Sportfogadás – tényleg a szerencsén múlik?

Sportfogadás – tényleg a szerencsén múlik?

A sportfogadásokat hivatalosan a szerencsejátékok kategóriájába soroljuk. Azonban bármelyik tapasztalt játékos tudja, hogy a fogadások sikere nem pusztán a szerencsén múlik. Nem csupán különféle tétek vakon megjátszásáról van szó, hanem megfontolt számításokról. Nézzük meg tehát, miben rejlik a sikeres fogadás titka.

Promóció |

Előzetes információgyűjtés

A sikeres fogadások titka a megfelelő informálódáson alapszik. Bármilyen sporteseményen szeretnénk fogadni, ismernünk kell a csapatok és a játékosok hátterét. Hogyan készültek fel a versenyre? Milyen problémáik adódtak ezalatt? Volt-e valamilyen jelentős esemény a csapat életében, ami pozitív vagy negatív irányba befolyásolta volna az ütőképességét? Tehát gyakorlatilag mindent számba kell vennünk ilyenkor. Egy futballcsapat esetében egy új játékos leigazolása például drasztikusan meg tudja változtatni a következő mérkőzések sikerességének az esélyét. Ugyanígy egy lesérült vagy épp válófélben lévő játékos is nagy hatást gyakorolhat minderre. Nagyon fontos tehát az előzetes információgyűjtés, hogy valóban képesek legyünk mérlegelni.

Megfigyelés

Az információk begyűjtése során a különféle megfigyelések is fontos szerepet játszanak. Ha a fogadások élőben folynak, akkor már a pályára lépés előtt láthatjuk egy-egy játékoson, ha nem úgy mozog, mint korábban – vagy esetleg fejben nincs jelen. Ezek a laikus szemnek elsőre jelentéktelen dolgok valójában nagyon fontosak a mérkőzések eredményeinek megjósolásához. Nem szabad semmilyen részletet elhanyagolnunk, hiszen a legtöbb váratlan fordulat így akár előre is kikövetkeztethető. Leggyakrabban viszont sokan nem veszik észre az árulkodó jeleket, aztán hatalmas meglepetés éri őket a mérkőzések eredményeinek láttán.

Valószínűségszámítás

Mint azt korábban is írtuk, a sikeres fogadás titka egyáltalán nem a vakszerencsén múlik. Az előzetesen összegyűjtött információk, valamint a különféle megfigyelések alapján kell majd kikalkulálnunk a dolgokat. Persze itt sem egy spontán dologról beszélünk, hiszen ehhez ismernünk kell a csapatok korábbi játékait, a stratégiáikat és a már bemutatott egyéb információkat az aktuális állapotukról. Ezeket összevetve kapjuk meg a képletet, ami a dolgok legvalószínűbb kimenetelét mutatják majd meg számunkra.

Intuíció

Ha már eleget mozogtunk a sportfogadások világában, és számtalan sikeres fogadást tudhatunk magunk mögött – akkor egy idő után a fentebb említett dolgok intuitívvé válhatnak. Ez jóformán annyit jelent, hogy a megfelelő látásmód és tapasztalat mellett a tudatunk szinte teljesen automatikusan mérlegeli a lehetőségeket. Ilyenkor a megoldás intuíció formájában a tudatalatti világából tárul majd elénk. Ez az a zsigerekből jövő megérzés, amikor nem tudjuk megmagyarázni, de érezzük a megoldást.

Láthatjuk tehát, hogy a sportfogadások világában a szerencse egy olyan tényező, ami eltörpül a fentebb felsorolt logikus elemzési folyamatok mellett. A fogadást nem lehet összehasonlítani a kaparós sorsjegyekkel vagy a félkarú rablóval, itt ugyanis komoly számítások folynak.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

Hírek
...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

...
Hírek

Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.