemhez. Nem azt mondom, hogy végül is az M&M-et (így hívjuk egymás közt) el fogom-e készíteni, de az emberek szerint meg kell csinálnom ezt a történetet.” Egyelőre úgy tűnik, erre nem fog sor kerülni.

(Variety)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Mester és Margarita az orosz börtönök kedvenc olvasmánya

Bulgakov A Mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében

...
Hírek

Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Decemberben adtunk hírt róla, hogy hamarosan érkezik A Mester és Margarita új adaptációja, Baz Luhrmann ugyanis filmet készít Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből. Eddig számos feldolgozása született a regénynek, de szinte az összes forgatást bizarr események, problémák zavarták meg. 

...
Hírek

Új film készül A Mester és Margaritából

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Hírek
...
Hírek

Átadták a megújult Libri irodalmi díjakat

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve
...
Zöld

4 regény és Sir David Attenborough: ezt ajánlja olvasni egy jövőkutató

Mit olvass, ha egy jövőkutató tanácsait követve gondolkodnál a Föld és az emberiség jövőjéről? Csupa jó science fictiont és persze a Sir David Attenborough-összest.