Tanácsok home office-ra – Maradj otthon #9

Tanácsok home office-ra – Maradj otthon #9

Kézzelfogható dolgok és tervezés – nekem ez a két dolog segít abban, hogy ne csavarodjak be teljesen a négy fal között. Nem vagyok kispályás, évek óta otthonról dolgozom, így a karantén nem sokat változtatott a napjaimon, mégis előfordul, hogy keményen meg kell küzdenem magammal, hogy ne folyjak szét teljesen. A világon jelenleg hárommilliárd embernek kell a lakásában ülnie, a kollektív szorongás közepette ráadásul két súlyos problémát is meg kell tanulnunk kezelni: az idő lassúágát és az idő gyorsaságát.

Forgách Kinga | 2020. március 27. |

Amikor annak idején elkezdtem otthonról dolgozni, hetekre teljesen szétestem. (Ezt csak azoknak írom, akik esetleg aggódnak, hogy tíz nap alatt nem sikerült még új rutinokat kialakítaniuk.) Reggelenként felkelés után egyből a gépemhez ültem és pánikszerűen nekiestem a feladatoknak, aztán szünet nélkül dolgoztam úgy négyig, amikor is észrevettem, hogy aznap még nem ettem semmit, pizsamában vagyok és borzalmasan érzem magam. Rendeltem valami kaját, aztán visszaültem a géphez, és addig írtam, amíg teljesen be nem golyóztam. Egy-két hét elég volt ahhoz, hogy totálisan kiégjek, ahhoz viszont, hogy rájöjjek, hogyan lehet jobban csinálni, több hónap kellett.

Bár amikor egy társaságban bedobja az ember, hogy ő home office-ban dolgozik, sokan elkezdik fejtegetni, hogy az milyen jó lehet, közel sem olyan egyszerű normális, egészséges életvitelt folytatni otthon. Egyrészt az ember nagyon sokat van egyedül, másrészt összefolyik a munkaidő és a magánélet, harmadrészt behálóz és felőröl az internetes jelenlét. A két fő nehézség, amit le kell küzdeni, hogy otthon nehezebb koncentrálni, és hogy nehezebb elkezdeni, illetve befejezni a munkát. Mindkettő sok stresszt tud okozni.

Jocelyn K. Glei
Tartsuk kézben a hétköznapjainkat!
Hvg Könyvek Kiadó, 2016, 272 oldal

Sok olyan önsegítő könyv van, ami erről a témáról szól. Igazából bármilyen technika, ami segít az időbeosztásban és egy rendszer kialakításában, nagy támasz lehet ebben a helyzetben. Jó tippek vannak például a Tartsuk kézben a hétköznapjainkat! című kötetben, ami a Hvg Könyveknél jelent meg pár éve és négy nagy témát jár körül; a „sziklaszilárd napi rutin” kialakításáról, az elektromos eszközeink megzabolázásáról, a fókusz, a teljes figyelem megteremtéséről, és az ötleteink hatékony megvalósításáról olvashatunk benne. Ez a kötet szerintem azért hasznos, mert nem egy, hanem több szakember írta, így többféle módszerrel is megismertet. Ezekről bővebben ebben a cikkben írtam, de a lényeget azért összefoglalom: nagyon sokat segíthet az ember lelki állapotán és hatékonyságán a rendszeresség, a tervezés és a pihenés.

Nekem személy szerint a következő dolgok segítenek:

  • Felkelek időben és szánok időt a felöltözésre, fogmosásra, reggelire, szóval igyekszem nem pizsamában végigtolni a napot.
  • Eltervezem, hogy mit fogok megcsinálni, sokszor listát is írok. Amit elvégeztem, azt kipipálom. (Ha nagy vagy nehéz feladat volt, meg is jutalmazom magam.)
  • Körülbelül óránként tartok szünetet, ilyenkor nem netezek, hanem valami olyasmit csinálok, amivel pihentetni tudom a szemem. Mivel olyan szerencsés vagyok, hogy most természetközelben lakom, gyakran ilyenkor „Jonathan Franzeneset” játszok, azaz lesem a madarakat. (Arról ITT írtunk bővebben, hogy Franzen még az írói tevékenységét is a madárleshez igazította. )

  • Időnként tartok egy-egy hosszabb szünetet is, amikor mozgok kicsit vagy relaxálok. (Youtube-on lehet találni szuper átmozgató gyakorlatokat, amiket direkt ülőmunkát végzőknek találtak ki.)
  • Ha csak tehetem, kimegyek a levegőre.
  • Minden nap igyekszem csinálni valami kézzelfoghatót, ami kiszakít a virtuális létből. Ami mostanában nagyon bejött, (és szükségszerű is) az a kenyérsütés. 
  • Igyekszem határt szabni a munkának, hogy ne folyjon bele az estébe és maradjon idő a magánéletre is. (Ez a része egyelőre ritkán sikerül, de „dolgozom” rajta.) 
Maradj otthon
Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Néztük a vuhani és az olasz eseményeket, majd megérkezett hozzánk is a koronavírus. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén: könyvekről, filmekről, zenékről, kiállításokról, cikkekről. Itt találod meg a rovat cikkeit>>

A mostani helyzetben persze még nehezebb koncentrálni, mint máskor, ami rendben is van. Az ember aggódik, szorong, híreket figyel. Frusztráló a helyzet kiszámíthatatlansága és a tehetetlenség érzése is; elveszítettük a normális életünket, egy csomó ember hiányzik nekünk, és nem tudjuk mikor lesz vége az egésznek. Ráadásul miközben az orvosok és ápolók fáradhatatlanul dolgoznak (sokan megfelelő védőfelszerelés nélkül), teljesen abszurdnak tűnik, hogy én az időbeosztásomon vagy az unalommal kapcsolatos félelmeimen rágódjak. Mégis, a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzésének az egyetlen ellenszere, ha az ember tesz valamit. Ha ez annyi, hogy ültet egy virágot, süt egy kenyeret, vagy jógázik egy órát, akkor az, bármennyire banálisan hangzik is. Mert, ha most otthon maradunk és sikeresen megőrizzük a mentális és fizikai egészségünket, azzal is segítünk. Ennyit tudunk tenni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Chloé tüdejében növekvő lótuszvirág visszarántott a jelenbe - Maradj otthon #8

A Tajtékos napoktól a Love is Blind című társkereső realityig: Mi lehet vajon azokkal, akik épp csak elkezdtek ismerkedni, amikor rájuk zárták a világot? Ott Anna kulturális naplójával folytatódik a Maradj otthon.

...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

...
Nagy

A kultúra mint vírus - Maradj otthon #6

A kultúra nem áll le, mert ahogy politikai döntések, úgy járványok sem tehetik tönkre: mivel a művészet önmagunk megértéséről szól, ezért folyamatos párbeszédet jelent, így gyorsan alkalmazkodik: az elmúlt tizenkét nap ezt újra bizonyította.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.