Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

ro | 2021. július 26. |

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka

Sylvia Bishop
Az éjszakai vonat titka
Ford.: Kertész Edina, ill.: Marco Guadalupi, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal
-

Agatha Christie Gyilkosság az Orient-expresszen című regénye az egyik legnagyobb krimiklasszikus, amely egyszerre kínálja az utazás végtelen izgalmát, helyszínként pedig azt a szűk, klausztrofób teret, ahonnan egyszerűen nincs menekvés, így maga a nyomozás óhatatlanul is a vonatra koncentrálódik. Sylvia Bishop gyerekkrimije is ezzel a kettősséggel játszik, főhőse Párizsból tart Isztambulba, útja során pedig érinti Münchent, Budapestet és Bukarestet is. Unalmasnak viszont egyáltalán nem mondható az útja, hiszen egy felbecsülhetetlen értékű gyémánt eltűnése miatt hamarosan minden utas gyanússá válik. "A kiadó 10 év felett ajánlja a könyvet, de már egy alsósnak is nagy élmény lehet, mert kalandos, fordulatos és magával ragadó – pont, amit egy felnőtt krimitől is elvár az ember" - írtuk kritikánkban.

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Fiala Borcsa
Balatoni nyomozás
Ill.: Bernát Barbara, Kolibri, 2021, 261 oldal
-

Ha valaki előszeretettel visz a nyaralására az adott helyszínen játszódó könyvet, akkor a Balatoni nyomozást máris bedobhatja a strandtáskába a naptej és a felfújható karúszó mellé. Fiatal Borcsa hősei ezúttal a Balaton-felvidéken boldogítják a nagymamájukat (a karakteres Töpszli nénit), miközben egy rejtélyes kincs után nyomoznak, egyúttal pedig egy tolvajbanda nyomára akadnak. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagja korábban a következőt mondta róla: "Pont annnyi izgalom van benne, ami még nem borzolja a kedélyeket, de már átlépi a mai fiatal olvasók sokat próbált ingerküszöbét. Tökéletes nyári olvasmány kiskamaszok számára."

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lipták Ildikó
Nyári nyomozás
Ill.: Treszner Barbara, Csimota, 2017, 72 oldal
-

A tizenegy éves Bálintnak semmi kedve a nyári táborhoz, ahová csak a szülei unszolására megy el. A helyszínen azonban hamarosan titokzatos események veszik kezdetüket, ami kapóra jöhet egy kezdő nyomozónak. Ám rejtélyekben nem szűkölködik otthon sem, ahol hősünk úton-útfélen titkokba és titokzatos tárgyakba botlik. Bálint pedig nyomoz rendületlenül, miközben a háttérben azért igazán komoly témák is (válás, költözés, gyász) felsejlenek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A vonatos nyomozás szálai Budapestre (is) vezetnek

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

A Katona József Színház Háy János szövegeiből készítette el Kocsis Gergely főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében a Szavalóverseny című műsorát, ami klasszikus értelemben nem előadás, de apránként adagolva vicces és okos is.

...
Szórakozás

A Mákkirályfi után elgondolkodsz, neked melyik szered világítana ilyen szép zölden

A szerhasználat és a függőség kérdéseit járja körül a pécsi Escargo Hajója preventív darabja, ami 11-17 éves kamaszokhoz szól. A randizás feszültségei, a humorba csomagolt hiányok mindennapos helyzetei között a Mákkirályfi minimalista eszközökkel, ötletesen mutatja be a függőség ezer arcát és alattomosságát. 

...
Szórakozás

A Természetes fény lassú és sötét, mint a háború

A Berlinalén Ezüst Medvét kapott Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, amit Závada Pál Természetes fény című regényéből forgatott.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

...
Gyerekirodalom

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Nógrádi Gergely új kötete, a történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka nyolcszáz évet visz vissza az időben. A regényt a két Nógrádi, apa és fia társaságában mutatták be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...