5 szakácskönyv, melyből mesteri francia fogásokat készíthetsz

5 szakácskönyv, melyből mesteri francia fogásokat készíthetsz

Hagymalaves, ratatouille, borjúragu, halleves, tarte tatin, croissant, citromtorta vagy az irodalomtörténetben is híressé vált madeleine-sütemény. Ismerősek ezek a nevezetes francia ételek? Ha esetleg magad is elkészítenéd őket, 5 szakácskönyvet ajánlunk a figyelmedbe!

ko | 2024. augusztus 09. |

A francia gasztronómia világszerte híres minőségének és változatosságának köszönhetően. Örökségét a nagy séfek folyamatos fejlődésben tartják, és megújítják nagyszerű hagyományaikat.

Most, hogy az olimpia kapcsán minden szem Párizsra és a franciákra szegeződik, érdemes lehet elkészíteni pár fogást valamelyik tájegység ételeiből. Mutatjuk hozzá a könyveket! Bon appetit!

Mimi Thorrison: Francia ízek  Egy év a vidéki konyhámban

Mimi thorrison
Francia ízek
Ford. Rattner Réka, HVG, 2022, 304 oldal
Mimi Thorisson: Francia ízek könyv

Amikor Mimi Thorisson - a népszerű gasztroblogger és az Itália ízei szerzője - családjával a zajos Párizsból a csendes kisvárosba, Médocba költözött, még nem sejtette, milyen kincseket rejt a vidéki élet. A közeli erdő és a kert bővelkedett szezonális alapanyagokban, és a barátságos helyi gazdák mesésen friss árut kínáltak. Így nem csoda, hogy Mimi konyhájában mindig mennyei fogások készültek: ropogós ratatouille vagy zöldfűszerekkel sült gyöngytyúk, desszertként pedig pisztáciás madeleine vagy sós vajas créme caramel.

A Francia ízek, vidéki konyha nagyszerű szezonális receptek és csodaszép fotók gyűjteménye, ugyanakkor Mimi hangulatos mindennapjainak a krónikája is. A főzés és az élet szépségét ünnepli, és a vidéki Franciaország melegségét varázsolja otthonunkba.

Julia Child, Simone Beck, Louisette Bertholle: A francia konyha művészete

julia child, simone beck, louisette bertholle
A francia konyha művészete
Ford.Rattner Réka, HVG, 2023, 768 oldal
Julia Child, Simone Beck, Louisette Bertholle: A francia konyha művészete könyv

Julia Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni. Az első televíziós sztárszakács a világhírű párizsi Le Cordon Bleu akadémián tanult, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal együtt nyitotta meg saját főzőiskoláját és írta meg első könyvét.

 A francia konyha művészete azonnal bestsellerré vált, és azóta is a gasztronómiai irodalom legendás és örökös darabja, a francia kulinária klasszikus útmutatója több mint 500 recepttel, 100 ábrával és az alaptechnikák megismertetésével. A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig.

Váncsa István: Lakoma 3. – A francia konyha legfinomabb ételeiből

váncsa istván
Lakoma 3.
Libri, 2019, 697 oldal
Váncsa István: Lakoma 3. könyv

A lakoma folytatódik, Váncsa István ezúttal a francia konyha rejtelmeibe vezeti be az olvasót. A Lakoma  – A francia konyha legfinomabb ételeiből ugyanakkor nem pusztán szakácskönyv: életszemlélet inkább, az emberi szellem lenyomata a gasztronómián keresztül.

Gondolatgazdag, akár egy filozófiai mű, és bár elmélkedéssel még senki nem lakott jól, Váncsa bebizonyítja, hogy a gondolat lehet az étel fűszere. Hogyan működik egy vándorpiac? Mi az előétel jelentősége? Miért fontos csalánleves? Az esszék olvasása egyfajta meditáció a főzés gyakorlata előtt, hiszen az ételnek is más íze lesz, ha tudjuk, mi formálta olyanná, amilyen.

Britta Welzer, Svenja Mattner-Shahi: Paris Je t'aime  A francia szakácskönyv

britta welzer, svenja mattner-shahi
Paris Je t'aime
Alexandra, 2020, 320 oldal
Britta Welzer, Svenja Mattner-Shahi: Párizs Je t'aime könyv

Párizs a szerelem városa. És mivel a szívhez közismerten a gyomron keresztül vezet az út, a francia konyha szerelmesei mindent megtalálnak ebben a csodálatos gasztrokalauzban, ami szem-szájnak ingere. A Franciaország különböző vidékeiről származó 100 recept között a közkedvelt klasszikusok  – a lotaringiai quiche, a kakas borban, a créme brülée  – mellett ott a helye a bisztrókonyha és az észak-afrikai gasztronómia újraértelmezett ételkülönlegességeinek is  – a világ legérzékibb városában elkapott impressziókkal tálalva. 

Különleges alkalmakra pedig hat menüsort is ajánl a könyv, melyekkel azonnal elcsábíthatjuk vendégeink szívét - egyenesen Franciaország fővárosába!

Gui Gedda, Marie-Pierre Moine: Provence ízei - A piactól a terített asztalig

gui gedda, marie-pierre moine
Provence ízei
Ford. Nimila Ágnes, Kossuth, 2022, 304 oldal, 
Gui Gedda, Marie-Pierre Moine: Provence ízei könyv

Érett, piros paradicsom, feketén csillogó olajbogyó, krémes kecskesajt, illatos füge  – a Provence ízeivel a mediterrán térség összes csodálatos és autentikus ízét megkóstolhatjuk. Főzzünk a több mint 100 helyi receptből álló válogatásból, hogy olyan hagyományos provanszál ételeket főzhessünk, mint a marhadaube, töltött paradicsom, ratatouille vagy bouillabaisse. 

Gui Gedda a provanszál konyha tanácsadó séfje és tanára. Provence Var nevű régiójában született és nevelkedett vendéglátással foglalkozó családban, és sokan őt tartják a provence-i konyha legnagyobb ismerőjének.

Nyitókép: Pexels/Polina Kovaleva

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 izgalmas regény a fiatal, francia nyelvű irodalomból

Hamarosan megkezdődnek a 2024. évi olimpiai játékok, így minden szem Párizsra és Franciaországra szegeződik, ráadásul az őszi Könyvfesztivál díszvendégei is a franciák. Ezek apropóján mutatunk most 5 regényt a kortárs francia irodalom fiatal íróitól.  

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját

A három testőr alkotóinak új kosztümös filmjét a 77. Cannes-i Filmfesztiválon láthatja először a közönség. A Monte Cristo grófja várhatóan ősszel kerül a hazai mozikba, a magyar előzetes viszont már most megérkezett.

...
Nagy

8 klasszikus regény, ami Párizsban játszódik

Már javában tart az olimpia, melynek 2024-ben a szerelem és a divat fővárosaként is emlegetett Párizs ad helyet. Nyolc klasszikus regényt ajánlunk, ha megismernéd a város évszázadokra visszanyúló történelmét, sokszínűségét, kalandokkal teli életét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Hírek

Elveszett bibliai fát támasztottak fel egy 1000 éves magból

A Bibliában szereplő fa magját a Júdeai-sivatag egy barlangjában találták. Olyan növényről van szó, ami lokálisan kihalt, a Bibliában viszont többször is említik a gyógyító hatása miatt.

...
Zöld

A barátságaid is lehetnek mélyebbek és bensőségesebbek – olvasd el, hogyan

Cziglán Karolina pszichológus Elfogadó kapcsolódás című könyvével abban igyekszik segíteni, hogy a kapcsolatainkban merjünk sebezhetőbbek lenni, legyen szó barátságról, szülő-gyerek viszonyról vagy párkapcsolatról. Mutatunk egy részletet a kötetből.

...
Zöld

A zöld tea szuperegészséges, de nem csodaszer – 5 könyv a teázásról

A zöld teának nemcsak az illata elbűvölő, de számos nagyszerű hatással is számoltatnak azok, akik rendszeresen fogyasztják. Bemutatjuk a frissítő itallal kapcsolatos tényeket és mítoszokat, aztán ajánlunk öt könyvet a teázás szerelmeseinek.