„Hozzám ne legyen jó senki, mert megölöm” – József Attila-részlettel zárul a 30Y új klipje

„Hozzám ne legyen jó senki, mert megölöm” – József Attila-részlettel zárul a 30Y új klipje

Az együttes december 1-jén érkező, tizedik nagylemezét felvezető videóban egy esküvő jeleneteit követhetjük, ahol bár mindenki fess, de a mosolyok mögül titkok sejlenek fel. Végül pedig a Szabad-ötletek jegyzékéből hallunk katartikus passzusokat.

Vass Norbert | 2023. november 10. |

Az alkalmi társ című dalhoz készült nyolcperces kisfilmet Bátori Gábor rendezte, és ő volt a klip operatőre, illetve vágója is. A dalszöveg a tétovázást, az elköteleződés halogatását viszi színre („válassz csak alkalmi társat / mert úgysincs elég bátorságod / úgy nézni az ő szemébe / hogy amit ő néz te látod”) és – akár az X című albumot felvezető korábbi kislemezek ‒

számot vet az értékvesztés lehetőségével és következményével.

Az orfűi malmoknál, valamint a Budaörsi Latinovits Színházban felvett alkalmi társban Grisnik Petra, Köles Ferenc és Matta Lóránt is szerepel, feltűnik továbbá a zenekar dobosa, Beck László, illetve producere, Koncz Balázs is. A főszerepet alakító Kovács Mátyás a video harmadik harmadában elementáris monológba kezd, József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című művéből idéz részleteket.

 

A Szabad-ötletek jegyzékének kiadása a magyar irodalom egyik legvitatottabb kérdése. Sokak szerint soha nem szabadott volna a közönség elé kerülnie, mások azonban úgy érvelnek, hogy a szöveg hozzásegít a versek értelmezéshez, emiatt az életmű fontos dokumentuma.

„Az a szerencsétlen, aki ezeket irta, mérhetetlenül áhitozik szeretetre, hogy a szeretet vissza tartsa őt oly dolgok elkövetésétől, melyeket fél megtenni” – olvassuk a Szabad-ötletek jegyzéke Foglalatában. A helyenként rendkívül felkavaró szöveg keletkezési időpontja bizonytalan, bár a datálás szerint József Attila 1936. május 22-én pénteken, 12 óra előtt nyolc perccel,

a Japán kávéházban kezdett neki, és két nappal később, a Korong utcai lakásában fejezte be.

A nehezen meghatározható műfajú, különös naplóként vagy éppen szürrealista szabadversként is olvasható szövegnek nagy valószínűséggel az autoterápia, vagyis az öngyógyítás volt a célja. A Szabad-ötletek jegyzéke jó néhány életrajzi részletet közöl (például a fürdetést, a veréseket, a kórházi tapasztalatokat, az 1923-as öngyilkossági kísérletet, a Mama halálát, epizódokat a makói gimnáziumból és a szegedi éveket), de számos idézet is gazdagítja a szöveget. Ezek egy része a szerző édesanyjának fordulatait örökíti meg, mások szólásokból, közmondásokból merítenek, illetve Kassák-, Ady-, Petőfi- és Kosztolányi-passzusok is színesítik a lejegyzett képzettársításokat és kényszerképzeteket. A Szabad-ötletek központi motívuma viszont a költőnek Gyömrői Edithez és a pszichoanalízishez fűződő viszonya.

Bár azelőtt is napvilágot látott több kalózkiadás, a Szabad-ötletek jegyzékéből először 1995-ben jelent meg hivatalos, nyomtatott változat. Az Alkalmi társ klipjében emlékezetes alakítást nyújtó Kovács Mátyás egy évvel később született. Színészetet a Karaván Színház kaposvári stúdiójában és a Pesti Magyar Színiakadémia tanodájában tanult, jövőre pedig egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mozgóképkultúra és médiaismeret szakán fog diplomázni. Egy 2017-ben készült interjúban beszélt arról, hogy mennyire fontos számára József Attila költészete, úgyhogy ajándék lehetett neki ez a szerep.

Hallgassátok meg, hogy szavalja a Kései siratót:

Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár, 24.hu, Sulinet

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

"Az éhezőknek nem hallom a hangját" - 30y: éhezők jóllakottak

A hatalomról, a megalkuvó alkotókról, empátiahiányos társadalomról, a fogyasztás által felszámolt szabadságról írt dalt a 30y.

...
Nagy

Beck Zoltán kamaszkori olvasmánya egy 30Y-dalban köszönt vissza

...
Szórakozás

Grecsó Krisztián és Beck Zoli új videója a nyárba repít

A közös albumuk kizárólag bakeliten jelenik meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex