10 kedvenc fantasztikus könyvünk 2019-ben

10 kedvenc fantasztikus könyvünk 2019-ben

.konyvesblog. | 2020. január 19. |

Artwork: Alex Ichim (Forrás)

2019 semmiképp sem volt eseménytelennek nevezhető, ami a fantasztikus irodalmi megjelenéseket illeti. A közelmúlt külföldi sikerei mellett igazi hiánypótló remekművek is érkeztek a könyvesboltok polcaira, a regények mellett erősödött a kispróza-válogatások jelenléte, valamint a hazai vagy magyar származású szerzők is színvonalasan képviseltették magukat. Egyedül talán a horror rajongói lehettek egy picit csalódottak idén, de ők is inkább a mennyiség, mint a minőség miatt.

Top 10-es válogatásunk természetesen csak egy kis szeletét képes lefedni annak a nagyon is diverz és színes felhozatalnak, ami a jelenlegi hazai kínálatot jelenti. Próbáltunk a legizgalmasabb és legjelentősebb megjelenések közül válogatni, de igazságtalanok lennénk, ha nem emlékeznénk meg néhány szintén kiemelkedő kötetről. Ilyen a szinte példátlan népszerűségnek örvendő Margaret Atwood két hazai megjelenése. A MaddAddam trilógia végre teljes egészében, gyönyörű kiadásban érhető el magyarul, míg a Testamentumok A szolgálólány meséje folytatásaként érkezett az ősz folyamán – ő azonban örömteli módon már olyannyira a szélesebb irodalmi kánon része, hogy szerettünk volna a kevésbé előtérbe tolt szerzők közül válogatni. Szintén a nőcentrikus disztópiák sorába tartozik Johanna Sinisalo A nap magja című regénye, ami fontos társadalmi kérdéseket állít a középpontba. Örömteli, az is hogy J. G. Ballard életművének fordítása a Helló, Amerika! című könyvvel gyarapodott. A pusztulás gyermekeivel folytatódott Adrian Tschaikovsky sci-fi eposza, és Sam J. Miller könyvéből, az Orkavárosból megtudhattuk, hogyan képzeli el a szerző a klímaháborúk utáni világot. A figyelmes horror rajongók beszerezhették Arthur Machen, H. P. Lovecraft egyik „mesterének” limitált kiadású novelláskötetét, vagy a magyar szerzők által készített Aether Atroxot. Akik pedig szeretik a humorral átszőtt borzongást, bizonyára jól szórakoztak Edgar Cantero regényén, a Kotnyeles kölykökön. És még hosszan sorolhatnánk. Most azonban következzenek a Könyvesblog fantasztikus irodalmi kedvencei 2019-ből.

10. Victor LaValle: Bölcsőrablók

Victor LaValle: Bölcsőrablók

Fordította: Acsai Roland, Fumax, 2019, 440 oldal, 4995 HUF

 

A többszörös díjnyertes LaValle a kortárs horrorirodalom egyik legfigyelemreméltóbb írója. A Bölcsőrablókban a szülők legnagyobb félelmét, a több kultúrkörben is megtalálható váltott gyermek mondakörét helyezi egy horrorisztikus urban fantasy környezetbe. A szerző remek, szinte szépirodalmi stílusban eleveníti meg a cselekmény pszichológiai hátterét és keveri azt mitologikus, folklorisztikus elemekkel. 

9. Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Fordította: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Agave Könyvek, 2019, 176 oldal, 2880 HUF

 

Karin Tidbeck novellafüzérében (olvass bele ITT) furcsábbnál furcsább dolgokkal találkozhat az olvasó. Legyen az akár ördögi bürokrácia, egyoldalú ember-gép szerelem, vagy éppen különös állatokról szóló tudományos értekezés. A weird hatásmechanizmusaira építő sztorik hol horrorisztikusabbak, hol szürreálisabbak, de mindegyiken kézzel fogható egy jó adag skandináv kultúrában gyökerező melankólia is. Mindez persze mit sem érne Tidbeck alkotói stílusa nélkül, aki jó érzékkel játszadozik az olvasó valóságérzetével és kíváncsiságával, aminek nyomán a gyakran felkavaró történetek biztosan sokáig megmaradó élményé válnak. Kritikánk ITT, interjúnk a szerzővel pedig ITT olvasható. 

8. Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Fordította: Ballai Mária, Agave Könyvek, 2019, 453 oldal, 4980 HUF

 

A halálmegvető eredeti megjelenése óta mit sem vesztett értékéből, vagy aktualitásából. Okorafor poszt-apokaliptikus, afrikai mesékből és mítoszokból építkező világa sokkal inkább működik egy végtelenül tragikus és szomorú parabolaként. A szerző hiába helyezi történetét a fantasy jellegű jövőbe, mégis érezzük: a benne taglalt problémák sajnos a mai napig jellemzőek és fontos beszélni róluk. A haraggal és mágiával bőségesen átszőtt történetben előtérbe kerül a népirtás, az útkeresés, a női test és a szexualitás. Kritikánk ITT olvasható.

7. Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Fordította: Ballai Mária, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Huszár András, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Agave Könyvek, 2019, 336 oldal, 3680 HUF

 

Chiang nem a legtermékenyebb írók táborát gyarapítja, ám mégis a legjelentősebbek fantasztikus szerzők egyike. Mesterien megmunkált novellái a második megjelent kötetében is ugyanannyira szépek, kifinomultak, tudományosak és érzelmileg gazdagok, mint azt korábban megszokhattuk. A kötet izgalmas filozófiai kérdéseket feszeget a létezésről, tudományról, fejlődésről, időről és úgy általában az emberről. Ted Chiang napjaink legérdekesebb sci-fi írói közé tartozik, de azért reméljük, hogy legközelebb kicsit hamarabb jelentkezik új, hasonló színvonalú írásokkal. Kritikánk a kötetről ITT olvasható.

6. R. F. Kuang: Mákháború

R.F. Kuang: Mákháború

Fordította: Ballai Mária, Agave Könyvek, 2019, 576 oldal, 5980 HUF

 

A szemtelenül fiatal írónőnek sikerült az, amiről sokan csak álmodnak: legelső megjelent regényét több médium is a legjobb fantasztikus művek közé sorolta a megjelenés idején (többek között a The Washington Post, a Time és a The Guardian is), a számos díjra jelölés pedig már csak hab a tortán. A Mákháború mégsem szimpla fantasy. A történész végzettségű szerző a Szung-dinasztia korszakára és a második kínai-japán háború valós szörnyűségeire építette fel sámánizmussal és mitológiai lényekkel telepakolt háborús felnövéstörténetét. Egzotikuma mellett pedig erős cselekményvezetéssel, jól árnyalt karakterekkel és a borzalmak mögött megbújó, gyakran filozofikus tartalommal is rendelkezik. Kritikánk ITT olvasható. 

5. Octavia E. Butler: Hajnal/Átváltozás

Octavia E. Butler: Hajnal

Fordította: Huszár András, Agave Könyvek, 2019, 298 oldal, 3680 HUF

 

Octavia E. Butler Xenogenezis trilógiájának megjelenése hatalmas hiánypótlása a magyar sci-fi felhozatalnak. A sokakat megihlető írónő munkásságának hatása szinte felbecsülhetetlen, az afrofuturizmus alapjainak lehelyezése mellett pedig többek között olyan kortárs alkotóknak jelentett inspirációt, mint N. K. Jemisin és Nnedi Okorafor. Az eredetileg 1987-ben megjelent Hajnal (olvass bele ITT) és folytatása, az Átváltozás azonban furcsa, és valamelyest szomorú módon maradt félelmetesen aktuális. Butler egy intergalaktikus teremtéstörténetbe ágyazva mesél xenofóbiáról, kirekesztésről és a női test kihasználásáról. Kritikánk ITT olvasható. 

4. Gardner Dozois: A legjobbak legjobbjai 1.

Gardner Dozois (szerk.): A legjobbak legjobbjai. Két évtized legjobb science fiction novellái

Gabo Kiadó, 2019, 896 oldal oldal, 6990 HUF

 

A közelmúltban elhunyt Dozois kétségkívül a sci-fi irodalom egyik (ha nem A) legjelentősebb szerkesztője volt. Utolsó munkája pedig nemcsak ízlését tükrözi, hanem rendkívül sokszínű képet fest a kortárs sci-firől. A zsáner határait feszegető, vagy azokon túllépő műveken keresztül mutatja be, mit is jelentett számára a jó science fiction, válogatásában pedig minden elkötelezett rajongó felfedezheti a kedvenceit. Parádésan megírt, ütőképes, érzelemgazdag novellák sorakoznak a vaskos kötetben, de a befektetett energia, az írásokon való töprengés többszörösen is megtérül. Kritikánk ITT olvasható. 

3. Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Gabo Kiadó, 2019, 608 oldal, 3990 HUF

 

Moskát Anita harmadik regénye (olvass bele ITT) nem fél becsatlakozni abba a merész, magyar aktualitásokat sem mellőző irodalmi párbeszédbe, amit a fantasztikumon belül újabban Veres Attila és Brandon Hackett is képvisel. Az Irha és bőrben olyan ki nem mondott vagy éppen mindennaposan tapasztalható társadalmi feszültségek elevenednek meg, amikről fontos beszélnünk. A másság kérdésének rétegzettsége, a társadalmi integráció, a fizikai és lelki bántalmazás, kihasználás mind fontos elemei ennek a bravúrokban bővelkedő regénynek. Zsigerig hatoló cselekményének, fabula töredékeinek, élő-lélegző alternatív világának és szereplőinek köszönhetően pedig valóban felejthetetlen élményt nyújt. Kritikánk ITT olvasható. 

2. S. A. Chakraborty: Bronzváros/Rézkirályság

S.A. Chakraborty: Bronzváros

Fordította: Benkő Ferenc, Agave Könyvek, 2019, 528 oldal, 5480 HUF

 

A Dévábád-trilógia eddig megjelent két kötete a Mákháborúhoz hasonlóan egy kegyetlen, mégis egzotikus világban meséli el egy hősnő fejlődéstörténetét. Chakraborty a kínai helyett azonban az arab és iszlám mondavilágból építi fel előítéletekkel, politikai ármánykodással átszőtt világát. Nahri, Dára és Ali hármas elbeszélése kiemelkedően eredményesen ötvözi a young adultból ismerős paneleket az időről időre felbukkanó grim dark hangulatot árasztó jelenetekkel. Azonban senki nincs biztonságban: Chakraborty egy karakterének sem fél maradandó károkat okozni a történet során, és mindezt pőre, céltudatos prózával teszi. A Bronzkirályságról ITT, a Rézkirályságról pedig ITT írtunk. Interjúnk a szerzővel ITT olvasható.

1. Blake Crouch: Hamis emlékek

Blake Crouch: Hamis emlékek

Fordította: Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2019, 304 oldal, 3480 HUF

 

Blake Crouch új könyve (olvass bele ITT) egy vérfagyasztó thriller-narratívába helyezve próbálja felderíteni, hogy vajon mivé válik az ember, ha a saját(nak vélt) emlékei cserbenhagyják? A cselekmény középpontjába viszont egy valós tudományos eredményeken alapuló fiktív gépezet kerül, amelynek használata beláthatatlan következményekkel bír nemcsak a szereplők, de az egész világ sorsát tekintve. Crouch forgatókönyvíróként is dolgozik, és ez jól érződik stílusán. Pimasz módon játszadozik az olvasó valóságérzetével, lényegretörő, techno-thrillerekre jellemző, mégis érzelemgazdag leírásai és párbeszédei végig a lapokra szegezik az olvasó figyelmét, miközben végeláthatatlanul érkeznek a meghökkentő fordulatok. A meglehetősen szórakoztató, elgondolkodtató, filmes stílusú könyv azonban nem felejt mélyen emberinek maradni. Kritikánk ITT olvasható.

És mi várható 2020-ban?

Amit talán biztosra vehetünk, hogy idén sem maradunk remek fantasztikus könyvek nélkül. Úgy néz ki, a Dévábád-trilógia befejeződik majd az Aranybirodalom című kötettel, valamint az Agave kiadónál érkezik Octavia E. Butler Xenogenezisének zárókötete is. Szintén az Agave hozza el William Gibson, Richard Morgan, Cory Doctorow és Brandon Hackett új regényeit, a Sárkánybirodalmat, ami a Mákháború folytatása, Simon Stålenhagtól pedig a Mesék a hurokból című illusztrált könyvet. A régebb óta húzódó Lovecraft földjén a sorozattal egyidőben jelenik majd meg, de horror fronton több címmel is támad majd a kiadó. A külföldön nagy sikereket elérő A női test és más összetevők Carmen Maria Machadótól már februárban olvasható lesz, míg Nathan Ballingrundtól az Észak-amerika tavi szörnyei szintén bevárja a sorozatadaptáció megjelenését.

A Gabo menetrendszerűen érkezik majd a nemrég újra kiadott Dűne és Vaják folytatásokkal, valamint Jonathan Strahan és Gardner Dozois antológiáinak új köteteivel is. A magyar fantasztikumot szerepeltető válogatásukban ezúttal félelmetesebb vizekre eveznek, a Légszomj című kötetben magyar szerzők horror, weird történetei szerepelnek majd. A katonai sci-fi szerelmesei pedig újra találkozhatnak Black Jack Gearyvel, hiszen érkezik Jack Campbell Az elveszett flotta regényfolyamának új fejezete is Vitéz címmel.

A képregényrajongók egyik régen várt kiadványa is érkezik a magyar piacra. A Fumax 3 kötetben adja ki Warren Ellis nagy hatású Transmetropolitan című cyberpunk képregényét. Ugyancsak náluk jelenik majd meg az új-zélandi írónő, Tamsyn Muir meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő regénye, a Gideon the Ninth, ami egyedi módon ötvözi a sci-fit és a fantasyt.

Johanna Sinisalótól idén a szatirikus hangvételű film, az Iron Sky könyvadaptációja jelenik meg a Metropolis Medianál, az új regényciklusának első kötetével jelentkezik Michael Walden, és Kir Bulicsov életművének megjelentetését is folytatja a kiadó.

Szerző: Laki Péter

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.