Melyik a világirodalom legnagyobb bulija?

.konyvesblog. | 2013. május 18. |

F. Scott Fitzgerlad: A nagy Gatsby

Európa, 240 oldal, 2013, 2380 HUF


A nagy Gatsby filmet a héten előbb bemutatták Cannes-ban, majd Budapesten is, és ezzel együtt újraéled a lelkesedés F. Scott Fitzgerald regénye iránt is, amely az amerikaiak szemében egyébként irodalmuk egyik csúcsteljesítménye. Pezsgő, osztriga, szökőkutak, és az Amerikai Álom! Jay Gatsby, a tragikus sorsú, titokzatos milliomos az ő dionüszoszi bulijairól volt ismert, ahol fű, fa és virág felbukkant, rojtokban és hosszú gyöngysorokkal a nyaka körül, hogy reggelig ropja a Charlestont. Ezen apropóból összeszedjük a világirodalom legnagyobb bulijait, ahová ugyan - akárcsak Gatsby vendégei - nem vagyunk hivatalosak, ám ahová olvasóként mégis meginvitálhatjuk saját magunkat. A világirodalom legnagyobb bulijai, avagy te melyik könyvben szerettél volna nagyon berúgni?

JÁTÉK

Töltsd ki KVÍZÜNKET A nagy Gatsby-ről, és nyerd meg a könyvet. 

1. Platón: A lakoma

Ki ne szeretné halálra enni magát, miközben a szerelem természetéről és a fiatal fiúk előnyeiről társalog leples ógörög urakkal? Szókratész persze megint kötekedik, de az alkohol segíthet ezt feldolgozni. Játékos kérdezz-felelek avagy receptek egy csipetnyi Erósszal.

2. Újszövetség: A kánai menyegző

Ki ne álmodozott volna már olyan buliról, ahová elég egy üveg vízzel érkezni, hogy beengedjék az embert? Ha valakinek kétsége támadna a felől, hogy egy aprócska csodával egyszerre lehet helyrebillenteni a vendégek hitvilágát, illetve gondoskodni a felhőtlen szórakozásról, azoknak jó szívvel ajánljuk ezt a vidám történetet. Esküvőszervezőknek azonban szigorúan csak fenntartásokkal!

3. Chaucer: Canterbury mesék

Azért ezek a középkori angolok nem voltak éppen szentfazekak. Mindig érdekelt, hogyan lehet az „egy lovag, egy apáca és egy porkoláb bement egy bárba" mondat vége nem egy vicc? Hallottál pletykákat arról, hogy a szerzetesség és a sörfőzés között milyen intim a viszony? Akkor ne menj tovább – vagyis: csatlakozz a zarándoklathoz!

4. Boccaccio: Dekameron

A pestis olyan, mint amikor a Szigeten elered az eső: a legkülönfélébb fazonokat zavarja be egy fedél alá! Szeretnél tobzódni a reneszánsz életigenlésben? Visszavágysz egy korba, amikor az alkoholfogyasztást még nem zavarta meg holmi százalékszámítás? Vigyázat, mellékhatás: solymászat!

5. Shakespeare: Rómeó és Júlia

Szerelmi bánatod van? Azt hiszed, nem történhet rosszabb annál, hogy valaki visszautasít? Ott lett volna a helyed Capuleték maszkabáljában! Szívrablás első látásra az Alkonyat könyvek előtti aranykorban, amikor a tiniszerelem bizony még véget tudott érni egy kriptában.

6. Dumas: Margó királyné

Szent Bertalan éjszakája az évszázad partyja volt (mármint a 16. századé). A katolikus Valois Margit és a protestáns IV. Henrik esküvőjén egész Párizs egyetlen nagy Cinetrippé változott, hogy komoly csinnadrattával terelje át Európát a barokkba. Az ünnep közepette kialakult mitologikus méretű vérengzést már az obligát másnaposság kategóriájába soroljuk...

7. Puskin: Anyegin

Ha az ember hosszan szeretne szenvedni, de legalábbis fiatalon elhalálozni egy párbajban, annak a híres szentpétervári bálokat ajánljuk, ahol a szerencsés vendég egy-egy régi szerelemmel végzetszerűen összefuthat. Pezsgő, legyezők és darabokra-törted-a-szívem. Mindehhez jégkorszaki éghajlat – romantikus!

8. Carroll: Alice Csodaországban

Nem kell ahhoz elpofátlankodni a Bolondok uzsonnájára, hogy az embert olyan borral kínálják, ami nincs is. Aki próbált már szombat este bármit is rendelni a pultnál egy budapesti romkocsmában, az kétségtelenül azonosulni tud Alice dilemmájával. Persze a bölcs olvasó tudja, hogy nincs minden jóra ráírva, hogy „igyál meg", amire pedig rá van, az nem biztos, hogy jó.

9. Woolf: Mrs. Dalloway

A jóval a született feleségek előtt született feleség egy egész regényen át készül egy nagy partyra, hogy aztán jól vége legyen a könyvnek, mire végre elkezdődne. Ettől még persze nem akarnánk lemaradni róla!

10. Marquez: Száz év magány

Mi is lehetne jobb egy házavató bulinál Macondóban? Névismétlődés, avagy etűdök gépzongorára. Az internetkorszak előtti kalózkodásnak sajnos öngyilkosság lesz a vége. De előtte még kiélvezhetjük a latin-amerikai vendégszeretetet és konyhát, ahol minden lábasban fel lehet fedezni a fiúk végzetét.

11. Proust - Az eltűnt idő nyomában

Ki ne akarna Guermantes-éknál vacsorázni? Túl vidám a hangulatod? Épp megelégedettség töltene el a társadalom krémjének képességeit illetően? Egyáltalán nem vagy totálisan kiábrándulva semmiből? Akkor itt az ideje, hogy idelátogass! Pár fogás, és garantáltan vissza fogsz vonulni az emlékirataidat írni.

12. Camus: Caligula

Fekve evés, szőlőfürtök, bor, pávatoll, vérfertőzés és egzisztencializmus. Mi kell még avagy van már programod péntek estére, időszámításunk szerint 41-ben?

13. Capote: Álom luxuskivitelben

Holly Golithly szeret szórakozni - mondhatnánk, hogy a lételeme! Ha éppen olyanod van, hogy kilátástalan életedet még kilátástalanabb partyzásban szeretnéd kiteljesíteni, csatlakozz a „New York-i gésához", aki –hogy egy későbbi New York-i gésát idézzünk (félre), tudja, milyen a jó buli, és nem fél megkérdezni.

14. Huxley: Szép új világ

Ki ne ébredt volna már sajgó fejjel egy vasárnap délelőttön és vágyott egy jó, 26. századi szóma-partyra, ahol senki nem ismeri a varrótűt, ám mindenki annyira örül, hogy alfa? Aki összezavarodott az utópia szó jelentésével kapcsolatban, viszont vidám társaságra vágyik, azt mindig várja egy szép új világ!

15. Ellis: Glamoráma

Ha az ember eltekint a terrorista topmodellektől, ellenben teljesen rá van gyógyulva a celeb-státuszú meghívottakra, az verekedje be magát egy ellis-i elit buliba, vagy legalábbis a várólistára. A kortárs amerikai irodalom fenegyereke a Twitter felfedezése előtt még egész jó összejöveteleket tudott felvázolni.

16. Bulgakov: A mester és Margarita

Unod a négyeshatost és drágállod a taxit? Válaszd a seprűnyelet és irány a Sátán bálja! Garantált a móka és kacagás, ha az ember el tud vonatkoztatni a szó szerinti vér-fürdőtől és a bűntudatos gyerekgyilkos anyáktól. Az ember lányának néha bizony nagyon rossz bulikat kell végigállnia, ha meg akarja találni az igaz szerelmet!

A MAGYAR VIRTUS - Avagy mi is tudunk bulizni, ez nem is kérdés

Jókai Mór: Egy magyar nábob

Nem kell ahhoz tőzsde-recesszió, hogy a magyar úgy tudjon bulizni, mintha nem lenne holnap! Bár a belépés hölgyeknek ingyenes, egy idő után mindegyik lelép, az urak pedig –mondjuk ki- mattrészegek. Ez az egész úgy hangzik, mint egy Közgázos „felező-buli"? Lehet, hogy nem véletlen!

Szabó Magda: Abigél

Egy olyan bulira vágysz, ahol nincs alkohol, viszont sok a kiskorú, aki még életében nem járt társaságban, és ahonnan mihamarabb meg akarsz szökni? Akkor neked ajánlunk egy jó kis háborús társaskáték-partit az isten háta mögött, aminek a végén mégiscsak megérted majd az élet értelmét.

Krúdy: Szindbád

Rég feladtad, hogy a Norbi Update szerint tengesd az életed? Úgy érzed, a „magyar Casanova" új értelmet fog adni a csigatésztának és a jó bornak? Csatlakozz Szindbád utazásaihoz, és örülj, hogy a keményített ing már kiment a divatból, a dzsentri dekadencia viszont még nem.

Szerző: Gát Anna

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.