Nádasdy Ádám: Ez tulajdonképpen a visszatérő kötet a sokéves Dante szolgálat és rabszolgaság után 

Nádasdy Ádám: Ez tulajdonképpen a visszatérő kötet a sokéves Dante szolgálat és rabszolgaság után 

Idén Nádasdy Ádám az Aegon Irodalmi Díj nyertese, ezáltal pedig a fordítóként, nyelvészként és tanárként egyaránt rendkívül sikeres szerző Jól láthatóan lógok itt című verseskötete lett a 2019-es év legkiemelkedőbb kortárs magyar irodalmi alkotása. A tavaly nyári Margó Irodalmi Fesztiválon tartott könyvbemutatón Nádasdy Ádám nemcsak költészetéről, hanem az  elmúlásról, az identitás és a szerelem kérdéséről is beszélgetett László Ferenccel. A bemutató a Margó Spotify-csatornáján teljes egészében visszahallgatható.

Fehér Adrienn | 2020. május 08. |

 • A kötetnek van egy összegző, korszak lezáró, visszatekintő jellege, amelyet a öregség, a betegség és a halál közelségének megtapasztalása motivált. A versekben a volt, voltam igék dominálnak: 72 évesen úgy gondolja, már több minden van mögötte, mint előtte. 
 • Az elmúlt években nagyon nagy munkákba volt temetkezett: Dante és Shakespeare fordításokon dolgozott, amelyek szintén verses formában íródtak. Úgy érezte, “kiürült a verstartály” a fejében. Két évvel ezelőtt jelent már meg újabb kötete Nyírj a hajamba címmel, s bár azt a kötetet nem tartja kiemelkedőnek, mégis azzal kezdett el visszatérni a költészethez.
 • A kötet korábbi nagy betegségének traumáját, a halál közelségének tapasztalatait is feldolgozza. Egy ponton annyi cső lógott ki belőle, hogy az egyik nővér megjegyezte, olyan mint “Kábel a rengetegben”. A “populáris poézisnek ennek a szép megnyilvánulásától inspirálva” kért egy tollat és a nála lévő magazinok margójára kezdett el írni. Ezek a sorok a kötetben is visszaköszönnek.
Nádasdy Ádám
Jól láthatóan lógok itt
Magvető Kiadó, 2019, 64 oldal
 • A magyar költészetben vannak nagy kötetek, amelyek az öregedést, az elmúlást tematizálták. A Jól láthatóan lógok itt írásakor, ezek az előképek mégsem dolgoztak benne. Nem tudja mi kapcsolja össze a verseket, nem az a típusú költő, aki előre tervez, építkezik. Versei minden kötetében időrendben szerepelnek, ha tetszik napló helyett írja őket. 
 • A Jól láthatóan lógok itt mégsem egy teljes életmű lezárása, verseiben is sokszor utalt rá, hogy még nincs kész. Jóllehet megfordult fejében, hogy ha ez a kötet jól sikerül, akkor nem ír többet, hiszen nagymamája szavaival élve “akkor kell hazamenni, amikor a legjobban érzi magát az ember”. Remélhetőleg ezt a tanácsot ezúttal sem fogadja meg, azt azonban bevallotta, hogy a kötet megjelenése után, azért egyfajta elégedettséggel dől hátra.

A kötetben több egymásnak feszülő fogalom jelenik meg: őszinteség, szemérem, szégyen.

 • Ezek valójában összefüggenek: az őszinteségnek akadálya lehet a szemérem, és még inkább a szégyen. Számára a lelki szemérem a legérdekesebb, ez az a téma, amelyet eddig nem mert leírni, félt hogy ez a nagyon fontos, de egyúttal rettentően törékeny, finom fogalom ereje nem jön majd át verseiben.
 • A kötetben szereplő évfordulós, alkalmi költeményekben felidéződik Arany János alakja. Nádasdy költői elképzelése ellentmondásban van a nagy elődével, annyiban azonban hasonlít Aranyra, hogy értékőrző liberálisként a történetiség neki is nagyon fontos. Szemben más költőkkel, Arany nem engedett betekintést magánélete féltettebb zugaiba, Nádasdy ebben nála sokkal nyíltabb utat választott. A történetiség azonban már gyerekkorában fontossá vált számára, hiszen keresztény felső középosztálybeli családban nőtt fel, ahol meghatározó volt a múlt, állandó és indokolt volt a veszteség érzése, az ettől való rettegés.
 • Verseiből az derül ki, hogy a két férfi közötti szerelemben és nemi kapcsolatban teljesen más dinamikák működnek, más energiák szabadulnak fel mint férfi és nő között. Ennek egyrészt az az oka, hogy a férfi tulajdonságok mások, mindig van bennük egyfajta nyomulás. Másrészt egy férfi és egy nő között sokkal kevesebb a bizonytalanság. Két férfi kapcsolatában, főleg fiatalon, sokkal nehezebb átlépni a határokat, hiszen ezzel az ember nemcsak odaadja magát a másik félnek, hanem egyúttal vallomást tesz arról, hogy meleg.
 • A társadalomban nemcsak a homoszexualitás normái változnak, hanem a kimondhatósága is. Első kötete még a kommunista cenzúra idején, 1984-ben jelent meg. Ekkor még igyekezett nagyon áttételesen, finoman írni, csupán a vállak és markok sokszori említése keltetett gyanakvást. Következő kötete már a rendszerváltás után jelent meg, ekkor azonban már nem akart mindent olyan nyíltan kimondani. A meleg közösségekre egyébként is jellemző egyfajta régimódiság hiszen számukra csak most jön el a szabadság időszaka. 

Nádasdy személyében az ellentétek találkoznak: verseiben a homoszexualitás, a vallásosság és a polgárlét egyaránt megjelenik. 

 • A sors fintora, hogy most pont ez utóbbit a legnehezebb megélnie. Jóllehet egy kényelmes buborékban élünk, amelyet egyelőre nem kívánnak kilyukasztani erőszakos hatalmak, mégis bosszantja, hogy a kommunizmus alatt túlságosan polgárinak számított, most pedig épphogy nem eléggé az.
 • A beszélgetés végén a szerző a következő évi terveiről is mesélt. Jóllehet most kicsit kiengedett, a tanítást is abbahagyta már, de nyitott az új megbízásokra: a Pannonhalmi Főapátság és Mácsai Pál kérésére újrafogalmazta például Szent István intelmeit. Összességében mégis tagadhatatlan, hogy kevés annyira aktív résztvevője van a mai magyar kulturális életnek mint ő: finnugor előadások, anglicista közlemények, nyelvészet munkák, fordítások is sorra kerülnek ki kezei közül.
Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Nádasdy Ádám: A hazugságok úgy rakódnak le mint a guanó - Összekötve

Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című kötete lett a 2019-es év legkiemelkedőbb kortárs irodalmi alkotása, az idei Aegon Irodalmi Díj nyertese. Most a rendkívül személyes kötet egyes versrészleteire reflektálva őszinteségről, identitásról, értékrendről és persze hivatásról beszélgettünk a sokoldalú szerzővel.

...
Podcast

Darvasi László: Szeretek úgy írni, hogy sokszor nyitva marad az ajtó, az ablak

Darvasi László Magyar sellő című művében egy kis falu hányattatásait, a közösség tagjainak személyes történetein keresztül meséli el.  Az idén Libri irodalmi díjra jelölt regényről a 2019-es őszi Margó Fesztiválon Gács Annával beszélgetett a szerző. 

...
Podcast

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

Láng Zsolttal Bolyai című, idén Aegon Irodalmi Díjra jelölt kötetéről, a mű keletkezésének körülményeiről, Bolyai János életéről is beszélgettünk az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!