Egy zuhanás anatómiája

Koncertszínház és krimiséta, szépírók és rendetlenség [PROGRAMAJÁNLÓ]

Arany és Petőfi levelezésének színházi adaptációja, fesztiválkedvenc francia filmdráma, karácsonyhoz kapcsolódó csillagászati előadás és még sok más szerepel aktuális programajánlónkban. 

ki | 2023. december 14. |

Egy zuhanás anatómiája

Végre látható a magyar mozikban Justine Triet filmje, ami idén Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, az Európai Filmdíjakon hat kategóriában tarolt, számos fesztiváldíjat besöpört világszerte, és nemrég négy Golden Globe-ra is jelölték. A lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő és francia férje látássérült gyerekükkel élnek egy alpesi faluban. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a nő szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Ez azonban sokkal több bűnügyi történetnél: a rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Hol? Mozik Mikor? Több időpontban.

Barátomhoz - koncertszínház Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján

-

Arany János és Petőfi Sándor levelezése bensőséges baráti párbeszéd, amibe minden belefért a magánélettől kezdve a pénzen át a közéletig, és persze a költészet megreformálásának nagyratörő víziói sem maradtak ki. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a költők egymáshoz szóló verseihez írt zenét, a Tükrös Zenekar a népdalokban fellelhető Petőfi-verseket játszik, két végzős színészhallgató, Krasznai Vilmos és Liber Ágoston pedig megelevenítik a két fiatal költő életének talán legfontosabb két évét, a kettejük levelezéséből áradó, átütő humorral. A levelezést Liber Endre koncepciója alapján Hégli Dusan koreográfus, rendező és Enyedi Éva színész, dramaturg viszi színpadra.

Hol? MÜPA Mikor? Dec. 15. 20:00 Részletek ITT.

A betlehemi csillag valósága

-

Vizi Péter csillagász az ünnepekhez kapcsolódóan arról tart előadást Szentendrén, hogy vajon volt-e és ha igen, milyen jelenség volt tulajdonképpen a betlehemi csillag, ami Jézus szülletését kísérte a Biblia szerint? Kis kultúrtörténeti nyomozás, megszórva csillagászattal. Vizi szerint, ha kiderítjük mi volt ez a jelenség, akkor az is visszafejthető, mikor születhetett a Megváltó.

Hol? New.See Store, Szentendre Mikor? Dec. 15. 17:00 Részletek ITT.

Rejtély a Ligetben

-

Ezen az interaktív krimisétán Zajácz Z. Zoltán krimiíróval, a Balaton-trilógia szerzőjével eredhetünk egy fiktív bűntény nyomába. A történet szerint 1986-ban járunk, amikor egy téli estén egy budapesti gimnazista lány futni indul a Városligetbe. Szülei akkor látják utoljára. Vajon mi történt vele és miért? A rejtély megfejtése a séta résztvevőire vár, melyben az író tanácsaival, ötleteivel segíti őket.  

Hol? Millenium Háza Mikor? Dec. 16. 11:00 Részletek ITT.

Mesevarrás

-

Gyerekprogram 4-12 éveseknek mesével és kézműveskedéssel: A három kicsi dió című történet meghallgatása után karácsonyi manókat lehet varrni. Olykor az öltögetés váratlan fordulatokat hoz, ilyenkor jól jön egy kis felnőtt segítség, így jó, ha anya vagy nagymama is jelen van az eseményen.

Hol? Iciri-piciri Népmesepont Mikor? Dec. 16. 10:00 Részletek ITT.

Zékány Dia: Most pont rendetlenség van

-

Zékány Dia festőt a felhalmozás, gyűjtögetés, és az ebből fakadó rendetlenség 21. századi problémájának művészeti oldalról való megvilágítása foglalkoztatja. „Ez a téma számomra – de akár a nézőnek is – egyfajta terápiás megközelítés, vizuális feldolgozása a problémának, és végső soron esztétizálása annak, ami nekem idegen. Úgy tudtam/tudom elfogadtatni magammal ezt a helyzetet, hogy eltávolítom magamtól, „hasznossá teszem” azáltal, hogy festői rendetlenséget jelenítek meg a munkáimban. Mintegy megfigyelőként vagyok jelen, amikor is művészként egyfajta »installációkként« értelmezem a tárgy- és ruhakompozíciók sorát, amelyek romantikus ihletettséget adnak a megörökítés, megfestés vágyának újra és újra” - mondja a művész.

Hol? Doxa galéria Mikor? Jan. 15-ig, bejelentkezéssel. Részletek ITT.

Szépírók támogatói est

-

Miután az NKA Szépirodalom Kollégiuma a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszüntette a Szépírók Társasága támogatását, az írószervezet adománygyűjtő kampányba kezdett, most pedig támogatói estet rendez annak érdekében, hogy biztosítani tudják a működésükhöz szükséges forrásokat. Ezen a Szépírók Társasága tagjai, támogató barátai lépnek fel egy alkalmi műsor keretében, közreműködik Baksa-Soós Attila, Czinki Ferenc, Józsa Márta, Kemény Zsófi, Lee Olivér, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Tallér Edina és a HANEM zenekar. Az est során helyi kéziratvásárlásra is lesz lehetőség, illetve online kézirat-aukciót is indítanak. 

Hol? Nyitott Műhely Mikor? Dec. 20. 20:00 Részletek ITT.

Góbé évzáró koncert és táncház

Az együttesnek pénteken jelenik meg Góbé 15 című koncertlemeze, melyet a csapat 15. születésnapján rögzítettek a Müpában. A felvételek különlegessége, hogy a zenekar több, műfajokon átívelő vendéggel lépett fel, a Korcs című dalban például egy fúvós kvartett és egy ütős közreműködött. A bakelitlemez először ezen az évzáró eseményén lesz elérhető, ahol az előzenekar a Zajnal, a Góbé koncertje után pedig táncházra is lehet maradni.

Hol? Gödör Klub Mikor? Dec. 20. 19:30 Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Pöttyös Panni kalandjai 70 éve kezdődtek

115 éve született Szepes Mária, és 70 éve indultak Pöttyös Panni kalandjai.

...
Hírek

A Heartstopper legújabb része az Egyesült Királyság leggyorsabban fogyó képregényévé vált

Alice Oseman LMBTQ-témájú képregénysorozata miatt indult Magyarországon a fóliázási botrány.

...
Panodyssey

A szomorú magyar költő sztereotípiáját a személyes találkozások segíthetnek lebontani

Deres Kornélia és Simon Márton beszélgettek Ruff Orsolyával a közösség meghatározó szerepéről a szerzői indulásban, a nemzetközi események és személyes találkozások inspiráló erejéről, valamint a fordítás lehetőségeiről és korlátairól is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri