Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra
Szívünk rajta szívünk_rajta girlpower

Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra

Júliusban a Szívünk rajta programban egy olyan meseregény lett a hónap kiemelt könyve, amely lerázza magáról a mesekliséket, miközben mindvégig hű marad a mesebeli hagyományokhoz is. Hőse, Zsálya például egy igazán belevaló kalandor, aki dacolva a veszéllyel Aevus hercegének segítségére siet. Mostani összeállításunkban a Szívünk rajta matricás könyvei közül válogattunk – elsősorban olyan köteteket, amelyek női hősei szembemennek a társadalmi elvárásokkal, vagy épp egyedül néznek szembe azokkal a kihívásokkal, melyekkel a sors szembesíti őket.

Könyves Magazin | 2020. július 24. |

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Kertész Edina
A lány, aki csillagász lett
Ill.: Bölecz Lilla, Naphegy Kiadó, 2019, 48 oldal
-

Balázs Júlia csillagász a város fölött élt a családjával: éjszaka az égbolt titkait fürkészte, napközben anyaként kellett helytállnia, feladatai ellátásában pedig csak magára számíthatott. „Ma már valószínűleg senki sem lepődne meg azon, ha egy lány csillagász szeretne lenni, de hogy idáig jussunk, ahhoz az is kellett, hogy a Balázs Júliához hasonló nők kitapossák az utat” – írtuk korábban a kötetről (ITT bele tudtok lapozni a könyvbe). A Naphegy Kiadó életműsorozatában jelent meg az a kötet is, amely az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma életét mutatja be. 

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Christelle Dabos
A tél jegyesei - A Tükörjáró 1. könyv
Ford.: Molnár Zsófia, Kolibri, 2019, 580 oldal
-

Christelle Dabos regénye egyszerre idézi meg a fantasy, a romantikus és realista nagyregényeket: hőse egy Ophélie nevű fiatal lány, aki tükörből tükörbe jár, és az ujjaival olvasni tud a tárgyak múltjában. Családja a lány akarata ellenére nyélbe üti eljegyzését egy Thorn nevű rideg férfival, így kerül Ophélie a Sarkra, egészen pontosan a Légvárba, ahol hamar nyilvánvalóvá válik, hogy sem a tárgyak, sem az emberek nem feltétlenül azok, amiknek és akiknek látszanak. Egy intrikus harc veszi kezdetét, amelyet a legtöbbször a színfalak mögött vívnak a résztvevők, ám amely vérre és tétre megy, és valódi áldozatokat is követel. A sorozat már a harmadik kötetnél jár itthon – mi az első rész megjelenése után interjúztunk a szerzővel, ITT olvashatjátok! 

Michael Ende: Momo 

Michael Ende
Momo 
Ford.: Kalász Márton, Móra, 2019, 240 oldal
-

A listánkra kívánkozott egy igazi klasszikus, melyben az időt ellopó szürke uraknak egyetlen ember okoz igazán nagy fejtörést: egy bölcs kislány, a borzas hajú Momo, aki úgy tudja meghallgatni az embereket, mint senki más, és aki Hora mester segítségével szembeszáll az időtolvajokkal. A Kiss Judit Ágnessel készített interjúnkban is szóba került a Momo, ő a következőket mesélte róla: „Rengeteg könyv él bennem, többek között a Momo is, bár azt már felnőttként olvastam. Az idő szerintem nemcsak a gyerekirodalom, egyáltalán az emberiség megkerülhetetlen témája. Nem véletlenül létezik annyi könyv az időutazásról. Én máig nem bírtam felfogni, hogy az időben nem lehet visszafelé haladni, csak előre. És van bennem valami hit azzal kapcsolatban, hogy létezik időn kívüli világ – még ha az a téren kívül is van”.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes Zsálya hercegnője lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Júliusban Kiss Judit Ágnes mesekönyve lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Szívünk rajta

5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

A Szívünk rajta program júniusi kiemelt könyve az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett. Mindez jó alkalmat kínált arra, hogy összegyűjtsünk öt olyan matricás könyvet, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Kötelezők
...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.