Melyik a világirodalom legnagyobb bulija?

.konyvesblog. | 2013. május 18. |

F. Scott Fitzgerlad: A nagy Gatsby

Európa, 240 oldal, 2013, 2380 HUF


A nagy Gatsby filmet a héten előbb bemutatták Cannes-ban, majd Budapesten is, és ezzel együtt újraéled a lelkesedés F. Scott Fitzgerald regénye iránt is, amely az amerikaiak szemében egyébként irodalmuk egyik csúcsteljesítménye. Pezsgő, osztriga, szökőkutak, és az Amerikai Álom! Jay Gatsby, a tragikus sorsú, titokzatos milliomos az ő dionüszoszi bulijairól volt ismert, ahol fű, fa és virág felbukkant, rojtokban és hosszú gyöngysorokkal a nyaka körül, hogy reggelig ropja a Charlestont. Ezen apropóból összeszedjük a világirodalom legnagyobb bulijait, ahová ugyan - akárcsak Gatsby vendégei - nem vagyunk hivatalosak, ám ahová olvasóként mégis meginvitálhatjuk saját magunkat. A világirodalom legnagyobb bulijai, avagy te melyik könyvben szerettél volna nagyon berúgni?

JÁTÉK

Töltsd ki KVÍZÜNKET A nagy Gatsby-ről, és nyerd meg a könyvet. 

1. Platón: A lakoma

Ki ne szeretné halálra enni magát, miközben a szerelem természetéről és a fiatal fiúk előnyeiről társalog leples ógörög urakkal? Szókratész persze megint kötekedik, de az alkohol segíthet ezt feldolgozni. Játékos kérdezz-felelek avagy receptek egy csipetnyi Erósszal.

2. Újszövetség: A kánai menyegző

Ki ne álmodozott volna már olyan buliról, ahová elég egy üveg vízzel érkezni, hogy beengedjék az embert? Ha valakinek kétsége támadna a felől, hogy egy aprócska csodával egyszerre lehet helyrebillenteni a vendégek hitvilágát, illetve gondoskodni a felhőtlen szórakozásról, azoknak jó szívvel ajánljuk ezt a vidám történetet. Esküvőszervezőknek azonban szigorúan csak fenntartásokkal!

3. Chaucer: Canterbury mesék

Azért ezek a középkori angolok nem voltak éppen szentfazekak. Mindig érdekelt, hogyan lehet az „egy lovag, egy apáca és egy porkoláb bement egy bárba" mondat vége nem egy vicc? Hallottál pletykákat arról, hogy a szerzetesség és a sörfőzés között milyen intim a viszony? Akkor ne menj tovább – vagyis: csatlakozz a zarándoklathoz!

4. Boccaccio: Dekameron

A pestis olyan, mint amikor a Szigeten elered az eső: a legkülönfélébb fazonokat zavarja be egy fedél alá! Szeretnél tobzódni a reneszánsz életigenlésben? Visszavágysz egy korba, amikor az alkoholfogyasztást még nem zavarta meg holmi százalékszámítás? Vigyázat, mellékhatás: solymászat!

5. Shakespeare: Rómeó és Júlia

Szerelmi bánatod van? Azt hiszed, nem történhet rosszabb annál, hogy valaki visszautasít? Ott lett volna a helyed Capuleték maszkabáljában! Szívrablás első látásra az Alkonyat könyvek előtti aranykorban, amikor a tiniszerelem bizony még véget tudott érni egy kriptában.

6. Dumas: Margó királyné

Szent Bertalan éjszakája az évszázad partyja volt (mármint a 16. századé). A katolikus Valois Margit és a protestáns IV. Henrik esküvőjén egész Párizs egyetlen nagy Cinetrippé változott, hogy komoly csinnadrattával terelje át Európát a barokkba. Az ünnep közepette kialakult mitologikus méretű vérengzést már az obligát másnaposság kategóriájába soroljuk...

7. Puskin: Anyegin

Ha az ember hosszan szeretne szenvedni, de legalábbis fiatalon elhalálozni egy párbajban, annak a híres szentpétervári bálokat ajánljuk, ahol a szerencsés vendég egy-egy régi szerelemmel végzetszerűen összefuthat. Pezsgő, legyezők és darabokra-törted-a-szívem. Mindehhez jégkorszaki éghajlat – romantikus!

8. Carroll: Alice Csodaországban

Nem kell ahhoz elpofátlankodni a Bolondok uzsonnájára, hogy az embert olyan borral kínálják, ami nincs is. Aki próbált már szombat este bármit is rendelni a pultnál egy budapesti romkocsmában, az kétségtelenül azonosulni tud Alice dilemmájával. Persze a bölcs olvasó tudja, hogy nincs minden jóra ráírva, hogy „igyál meg", amire pedig rá van, az nem biztos, hogy jó.

9. Woolf: Mrs. Dalloway

A jóval a született feleségek előtt született feleség egy egész regényen át készül egy nagy partyra, hogy aztán jól vége legyen a könyvnek, mire végre elkezdődne. Ettől még persze nem akarnánk lemaradni róla!

10. Marquez: Száz év magány

Mi is lehetne jobb egy házavató bulinál Macondóban? Névismétlődés, avagy etűdök gépzongorára. Az internetkorszak előtti kalózkodásnak sajnos öngyilkosság lesz a vége. De előtte még kiélvezhetjük a latin-amerikai vendégszeretetet és konyhát, ahol minden lábasban fel lehet fedezni a fiúk végzetét.

11. Proust - Az eltűnt idő nyomában

Ki ne akarna Guermantes-éknál vacsorázni? Túl vidám a hangulatod? Épp megelégedettség töltene el a társadalom krémjének képességeit illetően? Egyáltalán nem vagy totálisan kiábrándulva semmiből? Akkor itt az ideje, hogy idelátogass! Pár fogás, és garantáltan vissza fogsz vonulni az emlékirataidat írni.

12. Camus: Caligula

Fekve evés, szőlőfürtök, bor, pávatoll, vérfertőzés és egzisztencializmus. Mi kell még avagy van már programod péntek estére, időszámításunk szerint 41-ben?

13. Capote: Álom luxuskivitelben

Holly Golithly szeret szórakozni - mondhatnánk, hogy a lételeme! Ha éppen olyanod van, hogy kilátástalan életedet még kilátástalanabb partyzásban szeretnéd kiteljesíteni, csatlakozz a „New York-i gésához", aki –hogy egy későbbi New York-i gésát idézzünk (félre), tudja, milyen a jó buli, és nem fél megkérdezni.

14. Huxley: Szép új világ

Ki ne ébredt volna már sajgó fejjel egy vasárnap délelőttön és vágyott egy jó, 26. századi szóma-partyra, ahol senki nem ismeri a varrótűt, ám mindenki annyira örül, hogy alfa? Aki összezavarodott az utópia szó jelentésével kapcsolatban, viszont vidám társaságra vágyik, azt mindig várja egy szép új világ!

15. Ellis: Glamoráma

Ha az ember eltekint a terrorista topmodellektől, ellenben teljesen rá van gyógyulva a celeb-státuszú meghívottakra, az verekedje be magát egy ellis-i elit buliba, vagy legalábbis a várólistára. A kortárs amerikai irodalom fenegyereke a Twitter felfedezése előtt még egész jó összejöveteleket tudott felvázolni.

16. Bulgakov: A mester és Margarita

Unod a négyeshatost és drágállod a taxit? Válaszd a seprűnyelet és irány a Sátán bálja! Garantált a móka és kacagás, ha az ember el tud vonatkoztatni a szó szerinti vér-fürdőtől és a bűntudatos gyerekgyilkos anyáktól. Az ember lányának néha bizony nagyon rossz bulikat kell végigállnia, ha meg akarja találni az igaz szerelmet!

A MAGYAR VIRTUS - Avagy mi is tudunk bulizni, ez nem is kérdés

Jókai Mór: Egy magyar nábob

Nem kell ahhoz tőzsde-recesszió, hogy a magyar úgy tudjon bulizni, mintha nem lenne holnap! Bár a belépés hölgyeknek ingyenes, egy idő után mindegyik lelép, az urak pedig –mondjuk ki- mattrészegek. Ez az egész úgy hangzik, mint egy Közgázos „felező-buli"? Lehet, hogy nem véletlen!

Szabó Magda: Abigél

Egy olyan bulira vágysz, ahol nincs alkohol, viszont sok a kiskorú, aki még életében nem járt társaságban, és ahonnan mihamarabb meg akarsz szökni? Akkor neked ajánlunk egy jó kis háborús társaskáték-partit az isten háta mögött, aminek a végén mégiscsak megérted majd az élet értelmét.

Krúdy: Szindbád

Rég feladtad, hogy a Norbi Update szerint tengesd az életed? Úgy érzed, a „magyar Casanova" új értelmet fog adni a csigatésztának és a jó bornak? Csatlakozz Szindbád utazásaihoz, és örülj, hogy a keményített ing már kiment a divatból, a dzsentri dekadencia viszont még nem.

Szerző: Gát Anna