10 kulturális fesztivál, amire érdemes elmenned idén nyáron

10 kulturális fesztivál, amire érdemes elmenned idén nyáron

Hol ünnepeljük idén a Bloomsdayt? Melyik az a fesztivál 2024-ben, aminek a sárkány, és melyiknek a tudathasadás a központi motívuma? Ajánlónkból szinte minden nyári hétvégére találsz magadnak egy fesztivált.

vn | 2024. június 05. |

Elvarázsolt fényerdő, gasztronómia, testi-lelki egyensúly, tánc, kézműveskedés és zene. Lassan annyi már a nyári fesztivál, mint augusztusi égbolton a hullócsillag. Ha nem tudod még, hova indulj, az alábbi lista segít dönteni!

ART Piknik (június 8‒9.)

-

A pannonhalmai ART Pikniken a gasztronómia és a művészet találkozik. Egyfelől az ország legelismertebb éttermei és vendéglátóhelyei vonultatják fel az aktuális finomságaikat, másrészt a rendezvény fontos része a kézműves vásár is, ahol több mint 60 termelő mutatkozik be portékáival – a fűszernövényektől, a sajtokon át az egyedi lakásdekorációkig. Beszélgetéseket hallgathattok séfekkel, tetováló- és képzőművészekkel,

de ott lesz Bognár Péter, Simon Márton és Závada Péter is.

Részletek ITT.

Bloomsday-fesztivál (június 14‒16.)

-

Június 14-én kezdődik Szombathely kortárs összművészeti fesztiválja, a Bloomsday, amely három napon át várja az érdeklődőket kiállításokkal, koncertekkel, pódiumbeszélgetésekkel, fényfestéssel és kültéri installációkkal.

A Bloomsdayt 1994 óta rendezik meg Szombathelyen, annak emlékére, hogy James Joyce többször megemlíti a Ulyssesben a várost mint a főhős, Leopold Bloom származási helyét. A június 16-ig (ami köztudottan az Ulysses cselekményének napja, vagyis Bloomsday) tartó sokadalomban minden korosztály megtalálja a neki való programot. Szombat este pedig a Kugler zenekar,

majd a Csaknekedkislány, végül pedig a Mirror Glimpse ad koncertet a nagyszínpadon.

Részletek ITT.

Salföldi Dalföld (június 21‒23)

-

Kiállítások, minikonferencia, táncház és rengeteg koncert ‒ stílusok széles spektrumát bejárva. És természetesen nem maradhat el az immáron IV. Balaton-felvidéki Néptáncosok Találkozója sem. A 9. Salföldi Dalföldön meghallgathatjátok a Szent Efrém Férfikart vagy a Dresch Vonós Quartett-tel, de fellép a Fanfara Complexa és a Duckshell is.

Részletek ITT.

Everness Fesztivál (2024. június 25‒július 1.)

-

Az Everness Fesztiválokon 2013 óta évről évre olyan koncerteket, előadásokat, workshopokat, zenés-mozgásos foglalkozásokat vonultatnak fel, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki egyensúly kialakításához és az egészségesebb élet fenntartásához ‒ egy életen át. A Siófok-Sóstón található Siócampingbe látogatók ezért a szervezők szerint idén is kiléphetnek a komfortzónájukból, találkozhatnak önmagunkkal és másokkal, illetve elmerülhetnek egy tudatosabb életvitel rejtelmeiben.

Idén először ráadásul tematikus Evernessre készülnek, amelynek a sárkány a középponti motívuma.

Részletek ITT.

Zsolnay Fényfesztivál (július 4‒7.)

-

Július első hétvégéjén immár 8. alkalommal rendezik meg a Zsolnay Fényfesztivált. A százezres tömeget vonzó esemény mára kétségkívül Pécs programkínálatának fénypontja lett. Az idei programkínálatban főszerepet kap a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világába is beléphetünk. A szervezők azt ígérik, az ecset a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a fény lesz, a vászon pedig Baranya vármegye székhelyének teljes belvárosa.

Részletek ITT.

Bánkitó Fesztivál (július 10‒13.)

-

Frusztrál, hogy túl sok az infó és mégis döntésképtelen vagy? Háború vagy terrorizmus? Hús vagy zöldség? Ki az elnyomó és ki az elnyomott? Menj a divattal, vagy menj ellene? De nem épp az a divat, hogy a divat ellen mész? Kattogás. Biztos normális, hogy olyan mintha egyszerre 7 éned lenne. De mi a normális? A Bánkitó Fesztivál idei témája a tudathasadás.

A 2024-es programok azt vizsgálják, hogy hogyan érzékeljük a világot, amiben élünk. Persze a koncertek se maradnak el. Sok más fellépő mellett ott lesz Дeva, a Hocuspony, a MORDÁI és Sisi.

Részletek ITT.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (július 12‒14.)

-

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja: 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak. A közép-európai térség három meghatározó uralkodója, János cseh, Kázmér lengyel és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend találkozóján született megállapodások

a mai napig éreztetik hatásukat.

A középkor hangulatát játszóházzal, régizenével, bajvívással, lovagi tornákkal és különböző kiállításokkal megidéző rendezvény a Kárpát-medencei térségen kívül Európa tíz országából fogad hagyományőrző csoportokat.

Részletek ITT.

Művészetek Völgye (július 19‒28.)

-

Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd összművészeti fesztiválja 2024 nyarán is közös táncolásra, koncertezésre, alkotásra és kikapcsolódásra hív. 2023-ban minden korábbi rekordot megdöntve, 148 ezer ember látogatott el a Művészetek Völgyébe

(a legfiatalabb látogató 5 hetes volt, a legidősebb pedig 84 éves a szervezők adatai szerint).

A fellépőknek vége-hossza nincs, úgyhogy pár nevet írunk csak kedvcsinálónak a kedvenceink közül. Biztosan ott lesz Cseri Hanna, Kollár-Klemencz Laci és fellépnek a Vígszínház művészei. A koncertek közül pedig a Platon Karataev és a Parno Graszt fellépését lenne kár elmulasztani.

Részletek ITT.

Ördögkatlan Fesztivál (július 30‒augusztus 2.)

-

Sokan vagyunk, akik hiszünk benne, hogy legalább öt napig az emberi igényesség, kíváncsiság és szeretet uralhatja azt a kicsi szigetet, amit Dél-Baranyában létrehoztak Bérczes Lászlóék. Örökös védnökeik (Törőcsik Mari és Cseh Tamás) fogják kezünket,

és súgva biztatják az Ördögkatlanra érkezőket 2024-ben is.

A fesztivál lényegét tekintve az elmúlt 16 évben nem változott: az Ördögkatlan a művészi minőséget legfontosabbnak tartó összművészeti közösségi esemény, melyben megtapasztaljuk, az alkotás és alkotók minősége mindenkiből előhívja az emberi minőséget.

Részletek ITT.

Bor, Mámor, Bénye Fesztivál (augusztus 8‒11.)

-

Heveredj le a fűbe, sétálgass a régi épületek között, kortyolgass hűs furmintot a lugasban! Különleges személyiségek, éjszakába nyúló beszélgetések – ez az egyedi hangulatú Bor, Mámor, Bénye Fesztivál az erdőbényei kertekben. A falu borászataihoz a rendezvény ideje alatt bármikor be lehet ülni egy-két pohár borra vagy a gasztro-standok által kínált finom falatokra. Emellett számos különleges borkóstoló, irodalmi estek, zenei- és gyerekprogramok, esténként pedig koncertek várják a látogatókat Tokaj-Hegyalja mesebeli falujában.

Részletek ITT.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Kiválogattad már a nyári könyveidet? Elmondjuk, miért legyen listád

A könyvek bizonyítottan jót tesznek az embernek – úgyhogy ajánlunk is 3 olvasmányt a nyári listád élére.

...
Hírek

Könyvesblokk: Három romantikus könyv, ami tökéletes lehet a nyaralásra

Új hét, új Könyvesblokk! Ezúttal három friss romantikus, utazós könyvet ajánlunk nektek. 

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.