Könyvesblokk: Murakami, Carey, Hall

.konyvesblog. | 2019. december 09. |

kblok_2.jpg

A hétindító Könyvesblokkban mindig a legfrissebb megjelenések közül válogatunk. Ezúttal Murakami Haruki legújabb regénye, A kormányzó halála, Edward Carey Madame Tusseaud-ról szóló könyve és Bobby Hall őrült debütregénye, a Szupermarket került be a válogatásunkba. 

Murakami Haruki: A kormányzó halála  

Murakami Haruki: A kormányzó halála

Fordította: Ikematsu-Papp Gabriella, Geopen Kiadó, 2019, 440 oldal, 4000 HUF

 

Murakami Haruki regénye az el nem múló sebekről szól – írtuk A kormányzó haláláról angol megjelenésekor. A világhírú japán bestsellerszerző könyve a napokban végre magyarul is megjelent. A mű egy 36 éves, Tokióban élő portréfestő történetét meséli el, aki – mikor a felesége váratlanul bejelenti, hogy válni szeretne – fogja magát és hosszú utazásra indul. Úgy dönt, hogy sok-sok év után először csak a maga kedvéért fog festeni. A magányos művész egy vidéki, hegy tetején álló házban telepedik le, ahol olvas, főz, klasszikus zenét hallgat, és naphosszat nézi az üres vásznat. Az épület azonban (amelyet egyik barátja ajánlott fel neki) nem átlagos, mert valójában egy híres, tradicionális japán festő, Tomohiko Amada tulajdona. A főszereplő a padláson megtalálja a művész A kormányzó halála című erőszakos gyilkosságot ábrázoló festményét, majd a felfedezés események sorát indítja el.  Csak úgy tud ennek véget vetni, ha elvégez bizonyos, több mint különös feladatokat. A regényről korábban ITT és ITT írtunk. 

Edward Carey: Kicsi 

Edward Carey: Kicsi

Fordította: Siklós Márta, Európa Könyvkiadó, 2019, 519 oldal, 4999 HUF

 

1761-ben, egy kis elzászi faluban megszületik egy apró, furcsa kinézetű lány, Anne Marie Grosholz, akit a világ ma csak úgy ismer: Madame Tusseaud. A kisnövésű gyerek alig hatévesen lesz árva, és kerül tanoncnak egy Curtius nevű szobrász mellé. Mestere Párizsban elképesztő viaszmúzeumot hoz létre, Marie azonban idővel ki akar lépni az árnyékából, hogy a saját jogán alkothasson. Versailles-ba kerül, ahol ő taníthatja művészetekre Erzsébet hercegnőt, majd Párizsban a forradalom tanúja és megörökítője lesz (megmintázza viaszból XVI. Lajos levágott fejét is.) Munkája azonban veszélyesnek bizonyul, letartóztatják, és csak kis híján ússza meg a kivégzést. Szabadulása után megházasodik és Londonba megy, a történelembe pedig úgy vonul be, mint a viaszszobrászat nagyasszonya.

Bobby Hall: Szupermarket

Bobby Hall: Szupermarket

Fordította: Gazdag Diana, 21. Század Kiadó, 2019, 288 oldal, 3890 HUF

 

„A Szupermarket olyan, mintha a Meztelen ebédet összeöntenénk a Száll a kakukk fészkére című regénnyel és aztán az egészet beoltanánk a Harcosok klubjával.” – írta Bobby Hall (a.k.a. Logic, Grammy-díjra jelölt zenész) debütáló regényéről Ernest Cline, a Ready Player One című bestseller írója. A Szupermarket fekete humorú pszichológiai thriller, amelyben a vezérfonal az őrület és a kreativitás. A történet főszereplője, Flynn egy teljesen kiégett srác, aki depressziós, nemrég kidobta a barátnője és otthon lakik az anyukájával. Egy szupermarketben kezd dolgozni, hogy végre legyen egy normális munkahelye és fizetése. Csakhogy a dolog nem megy ilyen egyszerűen, mert egyik nap Flynn egy bűntény közepében találja magát. A szupermarketben ráadásul van valami, ami úgy tűnik, éppen őt keresi.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.