Költők és zenészek mérkőzése a Rájátszásban

.konyvesblog. | 2011. december 06. |

A már jól ismert Rájátszás sorozatában költők és zenészek mérik össze erejüket, vagy inkább úgy is fogalmazhatnánk, hogy hoznak létre meglévő műveik felhasználásával egy-egy új alkotást. A Befogadó fesztiválon ezúttal három kortárs költő és zenész írja/játssza újra egymás műveit. A párbajban az írók új szövegeket írnak ismert dalokhoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők számukra kedves költeményét.


Kollár-Klemencz László
 

Legutóbb a Litera kilencedik születésnapján volt Rájátszás, azaz Szálinger Balázs Másik Jánossal, Kukorelly Endre Kardos-Horváth Jánossal, valamint Kemény István Kollár-Klemencz Lászlóval mutatta meg, milyen is, amikor egy költő és egy zenész összedolgoznak. Íme egy videó, amelyen például a Litera kilenc évére költöttek vicces-emlékezetes rigmusokat. A Litera születésnapi Rájátszásáról itt nézhettek meg további videókat.

December 6-án 20 órától a Millenáris Fogadójában Erdős Virág, Háy János és Karafiáth Orsolya verseire fog rájátszani Beck Zoltán, Bérczesi Róbert és Kollár-Klemencz László.

Azok között, akik Facebook-oldalukon megosztják a Rájátszás eseményét tíz jegyet sorsulunk ki, amelyeket a nyertesek másodmagukkal használhatnak fel.

A költőkről:

Erdős Virág Vilmos-, Szép Ernő- és József Attila-díjas költő, író, drámaíró. Az ELTE magyar szakán diplomázott. Eddig megjelent kötetei: Udvarok (kísérőszövegek Korniss Péter fotóihoz), Belső udvar, Lenni jó, Másmilyen mesék, Eurüdiké, A merénylet, A trabantfejű nő.

Háy János író, költő, képzőművész, a Palatinus Könyvkiadó alapítója. 1989-ben jelent meg első verses kötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. A Gyalog megyek… után 17 könyve jelent meg, köztük a Dzsigerdilen című regény, mely prózaíróként és A Gézagyerek, mely drámaíróként tette ismertté. Több ízben jelentek meg rajzai és festményei. Maga illusztrálja könyveit, maga készíti el könyvborítóit. Felnőtt fejjel, két gyermekének megszületése után végezte el az ELTE esztétika szakát, jelenleg pedig szabadfoglalkozású íróként él Budapesten.

Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista. A Ludwig Múzeumban könyvtáros és irodalmi
rendezvények szervezője volt 2005 júniusáig, majd a Kréta iskolai magazinnál dolgozott
szerkesztőként. Kritikái, recenziói, tárcái és interjúi rendszeresen olvashatóak a Könyvhét, a Litera, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain. Első kötete 1999-ben jelent meg Lotte Lenya titkos éneke címmel. További verseskötetei: Café X, A Maffia klub, Cigánykártya.


Kukorelly Endre és Kardos-Horváth János a Litera születésnapon

A zenészekről:

Beck Zoltán jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Romológia Tanszéken dolgozik egyetemi tanársegédként. Testvérével, Beck Lászlóval a 30Y együttes alapítója (a zenekar másik két alapító tagja Gradvolt Endre és Varga Ádám). A csapathoz 2002-ben csatlakozott Sárközy Zoltán. Eddig több hivatalos és nem hivatalos albumuk is megjelent.

Bérczesi Róbert a Blabla, majd a 2000-ben megszületett Hiperkarma nevű alternatív rockzenét játszó együttes frontembere, énekese, gitárosa, dalszerzője. Játszik a Biorobot nevű alkalmi együttesben, valamint a Panírozott Barikád nevű "lánybandával" is, melyben főként magyar népdalokkal ötvözött világslágereket adnak elő.

Kollár-Klemencz Lászlót leginkább a Kistehén Tánczenekarból ismerhetjük mint énekes, gitáros, zeneszerző. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen Építőmérnöki karán szerzett diplomát. 1991 és 1999 között a Varga Stúdiónál dolgozott, mint forgatókönyv író, rendező, animátor, gyártásvezető, rövidfilmet zeneszerzője, grafikai tervező, látványtervező. 2002-ben a Sziget fesztivál reklámjaként vált népszerűvé a Kistehén figurája, melyet Igor Lazin rajzolt. A Kistehén-dalt Kollár-Klemencz Lász írta és énekelte fel. Aktív tagja a Budapest Bár projektnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.