Nádasdy Ádám: A hazugságok úgy rakódnak le mint a guanó - Összekötve

Nádasdy Ádám: A hazugságok úgy rakódnak le mint a guanó - Összekötve

Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című művét választották a 2019-es év legkiemelkedőbb kortárs irodalmi alkotásának, az idei Aegon Irodalmi Díj nyertesének. A Libri irodalmi díjra is jelölt alkotás tavalyi bemutatója a Margó Irodalmi Fesztivál Spotify-csatornáján hallgatható vissza. A nagysikerű műről korábban Széchenyi Ágnessel, az Aegon Díj zsűritagjával beszélgettük. Az Összekötve szerdai műsorában pedig rendhagyó módon, a rendkívül személyes kötet egyes versrészleteire reflektálva, az általuk felvetett témákról: őszinteségről, identitásról, értékrendről és persze hivatásról beszélgetve közelebbről is megismerhettük a sokoldalú szerzőt.

Fehér Adrienn | 2020. április 30. |

  • Az Aegon Irodalmi Díj elnyerése hatalmas megtiszteltetés. A rendkívüli, izolált helyzet hatására a személyesen ünneplés ugyan elmaradt, de telefonon, emailben rengeteg emberrel megoszthatta örömét.
Nádasdy Ádám
Jól láthatóan lógok itt
Magvető Kiadó, 2019, 64 oldal
  • A napló című vers soraira reflektálva a szerző elmondta, az eddig megjelent összes kötete nagyon személyes hangvételű. Igazából ebben látja a versírás célját, alanyi költészetet űz: olyan én-verseket ír, amelyekben a szubjektív valóság körvonalazódik. A költészet úgymond helyettesíti számára a naplóírást is.
  • „Én polgár vagyok, anyagom rugalmas, / ütésnek, használatnak ellenáll.” – mondta Az arisztokraták című művében.

Valóban ő a magyar irodalom egyik utolsó igazi polgára.

Ez az erős polgári tudat gyerekkora óta, családilag meghatározott, mégis az egyetemi évek alatt kezdett el igazán azonosulni vele. Az egyetemen népszerű volt  a még akkori szocialista rezsimmel szemben is radikális baloldaliság. Számára ez első pillanattól kezdve nagyon idegen volt, ezért egyfajta ellenreakcióként inkább visszalépett az öröklött, családi háttérbe. Ahogy most is, akkor is a polgári erényeket próbálta hangsúlyozni: az embernek mindig legyen meg a saját véleménye, akár mások ellenében is. Ezen a hitvallásán, identitásán az sem változtat, hogy a polgár szó jelentésére a társadalmi változásokkal újabbnál újabb rétegek rakódnak: egykor ő is túl polgárinak számított, most pedig mégsem eléggé az.

  • Úgyhogy továbbgondoltam című verse megvalósulatlan vágyainak állít emléket. Sokáig építész akart lenni, az épületek szeretete, a legegyszerűbb házak által felkeltett kíváncsiság máig jellemző rá. Jóllehet a fizika felvételi meghiúsította elképzelését, mégis az építkezés műfordítói munkájának egy máig meghatározó momentuma. Dante Isteni színjátékát már szerkezete miatt is nagyon sokan egy katedrálishoz hasonlítják. Ő pedig az eredetiből téglaként bontotta le monumentális művét, majd ezekből építette fel a magyar szöveget. 
  • A Jól láthatóan lógok itt bemutatóján, a tavalyi Margó Irodalmi Fesztiválon úgy fogalmazott: a kötet egy “sokéves Shakespeare- és Dante-rabszolgaság után született”. Ő Dante-fordítása alatt is egyfajta karanténban volt: nyolc évig dolgozott az Isteni színjátékon, közben pedig két Shakespeare-darab magyar változatával is elkészült. Így majd egy évtizedig folyamatosan rótta a verssorokat: 

csak a fordítás után tudott ismét saját műveket alkotni, addig nap mint nap úgy érezte, lecsapolták belőle a versírási kedvet.

Műfordításai körül mindig viták alakulnak ki: provokatívak abban a tekintetben, hogy szembemennek az irodalmi hagyományokkal, konvenciókkal. Versei talán kevésbé hatnak radikálisnak, de ezt inkább az összehasonlítási alap hiánya miatt lehet.

  • Önismereti sláger című versében a hét főbűnt vagy jellemhibát, mutatja be. A vers által akaratlanul is felidéződik Dante alakja, aki a kevélységet tartotta a  legnagyobb vétségnek, amelyből rengeteg bűn eredeztethető. Ez az önteltség az, ami az értelmiséget leginkább fenyegeti, Dantéhoz hasonlóan pedig a szerző is ebben látja végzetét.
  • Az Adyhoz 2019 egy felkérésre készült költemény, a híres költő halálának 100. évfordulójára íródott. Adyval soha nem tudott azonosulni, de ellentétből mégis hatott rá. Az egyenetlen teljesítményű, mindig a jövőbe tekintő költő munkásságát átszőtte a dekadens életérzés. Napjainkban nagyon máshogy látjuk a világot: inkább visszafele tekintünk, és így az Ady által akkor lefestett hanyatló világ képe is újraértelmeződik.
  • Volt értékrendje című költeményében vallja: “alig van szebb szó szerintem / mint az őszinteség”. Az őszinteség nagyon meghatározó téma számára: nagyban összefügg a homoszexualitásával, amellyel kapcsolatban, különösen fiatalkorában, nem lehetett őszinte. Ez nem múlt el nyomtalanul, sokszor még ma is megtorpan, mielőtt nyíltan beszélne. A hazugság pedig hazugságot szül: nagyon gyorsan kiépül az a jól ismert háló.

Ettől a teljesen méltatlan tehertől kell megtisztítani magunkat, akár magán a költészeten keresztül.

  • A Jól láthatóan lógok itt kötet címadó versében a két felhő között lógva maradt, semmibe kalimpáló szerző képe elevenedik meg. A betegség bizonytalan időszakára is reflektál a költemény, amit szerencsére már háta mögött hagyhatott. A mostani helyzetben pedig ez a mű is újraértelmeződik: a karanténban mindannyian lógva maradtunk.
Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

10 érdekesség a friss Aegon-díjas Nádasdy Ádámról

Mit jelent életében a zene, miért épp az angolt választotta és melyik sorhoz nem nyúlt az Isteni színjáték újrafordításakor? Összeszedtünk egy csomó érdekes adatot a friss Aegon-díjasról!

...
Kritika

Nádasdy Ádám iróniával dolgozta fel a halálközeli tapasztalatait is

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.