Horváth Ildi: A népmesék tele vannak rejtvényekkel

Ruff Orsolya | 2020. március 21. |

Márciusban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije szerint Benedek Elek Gyémánt mesekönyv című válogatáskötete lett a hónap könyve. Szél Dávid író és az Apapara blog szerzője azt mondta róla, hogy „ezeket a meséket a gyerekeinknek és majd azok gyerekeinek is ismernie kell”. A kötetet Horváth Ildi illusztrálta, akit az alkotás folyamatáról és készülő munkáiról is faggattunk.

Benedek Elek
Gyémánt mesekönyv
Scolar, 2019, 160 oldal

Egy meseválogatás mindig rengeteg lehetőséget rejt egy illusztrátor számára, a Gyémánt mesekönyv esetében neked mi volt a fő vezérfonalad vagy koncepciód?

Ez a népmese-válogatás kivételes munka volt számomra, mert ilyen klasszikusnak számító meseanyagot még nem illusztráltam. Általában kortárs szerzőkkel dolgozom együtt, az illusztrálásra kapott szövegek mai témákról, élethelyzetekről szólnak, emiatt a gondolati háttér is sokkal konkrétabb, mint egy népmese esetében. A népmese egészen más világ. Tele van szimbólumokkal, rejtvényekkel, és nem tudom, más hogy van vele, de olvasáskor nekem fejtörést okoz, vajon mi mire is utalhat. Persze értelmezhetem szó szerint is a szöveget, de egy szimbólumrendszeren keresztül lefordítva egészen más értelmezéshez jutok. Szóval ezeknél a szövegeknél, magamhoz képest, máshogy dolgoztam. Több időt adtam magamnak a tervezéshez, és a fejem egy másik szegletét használtam, ha fogalmazhatok így. Az alapkoncepcióm az volt, hogy egy szép, klasszikus mesekönyv szülessen, de az én „szemüvegemen keresztül”. Munka közben nem siettem, beosztottam az erőimet.

Mesélj kicsit az alkotás folyamatáról! Milyen illusztrátor vagy: olyan, aki már olvasás közben vázlatokat készít, vagy inkább az a típus, aki már az olvasás befejeztével, kész tervekkel ül le az asztalához? Milyen technikával szeretsz dolgozni, és a Gyémánt mesekönyv rajzainál ezek közül mit alkalmaztál?

Szeretek friss fejjel leülni tervezni, így az első olvasásnál inkább csak átfutom a szöveget, feltérképezem, nem gondolkodom rajta később. Amikor már az illusztráláson van a sor, meséről mesére haladok, többször is alaposan átolvasva a meséket, és közben papírra ceruzával vázlatolok. Ebben a szakaszban a kiadóktól már egy előtördelt szöveget kérek üres képhelyekkel, amiket aztán munka közben variálok, úgyhogy a vázlatok már ezeknek megfelelően készülnek. A ceruzavázlatok alapján később számítógépen folytatom a munkát. Általában a Photoshop programot használom, sok réteggel, textúrával dolgozok. Gyakorlatilag számítógépen „megfestem” a képeket. Az évek során ez a munkamódszer vált be a legjobban, igazodnom kellett a szűk határidőkhöz, és a felmerülő javításokra is ez volt a legpraktikusabb. A Gyémánt mesekönyvnél a képek kivitelezése is így ment.

A válogatáskötetben olyan mesék szerepelnek, melyekről sokszor nem is tudjuk, hogy Benedek Elekhez köthetők, annyira beépültek már a köztudatba. Melyik volt ezek közül a személyes kedvenced?

Ehhez a kérdéshez elő is kaptam a könyvet, átpörgettem, mert így elsőre a könyvből a kedvenc képem ugrott be, de az ahhoz tartozó mesét nem választanám a kedvencek közé. Azért ez is elgondolkodtató, hogy a rajzolás, alkotás mennyire szabad utakat választ, az ember akarattal nem tudja a kedvenc meséjéhez a legjobb képet produkálni... Szóval visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, azt hiszem A só című mese lesz a személyes kedvencem. Nagyon szép mese a szeretetről, szerelemről, elfogadásról.

Mesélj egy kicsit arról, mit várhatunk tőled legközelebb, min dolgozol éppen?

Több mindenen dolgozok most párhuzamosan, persze jelenleg a koronavírus miatti életmódváltás, úgy gondolom, felülír egy csomó tervet, de Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatát záró könyv van most készülőben, és a Benedek Elek-mesekönyv inspirált egy újabb gyűjteményt: ez egy általánosabb magyar népmesei gyűjtés, amely szintén a Scolar Kiadónál fog megjelenni, ennek az utolsó illusztrációit készítem.

Kép-más

A Könyves Magazin Kép-más rovatában rendszerint arra kérjük az illusztrátorokat, hogy fejezzenek be öt, már megkezdett mondatot - erre kértük Horváth Ildit is:

Azért kezdtem el rajzolni, mert rajzolás közben kiléptem a valóságból, mert rajzolás közben nem féltem, mert rajzolás közben nem kellett megfelelni senkinek, csak magamnak...
A legjobban akkor megy a munka, amikor egyedül vagyok, csendben, és csak a mesét látom magamban megelevenedni.
A leggyakrabban használt munkaeszközöm a papír, ceruza és a számítógép.
A legnagyszerűbb ötleteim akkor támadnak, amikor autót vezetek, vagy utazás közben bámulom a tájat.
Saját kedvencem, amit szívesen újraillusztrálnék, egy régi Grimm-mesegyűjtemény, amiből még a balatoni nyaralásokon nagymamám mesélt.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Benedek Eleké a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban Benedek Elek Gyémánt mesekönyv című könyve lett a kiemelt kötet.

...
Nagy

10+1 érdekesség Benedek Elek életéről

...
Nagy

Rofusz Kinga varázslatos rajzaival emlékezünk a 160 éve született Benedek Elekre

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája