Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

ro | 2021. július 26. |

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka

Sylvia Bishop
Az éjszakai vonat titka
Ford.: Kertész Edina, ill.: Marco Guadalupi, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal
-

Agatha Christie Gyilkosság az Orient-expresszen című regénye az egyik legnagyobb krimiklasszikus, amely egyszerre kínálja az utazás végtelen izgalmát, helyszínként pedig azt a szűk, klausztrofób teret, ahonnan egyszerűen nincs menekvés, így maga a nyomozás óhatatlanul is a vonatra koncentrálódik. Sylvia Bishop gyerekkrimije is ezzel a kettősséggel játszik, főhőse Párizsból tart Isztambulba, útja során pedig érinti Münchent, Budapestet és Bukarestet is. Unalmasnak viszont egyáltalán nem mondható az útja, hiszen egy felbecsülhetetlen értékű gyémánt eltűnése miatt hamarosan minden utas gyanússá válik. "A kiadó 10 év felett ajánlja a könyvet, de már egy alsósnak is nagy élmény lehet, mert kalandos, fordulatos és magával ragadó – pont, amit egy felnőtt krimitől is elvár az ember" - írtuk kritikánkban.

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Fiala Borcsa
Balatoni nyomozás
Ill.: Bernát Barbara, Kolibri, 2021, 261 oldal
-

Ha valaki előszeretettel visz a nyaralására az adott helyszínen játszódó könyvet, akkor a Balatoni nyomozást máris bedobhatja a strandtáskába a naptej és a felfújható karúszó mellé. Fiatal Borcsa hősei ezúttal a Balaton-felvidéken boldogítják a nagymamájukat (a karakteres Töpszli nénit), miközben egy rejtélyes kincs után nyomoznak, egyúttal pedig egy tolvajbanda nyomára akadnak. Farkasházi Réka, a Szívünk rajta zsűritagja korábban a következőt mondta róla: "Pont annnyi izgalom van benne, ami még nem borzolja a kedélyeket, de már átlépi a mai fiatal olvasók sokat próbált ingerküszöbét. Tökéletes nyári olvasmány kiskamaszok számára."

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lipták Ildikó
Nyári nyomozás
Ill.: Treszner Barbara, Csimota, 2017, 72 oldal
-

A tizenegy éves Bálintnak semmi kedve a nyári táborhoz, ahová csak a szülei unszolására megy el. A helyszínen azonban hamarosan titokzatos események veszik kezdetüket, ami kapóra jöhet egy kezdő nyomozónak. Ám rejtélyekben nem szűkölködik otthon sem, ahol hősünk úton-útfélen titkokba és titokzatos tárgyakba botlik. Bálint pedig nyomoz rendületlenül, miközben a háttérben azért igazán komoly témák is (válás, költözés, gyász) felsejlenek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A vonatos nyomozás szálai Budapestre (is) vezetnek

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...