Így néz ki Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva dolgozószobája

Így néz ki Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva dolgozószobája

Rostás Eni | 2017. július 20. |

targyalas_peterfy-17.jpgFotó: Valuska Gábor

Nem túl gyakori, hogy két író elviseli egymás jelenlétét alkotás közben, ám Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely megosztják kisoroszi otthonuk dolgozószobáját. A megosztás azonban csak látszólagos, Éva hajnalban kel, és mire Gergely felébred, már be is fejezi az írást. Ha pedig mégis egyszerre dolgoznának, abban a pillanatban hagyja el a szobát, amint felhangzik valamelyik német rádióállomás műsora. Jelenleg mindketten új könyvüket írják, de egyikük sem árult el róla semmit, bár Éva könyvéből már hallhattak részleteket az előző évek szemfüles Margó-látogatói. Tárgyalásuk kissé rendhagyóra sikeredett: lemaradt a képről néhány érdekes tárgy, például az állatkoponyára hasonlító fadarab a Duna-partról, és Péterfy íróasztalának egyik legszebb darabja, a MOFÉM art deco óra. „Első lakásom Óbudán volt, az erősen irodalmian hangzó San Marco utcában. A lakáshoz járt egy pince”, az óra onnan került elő.

Vállfa a szekrényen: Az edzőteremben, ahová Péterfy járt, éveken át szekrényből szekrénybe vándorolt egy „Braun Antal férfi- és fiuruha nagyáruháza Tapolcza” feliratú vállfa. „Eleinte azt hittem, hogy valakihez tartozik, volt is rá jelöltem, a kitűnő Benkő Balázs, akivel Facebook-posztjaink sorsáról szoktunk eszmét cserélni. Aztán egyszer nekiszegeztem a kérdést, hogy tényleg az övé-e. Amikor nemmel válaszolt, minden további nélkül eltulajdonítottam és egy egyszerű, ikeás fa vállfával pótoltam.”

Érmegyűjtemény: „Római pénzek, amelyek az évszázadok alatt felgyűltek a családban Erdélyből, Kolozsvárról, a Dunapartról, Visegrádról, Gizellatelepről, Dunabogdányból. Legfelül az a rézpénz, amit gyerekkoromban találtam egy aquincumi földhányásban.”

Fotók az ablakpárkányon: Munka közben Péterfy nemcsak a kertre lát rá, hanem „a legbőbeszédűbb és a legszikárabb magyar íróra”, vagyis Krúdy Gyulára és Mészöly Miklósra, valamint a felesége gyerekkori fotóira. „Egy tündéri, huncut kislány Diósgyőrből.”

Levéltári irat fénymásolata: PNÉ dolgozós laptopja mellett a nagyapjára vonatkozó levéltári iratok láthatók, „többek között az, amely tanúsítja, 1954. június 16-án a III. Kongresszus visszavette a Pártba”.

Éva két laptopja: „Az egyikben vannak a jelszavak, a dokumentumok és a fotók, a másik meg működik.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2017/3. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.