Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra
Szívünk rajta szívünk_rajta girlpower

Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra

Júliusban a Szívünk rajta programban egy olyan meseregény lett a hónap kiemelt könyve, amely lerázza magáról a mesekliséket, miközben mindvégig hű marad a mesebeli hagyományokhoz is. Hőse, Zsálya például egy igazán belevaló kalandor, aki dacolva a veszéllyel Aevus hercegének segítségére siet. Mostani összeállításunkban a Szívünk rajta matricás könyvei közül válogattunk – elsősorban olyan köteteket, amelyek női hősei szembemennek a társadalmi elvárásokkal, vagy épp egyedül néznek szembe azokkal a kihívásokkal, melyekkel a sors szembesíti őket.

Könyves Magazin | 2020. július 24. |

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Kertész Edina
A lány, aki csillagász lett
Ill.: Bölecz Lilla, Naphegy Kiadó, 2019, 48 oldal

Balázs Júlia csillagász a város fölött élt a családjával: éjszaka az égbolt titkait fürkészte, napközben anyaként kellett helytállnia, feladatai ellátásában pedig csak magára számíthatott. „Ma már valószínűleg senki sem lepődne meg azon, ha egy lány csillagász szeretne lenni, de hogy idáig jussunk, ahhoz az is kellett, hogy a Balázs Júliához hasonló nők kitapossák az utat” – írtuk korábban a kötetről (ITT bele tudtok lapozni a könyvbe). A Naphegy Kiadó életműsorozatában jelent meg az a kötet is, amely az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma életét mutatja be. 

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Christelle Dabos
A tél jegyesei - A Tükörjáró 1. könyv
Ford.: Molnár Zsófia, Kolibri, 2019, 580 oldal

Christelle Dabos regénye egyszerre idézi meg a fantasy, a romantikus és realista nagyregényeket: hőse egy Ophélie nevű fiatal lány, aki tükörből tükörbe jár, és az ujjaival olvasni tud a tárgyak múltjában. Családja a lány akarata ellenére nyélbe üti eljegyzését egy Thorn nevű rideg férfival, így kerül Ophélie a Sarkra, egészen pontosan a Légvárba, ahol hamar nyilvánvalóvá válik, hogy sem a tárgyak, sem az emberek nem feltétlenül azok, amiknek és akiknek látszanak. Egy intrikus harc veszi kezdetét, amelyet a legtöbbször a színfalak mögött vívnak a résztvevők, ám amely vérre és tétre megy, és valódi áldozatokat is követel. A sorozat már a harmadik kötetnél jár itthon – mi az első rész megjelenése után interjúztunk a szerzővel, ITT olvashatjátok! 

Michael Ende: Momo 

Michael Ende
Momo 
Ford.: Kalász Márton, Móra, 2019, 240 oldal

A listánkra kívánkozott egy igazi klasszikus, melyben az időt ellopó szürke uraknak egyetlen ember okoz igazán nagy fejtörést: egy bölcs kislány, a borzas hajú Momo, aki úgy tudja meghallgatni az embereket, mint senki más, és aki Hora mester segítségével szembeszáll az időtolvajokkal. A Kiss Judit Ágnessel készített interjúnkban is szóba került a Momo, ő a következőket mesélte róla: „Rengeteg könyv él bennem, többek között a Momo is, bár azt már felnőttként olvastam. Az idő szerintem nemcsak a gyerekirodalom, egyáltalán az emberiség megkerülhetetlen témája. Nem véletlenül létezik annyi könyv az időutazásról. Én máig nem bírtam felfogni, hogy az időben nem lehet visszafelé haladni, csak előre. És van bennem valami hit azzal kapcsolatban, hogy létezik időn kívüli világ – még ha az a téren kívül is van”.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes Zsálya hercegnője lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Júliusban Kiss Judit Ágnes mesekönyve lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Szívünk rajta

5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

A Szívünk rajta program júniusi kiemelt könyve az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett. Mindez jó alkalmat kínált arra, hogy összegyűjtsünk öt olyan matricás könyvet, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Mackesy varázslatos barátságkötete lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című könyvét választotta.

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Szívünk rajta

A Kamaszmonológokban nincs tabu

Februárban A szívem egy bezárt bódé lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelynek történetei érzékenyen rezonálnak a kamaszok testi és lelki változásaira, félelmeire, frusztrációira és örömeire.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti.