Jennifer Teege: Sokkal fontosabb az identitásunk, mint a génjeink [PODCAST]

Az őszi Margó Felsztiválon mutatta be Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvét Jennifer Teege, aki 38 éves korában egy átlagosanak tűnő napon szembesült azzal, hogy a náci lágerparancsnok, Amon Göth unokája. A szerzővel Tompa Andrea beszélgetett, a kötetből pedig Farkas Franciska olvasott fel. A beszélgetés angolul zajlott, amit most teljes egészében meghallgathatsz, cikkünkben pedig összeszedtük a legfontosabb gondolatokat. 

Simon Eszter | 2022. február 11. |

  • Ezután a biológia és az örökbefogadó család került szóba, annak kapcsán, hogy az örökbefogadó családja és biológiai anyja hogyan reagáltak a könyv megjelenésére. 
  • Teege elmondta hogy mivel még kisgyerek volt amikor örökbeadták, szinte el lett vágva a biológiai családjától. Amikor a könyvtárban szembesült azzal, hogy ki is valójában a vér szerinti családja, nagyban megváltozott az örökbefogadó szüleivel a kapcsolati dinamika. Teege elmesélte, hogy gyerekkorában biológiai anyja egy bántalmazó kapcsolatban volt, ami nem lett volna biztonságos egy kisgyereknek, ezért vágta el az örökbefogadó családja Monika Göth-től. 
  • A család kapcsán Teege elmondta, hogy a könyv nem csupán történelemről szól, hanem az identitás fontossága is nagy szerepet kap. Annak ellenére, hogy hároméves kora óta az örökbefogadó szüleit anyának és apának szólította, a könyvtárban történt felfedezés után valami megváltozott benne. 
JENNIFER TEEGE
Nagyapám engem agyonlőtt volna – Egy fekete nő szembenéz családja náci múltjával
Ford. Nádori Lídia, Park, 2021, 240 oldal
-
  • Tompa Andrea ekkor azt kérdezte, hogy a könyv milyen hatással volt a biológiai anyjával való kapcsolatára, miben változott, vagy éppen nem változott. Teege elmondta, hogy éveken keresztül nyitva állt az ajtaja a biológiai anyja előtt, most már azonban úgy érzi, nehezebb lenne visszafogadni az életébe. 
  • Teege hangsúlyozta, hogy a múlton való merengés nem visz előre. Sokkal fontosabb, hogy tanuljunk belőle és változtassunk a látásmódunkon, különösen fontos lenne ez az anyja, vagyis a második generáció számára, hogy tovább léphessenek. 
  • Tompa Andrea ezután arra kérte Teege-t, hogy mesélje el, milyen külső hasonlóságot talál a vér szerinti nagyapja, Amon Göth és önmaga között.Teege elmondta, hogy ugyan lát fizikai hasonlóságokat, mégis nagyon másnak gondolja magát. Tompa Anderát továbbá az is érdekelte, hogy tehernek érzi-e ezeket a külső, genetikából adódó hasonlóságokat. Teege itt kiemelte, hogy ha a fizikai hasonlóságnak nagy jelentőséget tulajdonítana, azzal szinte újraélesztené a náci ideológiai alapjait. 

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén
Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a nagyapja a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth. Jennifer anyja, Monika Göth nevelőotthonba adta a kislányát, ahol addig látogatta, míg egy német család örökbe nem fogadta. Monika Göth soha nem mondta el sem a lányának, sem az örökbefogadó családnak, hogy ki az apja. Jennifer Teege a felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjúnkban beszélgettünk egyéni és társadalmi felelősségvállalásról, és arról is, hogy talált-e kapcsolatot a nagyapjával, vagy mit gondol most a nagymamájáról, aki haláláig rajongott Amon Göthért. 

Tovább olvasok

  • Tompa Andrea ekkor felvetette a sors kérdését, és arról kérdezte a szerzőt, hogyan vélekedik róla, illetve arról, hogy a sorsunkat mi választjuk, a végső döntés pedig a saját kezünkben van. Teege azt mondta, hogy sok apró képből áll össze egy ember identitása, és önmagát sokkal sokszínűbbnek tartja, mint csupán Amon Göth unokája. Teege azzal a hasonlattal élt, hogy egy fa nem tudja eldönteni, milyen fának születik, a gyökerei adottak, de a fa szerteágazó ágaira érdemes úgy tekinteni, mint egy-egy döntési lehetőségre. Azonban azt is hozzátette, hogy az élet tele van kis csodákkal, így történhetett, hogy rátalált arra a bizonyos könyvre a könyvtárban. 
  • Tompa Andrea ezután kiemelte, hogy Teege számos fizikai erőfeszítést is tett, miután felfedezte a könyvet, hiszen ellátogatott az egykori płaszówi koncentrációs tábor helyszínére, amelyet Amon Göth irányított. Teege elmondta, hogy mindig is nagy utazó volt, a világ több pontján élt már, Izraelben tanult - ami szintén a sors fintora - és úgy érezte, nem elég csak kutatnia, muszáj elmennie oda, ami meghatározza a sorsát. Teege-nek katartikus élmény volt az egykori tábor helyén állni és azt mondta, olyan volt, mintha érezné az áldozatok fájdalmát. 
  • Tompa Andrea végül az örökbefogadásra terelte a szót, és arról kérdezte Teege-t, mit tanácsol azoknak a szülőknek, akik szeretnének örökbe fogadni egy gyereket. A szerző azt mondta, hogy ő maga nem lenne örökbefogadó, mert a saját példáján tudja, mennyire nehéz lenne. Angelina Jolie példáját felhozva azt is hozzátette, hogy szerinte felelőtlenség egy örökbefogadott gyerek nevét megváltoztatni és ilyen módon megváltoztatni a gyerek identitását. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

A őszi Margó Irodalmi Fesztivál első napján Tompa Andrea beszélgetett Jennifer Teegével a nagyszüleihez való viszonyáról, múltfeldolgozásról és örökbefogadásról.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Podcast

Margó, Jennifer Teege, A feleségem története [10 perc Könyves]

A Margó Irodalmi Fesztiválról, Enyedi Ildikó új filmjéről, és Jennifer Teege megrázó könyvéről beszélgettünk a 10 perc Könyves legutóbbi adásában. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.