Szabados Ági: Aki szeret olvasni, az most nem tud unatkozni - Összekötve

Szabados Ági: Aki szeret olvasni, az most nem tud unatkozni - Összekötve

A tavalyi év legjobb kortárs magyar irodalmi alkotását keresi az Aegon Irodalmi Díj. Az öt döntős művet a zsűri tagjaival tekintjük át. Az Összekötve hétfői adásában Szabados Ágnes az RTL Klub híradósa, a Nincs időm olvasni kihívás elindítója, az Aegon Irodalmi Díj zsűritagja mutatta be Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című döntőbe került novelláskötetét. A zsűritagként szerzett tapasztalatai mellett mesélt a NIOK-ról, a jelenlegi helyzet mindennapjairól, az olvasói attitűdről és arról is, mit jelent számára egy jó könyv.

Fehér Adrienn | 2020. április 07. |

  • Híradósként nem tud otthon maradni, de egyébként sincs ideje unatkozni. Eleinte reggeltől estig bújta a híreket, de most már tudatosan igyekszik egyre kevesebb időt fordítani rájuk, hiszen munkájából adódóan amúgyis rengeteg információval találkozik. 
  • Szabadidejében most inkább a szakdolgozat megírására koncentrál: könyvmenedzsment szakon a médiacégekből lett kiadók tevékenységének összehasonlításával foglalkozik. Emellett persze folyatódik a Nincs időm olvasni kihívás: ebben a hónapban egy régóta halogatott könyv elolvasása a cél. Esetében ez most Jane Austin klasszikusa, a Büszkeség és balítélet. Az Aegon Irodalmi Díj zsűritagjaként pedig Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című novellakötetét képviseli. 
Harag anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2019, 132 oldal
  • Nagyon szokatlan terep számára a zsűrizés: alapvetően olvasónak tartja magát, nem irodalmárként, szakértői szemmel néz a könyvekre. Ezt a szemléletet hozta magával a zsűribe is. Az idén 15 éves Aegon Irodalmi Díjban az eddigi 10-es listától eltérően most öt könyv került a döntőbe. A megújulás célja a zsűrizés transzparensebbé tétele volt: a rövidebb listán szereplő könyveket a zsűritagok a nyilvánosság előtt is képviselik. A kiválasztási folyamat sokkal könnyebben ment, mint gondolta. Ők január elején a már szakmai zsűri által kiválasztott 20-as listát kapták meg, ezeket  a könyveket kellett másfél hónap alatt elolvasniuk. A zsűrizés inkább egyfajta beszélgetés volt, ahol sikerült olyan rendívül izgalmas és műfajilag vegyes döntős listát összeállítani, amivel mindenki egyetértett.
A 2020-as Aegon Irodalmi Díjra esélyes könyvek:

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)

Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)

Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

  • Ezután mindenki kiválasztotta a hozzá legközelebb álló művet. Ő Harag Anitával tudott leginkább azonosulni, hiszen nemcsak korban állnak egymáshoz közel, hanem míg a szerző az első kötetével, ő új zsűritagként került számára eddig ismeretlen, döntéshozói helyzetbe.
  • Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete nagyon erős képeken keresztül igazán mai történeteket, hétköznapi eseményeket mutat be. Az olvasó úgy érezheti, mintha bekukucskálna mások életébe. Ezeket az teljesen átlagos helyzeteket személyes tapasztalatokon keresztül vagy hallomásból, de mindannyian ismerjük. A hétköznapiság ellenére mégis nagy traumáknak lehetünk szemtanúi. 
  • Szabados Ági szerint az irodalomnak pontosan az a szerepe, hogy a traumákat, múltbeli eseményeket segítsen feldolgozni. A mélylélektani regényekhez hasonlóan itt sem kell személyes tapasztalat ahhoz, hogy olvasóként megértsük ezeket az élethelyzeteket és a szereplőkben lejátszódó belső folyamatokat. Az olvasásnak abban is segít, hogy új nézőpontból tudjunk ránézni azokra a helyzetekre, amiket már mi is átéltünk. Az irodalom  lényege, hogy hasson ránk, hogy megmozdítson bennünk valamit úgy, ahogy Harag Anita novellái is teszik.
  • Bár a zsűrizés tapasztalata új, olvasóként évek óta rengeteget foglalkozik könyvekkel. Az általa vezetett Nincs időm olvasni kihívás (NIOK) egy olvasásnépszerűsítő akció, amelynek célja  havonta megtalálni a legjobb olvasmányélményeket. Ebben a szerepben már nagyon elszokott attól, hogy csupán szórakozásból olvasson. Természetesen élvezi az olvasást, de teljesen más attitűdöt igényel az, ha ezzel a tevékenységgel kifejezett célja is van. Zsűritagként viszont igyekezett tudatosan leállítani ezt a gondolkodási módot, szabadidős olvasmányként próbálta megközelíteni a könyveket.
  • Az Aegon Irodalmi Díj célja az adott év legjobb magyar kortárs irodalmi alkotásának kiválasztása. Ez is bizonyos szinten újdonság volt számára, hiszen a NIOK-ban hangsúlyosabban jelenik meg a világirodalom. Tapasztalata, hogy a kortárs magyar irodalomtól és a szépirodalomtól kicsit tartanak az olvasók, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy az iskolákban kortárs szerzők alig-alig kerülnek elő. A véleményformálóknak pontosan az a szerepe, hogy megnyissák a közönséget és eloszlassák az ilyen félelmeket.
  • Olvasóként számára a legfontosabb, hogy megmozgassa az adott alkotás. Az hogy ezt egy a valóságtól eltávolodó mű, vagy az itt és most realitását feldolgozó alkotás teszi, már teljesen hangulatfüggő. A mágikus történetek kizökkentenek, egy teljesen más világba rántanak be. A kortárs művek ellenben pont azért izgalmasak, mert nemcsak személyesen kötődünk a helyszínekhez, hanem értjük, átérezzük, adott esetben át is éltük a bennük bemutatott helyzeteket. 
  • A járványra reagálva a NIOK-on belül elindította a #otthonolvasok kihívást, amire a híradósként szerzett információk motiválták. Ez a kihívás egy kis játék a közösségnek, de egyben üzenet is, amely felhívja a figyelmet arra, hogy gondolkodjunk felelősen és maradjunk otthon. Aki szeret olvasni az pedig egyébként sem tud most unatkozni. A szakdolgozat leadása után pedig végre neki is lesz ideje szakkönyvek helyett szórakozásból olvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Az Aegon Irodalmi Díjért versenyez a matematikus zseni története - Összekötve Lévai Balázzsal

Lévai Balázs ilmrendező és -producer az idei Aegon Irodalmi Díj zsűritagja. Láng Zsolt Bolyai című regényéről, a karantenlétről, korábbi munkáiról és jövőbeli terveiről is mesélt az Összekötve hétfői adásban.

...
Hírek

Harag Anita novellái velünk is megtörténhetnek [Aegon Irodalmi Díj]

Szabados Ágnes szerint az Évszakhoz képest hűvösebb történeteinek fő mondanivalója, hogy sokszor mennyire akadályoztatott a kommunikáció az emberek közt. 

...
Hírek

Csabai László tudja és tiszteli a szabályokat [Aegon Irodalmi Díj]

Fáy Miklós szerint A vidék lelke című novelláskötetet többek között azért jó olvasni, mert nem erőlteti azt a mostanában nagyon divatos képszerűséget, hanem képes mondatokban, klasszikusan gondolkdoni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.