„Hozzám ne legyen jó senki, mert megölöm” – József Attila-részlettel zárul a 30Y új klipje

„Hozzám ne legyen jó senki, mert megölöm” – József Attila-részlettel zárul a 30Y új klipje

Az együttes december 1-jén érkező, tizedik nagylemezét felvezető videóban egy esküvő jeleneteit követhetjük, ahol bár mindenki fess, de a mosolyok mögül titkok sejlenek fel. Végül pedig a Szabad-ötletek jegyzékéből hallunk katartikus passzusokat.

Vass Norbert | 2023. november 10. |

Az alkalmi társ című dalhoz készült nyolcperces kisfilmet Bátori Gábor rendezte, és ő volt a klip operatőre, illetve vágója is. A dalszöveg a tétovázást, az elköteleződés halogatását viszi színre („válassz csak alkalmi társat / mert úgysincs elég bátorságod / úgy nézni az ő szemébe / hogy amit ő néz te látod”) és – akár az X című albumot felvezető korábbi kislemezek ‒

számot vet az értékvesztés lehetőségével és következményével.

Az orfűi malmoknál, valamint a Budaörsi Latinovits Színházban felvett alkalmi társban Grisnik Petra, Köles Ferenc és Matta Lóránt is szerepel, feltűnik továbbá a zenekar dobosa, Beck László, illetve producere, Koncz Balázs is. A főszerepet alakító Kovács Mátyás a video harmadik harmadában elementáris monológba kezd, József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című művéből idéz részleteket.

 

A Szabad-ötletek jegyzékének kiadása a magyar irodalom egyik legvitatottabb kérdése. Sokak szerint soha nem szabadott volna a közönség elé kerülnie, mások azonban úgy érvelnek, hogy a szöveg hozzásegít a versek értelmezéshez, emiatt az életmű fontos dokumentuma.

„Az a szerencsétlen, aki ezeket irta, mérhetetlenül áhitozik szeretetre, hogy a szeretet vissza tartsa őt oly dolgok elkövetésétől, melyeket fél megtenni” – olvassuk a Szabad-ötletek jegyzéke Foglalatában. A helyenként rendkívül felkavaró szöveg keletkezési időpontja bizonytalan, bár a datálás szerint József Attila 1936. május 22-én pénteken, 12 óra előtt nyolc perccel,

a Japán kávéházban kezdett neki, és két nappal később, a Korong utcai lakásában fejezte be.

A nehezen meghatározható műfajú, különös naplóként vagy éppen szürrealista szabadversként is olvasható szövegnek nagy valószínűséggel az autoterápia, vagyis az öngyógyítás volt a célja. A Szabad-ötletek jegyzéke jó néhány életrajzi részletet közöl (például a fürdetést, a veréseket, a kórházi tapasztalatokat, az 1923-as öngyilkossági kísérletet, a Mama halálát, epizódokat a makói gimnáziumból és a szegedi éveket), de számos idézet is gazdagítja a szöveget. Ezek egy része a szerző édesanyjának fordulatait örökíti meg, mások szólásokból, közmondásokból merítenek, illetve Kassák-, Ady-, Petőfi- és Kosztolányi-passzusok is színesítik a lejegyzett képzettársításokat és kényszerképzeteket. A Szabad-ötletek központi motívuma viszont a költőnek Gyömrői Edithez és a pszichoanalízishez fűződő viszonya.

Bár azelőtt is napvilágot látott több kalózkiadás, a Szabad-ötletek jegyzékéből először 1995-ben jelent meg hivatalos, nyomtatott változat. Az Alkalmi társ klipjében emlékezetes alakítást nyújtó Kovács Mátyás egy évvel később született. Színészetet a Karaván Színház kaposvári stúdiójában és a Pesti Magyar Színiakadémia tanodájában tanult, jövőre pedig egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mozgóképkultúra és médiaismeret szakán fog diplomázni. Egy 2017-ben készült interjúban beszélt arról, hogy mennyire fontos számára József Attila költészete, úgyhogy ajándék lehetett neki ez a szerep.

Hallgassátok meg, hogy szavalja a Kései siratót:

Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár, 24.hu, Sulinet

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

"Az éhezőknek nem hallom a hangját" - 30y: éhezők jóllakottak

A hatalomról, a megalkuvó alkotókról, empátiahiányos társadalomról, a fogyasztás által felszámolt szabadságról írt dalt a 30y.

...
Nagy

Beck Zoltán kamaszkori olvasmánya egy 30Y-dalban köszönt vissza

...
Szórakozás

Grecsó Krisztián és Beck Zoli új videója a nyárba repít

A közös albumuk kizárólag bakeliten jelenik meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.