Posztumusz díjazotté a legjobb verseskötet az idei Costán

Posztumusz díjazotté a legjobb verseskötet az idei Costán

.konyvesblog. | 2018. január 03. |

helen_dunmore_960x450.jpg Kép forrása: Penguin

Helen Dunmore lett a második, aki posztumusz kapta meg az egyik legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Costa-díjat. A 2017-ben elhunyt költő ezzel Ted Hughes mellé állt be a sorba, akinek 1998-ban ítélték oda a díjat a Születésnapi levelekért. Inside the Wave című könyvében Dunmore a rákbetegségéről és közelgő haláláról írt.

A költő fia, Patrick Charnley  szerint édesanyja könyve rendkívül bátran és őszintén beszél a halálról. Abban a 11 hónapban, amíg a család  tisztában volt vele, hogy Dunmore hamarosan meg fog halni, a költő számos új verset mutatott meg nekik, ezért a kötet nagyon személyes Charnley számára. Díjazása azt mutatja, hogyan tudnak hozzá kapcsolódni azok az emberek, akik nem ismerték az édesanyját. A líra-kategória zsűrijének elnöke, Moniza Alvi hozzátette, nem voltak túl nehéz helyzetben, Dunmore győzelme egyértelmű volt, mert verseihez, amelyek a súlyos és kényelmetlen téma ellenére is életigenlők és gyönyörűek, mindenki nagyon mélyen tud kapcsolódni.

A legjobb regényt a zsűri szerint Jon McGregor írta. A Reservoir 13-ban egy tinilány tűnik el egy angol faluból a tél közepén. A falut ellepik a rendőrök és az újságírók, a keresésben minden helyi lakos segít, ám az élet megy tovább.  A legjobb első regényt Gail Honeyman jegyzi, akinek könyve egy gyerekkori trauma túlélőjének magányos életét mutatja be. A Guardian kritikája szerint az Eleanor Oliphant köszöni, jól van végén az olvasó bulit akar majd rendezni, ahová minden ismerősét meghívja, hogy megölelhesse őket, még a kollégát is, akiről mindenki azt gondolja, hogy fura. A könyv opciós jogait már meg is vásárolta Reese Witherspoon cége.

A legjobbnak választott memoárban Rebecca Stott meséli el, milyen volt az Exclusive Brethren nevű fundamentalista keresztény szektában felnőni, a legjobb gyerekkönyvben pedig négy gyerek küzd a túlélésért az amazóniai esőerdőben.

A 2018-as Costa-díj nyertesei:

Legjobb regény: Jon McGregor: Reservoir 13

Legjobb első regény: Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van (Ventus Libro Kiadó, 2017)

Legjobb életrajz: Rebecca Stott: In the Days

Legjobb verseskötet: Helen Dunmore: Inside the Waves

Legjobb gyerekkönyv: Katherine Rundell: The Explorers

Hogy közülük ki nyeri majd a Costa Év Könyve Díjat, az kiderül január 30-án.

Forrás: Guardian

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.