Szívünk rajta gyerek d._tóth_kriszta d:book

Szívünk rajta - D. Tóth Kriszta is az univerzumot kutatja

.konyvesblog. | 2017. december 20. |

libri_dtoth_kirakat.jpg

A csillagok születéséről, az ősrobbanásról és a világ keletkezéséről mesél az a könyv, amely ebben a hónapban a Szívünk rajta-program kiemelt könyve lett. Alkotója, Farkas Róbert egy rókapapa és egy kisróka beszélgetésén keresztül tárja fel a gyerekek előtt a világűr titkait. „Egy végletesen bonyolult kérdésről mesél csodálatosan egyszerűen és izgalmasan” - emelte ki értékelésében D. Tóth Kriszta író-újságíró, aki most saját kedvenceiről, megrázó kamaszkori olvasmányokról, és az ágy mellett tornyosuló könyvekről mesélt nekünk.

Ebben a hónapban egy olyan kötet lett a hónap könyve, amely egy nagyon bonyolult témát próbál elmagyarázni a legkisebbeknek - miért pont erre a műre esett a választásod? Alapvetően milyen szempontokat vettél és veszel figyelembe az értékelésnél?

Ez egy különleges könyv. Úgy mesél, hogy közben tanít, úgy magyaráz, hogy közben nem didaktikus, úgy valóságos, hogy közben misztikus. Egy végletesen bonyolult kérdésben edukál csodálatos érzékenységgel és a szó legnemesebb értelmében vett egyszerűséggel. Mindezt egy magával ragadó vizuális környezetben teszi. Sok remek pályázót olvastam a zsűrizéskor, közülük igyekeztem egy olyan könyvet választani, amelyben minden megvan; a minőségi tartalom és az eredeti megjelenés is.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról - Hogyan születnek a csillagok?

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017, 36 oldal, 1999 HUF

 

Ha visszagondolsz a gyerekkorodra, melyik az a gyerekkönyv, amelyikre a legmarkánsabban visszaemlékezel? Vagy azért, mert azt olvasták fel a legtöbbször, vagy azért, mert gyerekként azt olvastad el legelőször vagy éppen rongyosra?

Hú, rengeteg könyvet olvastunk otthon. A szüleim pedagógusok, apai nagyapám falusi tanító volt Somogy megyében, én „oda születtem” hozzájuk, akkor még együtt lakott a család. Papi pár hónapos koromtól fogva mesélt nekem, verseket is olvasott föl, aztán amikor már tudtam beszélni, tanított meg nekem. Háromévesen Petőfi Anyám tyúkját szavaltam a vasárnapi ebédnél, mind a hat versszakot. Rengeteg emlékezetes élményem van, de most, amikor föltetted nekem a kérdést, valamiért először Maria-Claude Monchaux A sehány éves kislány című könyve ugrott be. Abból tanultuk meg anyuval, hogy hogyan működik a női test. Máig emlékszem azokra a délutánokra, ahogy ültünk a kanapén, lapozgattuk ezt a könyvet és beszélgettünk.

dtkgoti2017.jpg

Fotó: Csiszér Goti

Olvastál gyerekként olyan könyvet, melyet nem lett volna szabad? Ha igen, mi vonzott mégis ahhoz a könyvhöz?

Jorge Semprun A nagy utazását gimnáziumban olvastam. Annyira megrázott, hogy nem tudtam aludni tőle. Azóta kétszer olvastam újra és mindig más volt az élmény. Aztán, a szüleim minden évben megvették a Szép versek antológiát. Emlékszem, 13-14 éves lehettem, amikor fellapoztam és találtam benne egy mélyen erotikus verset. Talán Oravecz Imre írta, azóta is keresem, de nem találom sajnos (haha).

Ha mostanában bemész egy könyvesboltba, milyen szempontok alapján választasz gyerekkönyvet?

Sajnos sokkal kevesebb időm van könyvesboltba járni, mint szeretném. Régen egy órát is képes voltam eltölteni a földön ülve egy kupac könyv társaságában egy-egy boltban. Ma inkább interneten rendelek, méghozzá célirányosan. És örök optimista vagyok: mindig azt hiszem, hogy több időm lesz olvasni, mint amennyi van. Következésképpen az ágyam mellett hegyekben áll a magyar és külföldi irodalom.

Ha Szívünk rajta-matricát tehetnél valamelyik gyerekkori kedvencedre, melyik lenne az?

Ha őt már említettem az imént, akkor A sehány éves kislányra mindenképp. Idén újra kiadta a Móra Kiadó, és képzeld, pontosan ugyanúgy néz ki, mint anno. Vagy lehet, hogy már kapott is matricát?