Igaz mese a lányról, aki örökké a csillagokról álmodott

.konyvesblog. | 2019. november 05. |

A Naphegy Kiadó néhány éve egy olyan életrajzi sorozatot indított útjára, amely kimondottan a gyerekekre fókuszálva tárja fel azoknak a hírességeknek az életét, akik kitartásuk, eredményeik, lenyűgöző életútjuk miatt példaképek lehetnek számukra. Erdős Pál matematikus után így könyv született Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről és Bartók Béla zeneszerzőről is.

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, ill.: Bölecz Lilla

Naphegy Kiadó, 2019, 48 oldal, 3200 HUF

 

A sorozat új, Bölecz Lilla által illusztrált kötetében Kertész Edina Balázs Júliáról, az első magyar női csillagászról mesél. Egy olyan nőről, aki gyerekkorában örökké a csillagokról álmodott: folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste. Felnőttként sem mondott le az álmairól, igaz, olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el.

A kötet elkalauzol a Sváb-hegyre, ahol távol a világ zajától egy csillagvizsgáló található. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, amellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták. Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz.

Lapozzatok bele a kötetbe: