Versterápia - Nádasdy Ádám: A reggeli

Versterápia - Nádasdy Ádám: A reggeli

Normális ügymenetben a naptárnak számos olyan napja van, amit az emberek nagy többsége imád és várva vár (ünnepek, munkaszüneti napok, péntek, hétvége), illetve olyanok is, melyek - némileg igazságtalanul - már-már közutálat tárgyát képezik. A jelenlegi járványügyi helyzet jól belerongyolt ebbe is azzal, hogy uniformizálta napjainkat.

Szeder Kata | 2020. április 25. |

Hova lettek az utálatos hétfő reggelek, a “mit vegyek fel” keddek, a “már túl vagyunk a hét felén” típusú szerdák, a kispéntekes csütörtök esték, a megkönnyebbülést hozó péntekek, az “előttünk az egész hétvége” felkiáltással induló szombatok és a ráérős vasárnap reggelek? A hétköznapok egyenjogúságáért folytatott küzdelem -  ha bármikor is lett volna ilyen -, mondhatni, célba ért. Nemcsak napjaink veszítették el megszokott karakterüket, de otthonunk is, ami 1-2 nap leforgása alatt a mentsvárat jelentő kuckóból multifunkcionális térré változott.

Minél régebb óta vagyunk bezárva, annál több dolgot kell újradefiniálnunk életünkben. A változás sosem egyszerű, az évek alatt megszokott rutinok, amik keretet adtak eddigi életünknek, egyszeriben értelmüket veszítették, eltűntek. Kicsit olyan, mintha kaptunk volna egy tiszta lapot: íme, itt a lehetőség, rajzold újra, tervezd meg a napod, heted, életed. A rajzoláshoz ugyan csak szűkös palettát - pirosat, sárgát, kéket -, az alapszíneket kaptuk, viszont az benne a csodás, hogy ezekből számos új árnyalat is kikeverhető. Lehet közben szelektálni, régi, megrögzött szokásokat átgondolni, újakat kipróbálni, bevezetni. A kísérletezgetést érdemes már rögtön a napindítással kezdeni és például mostantól rendszeresen reggelizni. Olyan régóta mondják már a mindenféle magazinok, táplálkozási szakértők, fitneszguruk - a népi bölcsességekről nem is beszélve -, mennyire fontos a nap első étkezése, most végre van rá idő, nem kell rohanni és lehet (a szakemberek szerint biztos), hogy még a lelkiállapotunknak is jót tesz. Irodalmi "érvünk" is van mellette, többi is. Ezalkalommal például Nádasdy Ádám friss Aegon Irodalmi Díjas Jól láthatóan lógok itt című kötetének Reggeli című verse:

Nádasdy Ádám: A reggeli


A reggeli a legnagyobb különbség:
ott dől el, hányat fogunk reggelizni,
s hogy fogunk-e. Mert reggel nehezebb
a kompromisszum: céltudatosan
alkalmazkodni este még lehet,
reggel soha. Többféle müzli van,
de van szalonna is, sőt melegétel,
fényévnyi távolság van reggeli
és reggeli közt, csípős paprika,
vagy mézes-vajas kifli, ezeken
átvergődni szinte reménytelen.
És még a mennyiség meg az idő:
ülve gatyában (sőt meztelenül),
vagy cipőhúzás közben beszaladni
egy falatért és bevinni a kávét
vécébe, fürdőbe, tükör elé.
Ezeken csak a szerelem segít.

 

Herbert Badham (1899 – 1961) ausztrál festő Reggeli jelenet című képe 1936-ból

Elindítottuk Versterápia  rovatunkat, amelyben olyan verseket osztunk meg veletek, amik kapaszkodót jelenthetnek ebben az időszakban. Mert bár a koronavírust nem lehet versekkel gyógyítani, a félelmeink megértésében, a szorongásunk kezelésében segíthet az irodalom. A korábban megosztott verseket ITT találjátok meg. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Versterápia - Csukás István: Isten megnyomja a tavasz-gombot

A járvány idejére felállítottunk egy költészeti “gyógyszertárat”, és hetente négy adagban kínálunk pirulák helyett verseket, vasárnaponként egy-egy képzőművészeti alkotással is kiegészítve.

...
Nagy

10 érdekesség a friss Aegon-díjas Nádasdy Ádámról

Mit jelent életében a zene, miért épp az angolt választotta és melyik sorhoz nem nyúlt az Isteni színjáték újrafordításakor? Összeszedtünk egy csomó érdekes adatot a friss Aegon-díjasról!

...
Nagy

Slow Art Day: A képek, ha mesélnek

Egy tanulmány szerint átlagosan 17 másodpercet szánunk egy műtárgyra. A slow art kezdeményezés ezen változtatna. Aki most ismerkedik a lelassúlás művészetével, annak segítünk, mutatunk három képet, amelyek előtt érdemes elidőzni.