Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

ro | 2021. július 26. |

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka

Sylvia Bishop
Az éjszakai vonat titka
Ford.: Kertész Edina, ill.: Marco Guadalupi, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal
-

Agatha Christie Gyilkosság az Orient-expresszen című regénye az egyik legnagyobb krimiklasszikus, amely egyszerre kínálja az utazás végtelen izgalmát, helyszínként pedig azt a szűk, klausztrofób teret, ahonnan egyszerűen nincs menekvés, így maga a nyomozás óhatatlanul is a vonatra koncentrálódik. Sylvia Bishop gyerekkrimije is ezzel a kettősséggel játszik, főhőse Párizsból tart Isztambulba, útja során pedig érinti Münchent, Budapestet és Bukarestet is. Unalmasnak viszont egyáltalán nem mondható az útja, hiszen egy felbecsülhetetlen értékű gyémánt eltűnése miatt hamarosan minden utas gyanússá válik. "A kiadó 10 év felett ajánlja a könyvet, de már egy alsósnak is nagy élmény lehet, mert kalandos, fordulatos és magával ragadó – pont, amit egy felnőtt krimitől is elvár az ember" - írtuk kritikánkban.

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Fiala Borcsa
Balatoni nyomozás
Ill.: Bernát Barbara, Kolibri, 2021, 261 oldal
-

Ha valaki előszeretettel visz a nyaralására az adott helyszínen játszódó könyvet, akkor a Balatoni nyomozást máris bedobhatja a strandtáskába a naptej és a felfújható karúszó mellé. Fiatal Borcsa hősei ezúttal a Balaton-felvidéken boldogítják a nagymamájukat (a karakteres Töpszli nénit), miközben egy rejtélyes kincs után nyomoznak, egyúttal pedig egy tolvajbanda nyomára akadnak. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagja korábban a következőt mondta róla: "Pont annnyi izgalom van benne, ami még nem borzolja a kedélyeket, de már átlépi a mai fiatal olvasók sokat próbált ingerküszöbét. Tökéletes nyári olvasmány kiskamaszok számára."

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lipták Ildikó
Nyári nyomozás
Ill.: Treszner Barbara, Csimota, 2017, 72 oldal
-

A tizenegy éves Bálintnak semmi kedve a nyári táborhoz, ahová csak a szülei unszolására megy el. A helyszínen azonban hamarosan titokzatos események veszik kezdetüket, ami kapóra jöhet egy kezdő nyomozónak. Ám rejtélyekben nem szűkölködik otthon sem, ahol hősünk úton-útfélen titkokba és titokzatos tárgyakba botlik. Bálint pedig nyomoz rendületlenül, miközben a háttérben azért igazán komoly témák is (válás, költözés, gyász) felsejlenek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A vonatos nyomozás szálai Budapestre (is) vezetnek

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Polc

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

...

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

...