Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

ro | 2021. július 26. |

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka

Sylvia Bishop
Az éjszakai vonat titka
Ford.: Kertész Edina, ill.: Marco Guadalupi, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal
-

Agatha Christie Gyilkosság az Orient-expresszen című regénye az egyik legnagyobb krimiklasszikus, amely egyszerre kínálja az utazás végtelen izgalmát, helyszínként pedig azt a szűk, klausztrofób teret, ahonnan egyszerűen nincs menekvés, így maga a nyomozás óhatatlanul is a vonatra koncentrálódik. Sylvia Bishop gyerekkrimije is ezzel a kettősséggel játszik, főhőse Párizsból tart Isztambulba, útja során pedig érinti Münchent, Budapestet és Bukarestet is. Unalmasnak viszont egyáltalán nem mondható az útja, hiszen egy felbecsülhetetlen értékű gyémánt eltűnése miatt hamarosan minden utas gyanússá válik. "A kiadó 10 év felett ajánlja a könyvet, de már egy alsósnak is nagy élmény lehet, mert kalandos, fordulatos és magával ragadó – pont, amit egy felnőtt krimitől is elvár az ember" - írtuk kritikánkban.

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Fiala Borcsa
Balatoni nyomozás
Ill.: Bernát Barbara, Kolibri, 2021, 261 oldal
-

Ha valaki előszeretettel visz a nyaralására az adott helyszínen játszódó könyvet, akkor a Balatoni nyomozást máris bedobhatja a strandtáskába a naptej és a felfújható karúszó mellé. Fiatal Borcsa hősei ezúttal a Balaton-felvidéken boldogítják a nagymamájukat (a karakteres Töpszli nénit), miközben egy rejtélyes kincs után nyomoznak, egyúttal pedig egy tolvajbanda nyomára akadnak. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagja korábban a következőt mondta róla: "Pont annnyi izgalom van benne, ami még nem borzolja a kedélyeket, de már átlépi a mai fiatal olvasók sokat próbált ingerküszöbét. Tökéletes nyári olvasmány kiskamaszok számára."

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lipták Ildikó
Nyári nyomozás
Ill.: Treszner Barbara, Csimota, 2017, 72 oldal
-

A tizenegy éves Bálintnak semmi kedve a nyári táborhoz, ahová csak a szülei unszolására megy el. A helyszínen azonban hamarosan titokzatos események veszik kezdetüket, ami kapóra jöhet egy kezdő nyomozónak. Ám rejtélyekben nem szűkölködik otthon sem, ahol hősünk úton-útfélen titkokba és titokzatos tárgyakba botlik. Bálint pedig nyomoz rendületlenül, miközben a háttérben azért igazán komoly témák is (válás, költözés, gyász) felsejlenek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A vonatos nyomozás szálai Budapestre (is) vezetnek

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...