Szűk családi körlet

.konyvesblog. | 2011. december 18. |

Börtöntetkót varrt a közönség alkarjára a decemberi Börtön Slam-est a Befogadó programsorozaton, amelyen a nekifutásból elkövetett fellépéstől a kenyérszentelésig számos fellépéssel találkozhattunk.

A slam  nem rap, nem színház, nem versfelolvasás, de mégis egy kicsit mind egyszerre. A slam poetry magyar képviselőinek rendszeres klubestjein és szerte az országban tartott versenyein egyre kevesebb az ülőhely, és egyre több a fellépő.

Az est első slammere Sára Gergely zenei kíséretre lüktetve az újhullámos nemzeti dal sehonnai beatemberével szedte ráncba Petőfi-sorait. A második költő frissiben döntött úgy, hogy megosztja gondolatait, amelyekre a közönség talán kevésbé volt fogékony. Majd az este exponenciálisan emelkedő hangulatát Simon Márton a börtön fogalmának teoretikus meghatározásai fokozták, aztán jött Saiid, aki Stohl András és Császár Előd puszta nevének említésével egész mitológiai mondakört idézett meg. Majd a munkahely és a börtön közti párhuzamaival ébresztett öngyilkos gondolatokat az irodai cellákba sorszámozott hétköznapi munkavállalókkal. Mindeközben Sági Viktor gitáron, Sabák Péter basszusgitáron, Boros Levente dobon kísérte őt.

A Pécsről érkezett Kövi börtönintelmekbe ültetett szóvirágokat hímzett a kabáthajtókákra. Áldozó Krisztián alias Aldo egy szabálysértési esettanulmányba forduló konkrét élményből indult ki. Az éjjeli lájkolásból a reggeli lágytojásig tartó életünk minden részletére volt fricskája. Kám4 rövid lakberendezés után, a versenyre készülés papírkosárnak termékeny perceit vizionálta. „Kész vagyok, ha a vers nem is/ van még egy óra versenyig.”

TOVÁBB

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!