Sportfogadás – tényleg a szerencsén múlik?

Sportfogadás – tényleg a szerencsén múlik?

A sportfogadásokat hivatalosan a szerencsejátékok kategóriájába soroljuk. Azonban bármelyik tapasztalt játékos tudja, hogy a fogadások sikere nem pusztán a szerencsén múlik. Nem csupán különféle tétek vakon megjátszásáról van szó, hanem megfontolt számításokról. Nézzük meg tehát, miben rejlik a sikeres fogadás titka.

Promóció |

Előzetes információgyűjtés

A sikeres fogadások titka a megfelelő informálódáson alapszik. Bármilyen sporteseményen szeretnénk fogadni, ismernünk kell a csapatok és a játékosok hátterét. Hogyan készültek fel a versenyre? Milyen problémáik adódtak ezalatt? Volt-e valamilyen jelentős esemény a csapat életében, ami pozitív vagy negatív irányba befolyásolta volna az ütőképességét? Tehát gyakorlatilag mindent számba kell vennünk ilyenkor. Egy futballcsapat esetében egy új játékos leigazolása például drasztikusan meg tudja változtatni a következő mérkőzések sikerességének az esélyét. Ugyanígy egy lesérült vagy épp válófélben lévő játékos is nagy hatást gyakorolhat minderre. Nagyon fontos tehát az előzetes információgyűjtés, hogy valóban képesek legyünk mérlegelni.

Megfigyelés

Az információk begyűjtése során a különféle megfigyelések is fontos szerepet játszanak. Ha a fogadások élőben folynak, akkor már a pályára lépés előtt láthatjuk egy-egy játékoson, ha nem úgy mozog, mint korábban – vagy esetleg fejben nincs jelen. Ezek a laikus szemnek elsőre jelentéktelen dolgok valójában nagyon fontosak a mérkőzések eredményeinek megjósolásához. Nem szabad semmilyen részletet elhanyagolnunk, hiszen a legtöbb váratlan fordulat így akár előre is kikövetkeztethető. Leggyakrabban viszont sokan nem veszik észre az árulkodó jeleket, aztán hatalmas meglepetés éri őket a mérkőzések eredményeinek láttán.

Valószínűségszámítás

Mint azt korábban is írtuk, a sikeres fogadás titka egyáltalán nem a vakszerencsén múlik. Az előzetesen összegyűjtött információk, valamint a különféle megfigyelések alapján kell majd kikalkulálnunk a dolgokat. Persze itt sem egy spontán dologról beszélünk, hiszen ehhez ismernünk kell a csapatok korábbi játékait, a stratégiáikat és a már bemutatott egyéb információkat az aktuális állapotukról. Ezeket összevetve kapjuk meg a képletet, ami a dolgok legvalószínűbb kimenetelét mutatják majd meg számunkra.

Intuíció

Ha már eleget mozogtunk a sportfogadások világában, és számtalan sikeres fogadást tudhatunk magunk mögött – akkor egy idő után a fentebb említett dolgok intuitívvé válhatnak. Ez jóformán annyit jelent, hogy a megfelelő látásmód és tapasztalat mellett a tudatunk szinte teljesen automatikusan mérlegeli a lehetőségeket. Ilyenkor a megoldás intuíció formájában a tudatalatti világából tárul majd elénk. Ez az a zsigerekből jövő megérzés, amikor nem tudjuk megmagyarázni, de érezzük a megoldást.

Láthatjuk tehát, hogy a sportfogadások világában a szerencse egy olyan tényező, ami eltörpül a fentebb felsorolt logikus elemzési folyamatok mellett. A fogadást nem lehet összehasonlítani a kaparós sorsjegyekkel vagy a félkarú rablóval, itt ugyanis komoly számítások folynak.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.