Ezeket a külföldi könyveket keresd a Könyvfesztiválon!

.konyvesblog. | 2019. április 25. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_4.jpg

Tegnap már megmutattuk, hogy milyen magyar könyveket érdemes beszerezni az idei könyvfeszten és készítettünk nektek egy programajánlót is. Most a friss külföldi megjelenések közül szedtük össze a legizgalmasabbakat nektek. 

Karl Ove Knausgård: Élet 

Karl Ove Knausgard: Élet - Harcom 4.

Fordította: Patat Bence, Magvető Könyvkiadó, 2019, 480 oldal, 4999 HUF

 

Mivel idén Karl Ove Knausgard a könyvfesztivál díszvendége, mi már jó pár cikkben foglalkoztunk vele és a Harcom-sorozat negyedik részével, az Élettel, amely magyarul most jelent meg (olvassatok bele ITT). Az Élet volt a hét könyve is, ezt írtuk róla:  „Karl Ove Knausgård (KOK) első pillantásra nem is csinált mást, mint hiperrealisztikusan elkezdte megírni az életét, és a Harcom-sorozat köteteiben bátran/gátlástalanul/szégyentelenül (kívánt rész aláhúzandó) tette közzé a saját és a legszűkebb környezetében élők mindennapjainak legbagatellebb részleteit, miközben olyan univerzális témákban is tudott újat mondani, mint a halál vagy a szerelem. Knausgård prózája ugyanakkor rövid időn belül hivatkozási ponttá vált, a sajtó szenzációt és irodalmi jelenséget emlegetett vele kapcsolatban, és persze kijutott a botrányokból, miután rokonai beperelték, és még halálos fenyegetéseket is kapott.” A Knausgard-ról készült portrécikkünket ITT, a Harcom-sorozatról szóló podcastunkat pedig ITT találjátok. 

Margaret Atwood: MaddAddam-trilógia 

Margaret Atwood: MaddAddam-trilógia 3. - MaddAddam

Fordította: Varga Zsuzsanna, Jelenkor Kiadó, 2019, 599 oldal, 4499 HUF

 

Margaret Atwood legnagyobb szabású disztópiája a MaddAddam-trilógia, amely egy posztapokaliptikus korban, a civilizáció romjain játszódik. A sorozat most a könyvfesztiválra egyben, új köntösben jelent meg: a Guvat és Gazella, valamint Az Özönvíz éve javított kiadásban érhető el, a befejező kötet, a MaddAddam pedig most először olvasható magyarul. A trilógia utolsó részében Zeb és Toby sorsát követhetjük nyomon, akik megpróbálnak új életet kezdeni az elpusztult világ romjain. A táborukba érkeznek a mindent túlélő génmódosított guvatkák, akiknél épp kezdődik a párzási időszak. A Guvat és Gazellában megismert Hóember súlyos sérüléséből lábadozik, így Tobyra hárul a feladat, hogy átvegye a próféta szerepét. A járvány előtti világról szóló történeteiből lassan kiderül, mi és hogyan okozta valójában az emberiség pusztulását. A trilógia gyönyörű borítóját Féder Márta tervezte, vele Borítópornó rovatunkban olvashattok interjút. 

S. A. Chakraborty: Bronzváros 

S.A. Chakraborty: Bronzváros

Fordította:Benkő Ferenc, Agave Könyvek, 2019, 528 oldal, 5480 HUF

 

S. A. Chakraborty első regénye, a Bronzváros 2017 egyik fantasztikus irodalmi meglepetése és sikertörténete volt. A World Fantasy-díjra is jelölt műben hemzsegnek a mitológiai lények, világát teljes mértékben átszövi a mágia, és természetfeletti szereplői ellenére nagyon is emberi viselkedési formákat, érzelmeket közvetít.  A könyvről szóló kritikánkban ezt írtuk: „A Bronzváros legnagyobb vonzereje és egzotikuma a felépített világban rejlik. Az arab és iszlám mondavilág lényei elevenednek meg egy nagyszabású, eposzi ívű, fantasy történetben (az író saját szavaival történelmi fan fiction-ként jellemezte művét). A nyugati olvasó számára sem válik teljesen idegenné a Chakraborty által használt eszköztár, ugyanis az 1001 éjszaka meséiből, vagy az olyan népszerű feldolgozásokból is találhatóak ismerős elemek, mint az Aladdin.”

Zadie Smith: Swing Time 

Zadie Smith: Swing time - Egymásnak születtünk

Fordította: Dudik Annamária, Helikon Kiadó, 2019, 596 oldal, 4299 HUF

 

Zadie Smith új regényének középpontjában a tánc áll, a Swing Time ugyanis két táncimádó fiatalról szól és magát az életet is úgy mutatja be, mint egy változó ritmusú, izgalmas táncot. A narrátor és gyermekkori barátnője, Tracey egy nyugat-londoni tánciskolában ismerkednek össze. A közös szenvedély miatt szoros kapcsolat alakul ki köztük, de aztán az útjaik mégis elválnak: Tracey-ből profi táncos lesz, a főhős pedig egy amerikai énekesnő személyi asszisztenseként kezd dolgozni. Az élet az elbeszélőt ezután még messzebbre sodorja, egy kis gambiai faluban vesz részt egy új iskola beindításában. A két szereplő ellentétes utakat jár be, amely során a tánc világának két arca mutatkozik meg számukra: az egyik a legendás táncosok, Ginger Rogers, Fred Astaire, Bill „Bojangles" Robinson, Michael Jackson és Jeni LeGon csillogó világa, a másik pedig a tánc ősi, varázslatos erejének földje. 

Sheila Heti: Változások könyve 

Sheila Heti: Változások könyve

Fordította: Csonka Ágnes, Libri Könyvkiadó, 2019, 312 oldal, 3499 HUF

 

Mit jelent pontosan az anyaság? Mit nyerünk, és mit veszítünk, ha a gyermekvállalás mellett döntünk?  – ezekre a kérdésre keresi a választ Sheila Heti nagy port kavaró regénye, a Változások könyve. Az elbeszélő egy harminchat éves nő, aki a társadalmi és a belső nyomás hatására úgy érzi, döntésre kell jutnia a gyerekvállalás kérdésében. „Az első dolog, amit egy korunkbeli nőtől mindenki meg akar tudakolni, az, vannak-e gyerekei, és ha nincsenek, mikor lesznek. Olyan ez, mint egy polgárháború. Melyik oldalon állsz?” A történet a narrátor belső vívódását követi végig. Közben pedig szembesülhetünk azzal is, hogy milyen társadalmi elvárások nehezítik egy fiatal felnőtt nő életét. 

Anne Catherine Bomann: Agathe 

Anne Cathrine Bomann: Agathe

Fordította: Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019, 148 oldal, 2699 HUF

 

Valamikor a negyvenes években, Franciaországban egy idősödő pszichoterapeuta rezignáltan hallgatja a díványra fekvő páciensek beszámolóit és panaszait, miközben madárkarikatúrákat készít róluk. Már abban sem biztos, jó szakember volt-e valaha is, tudott-e segíteni bárkin. Egy nap megjelenik nála Agathe, egy fiatal német nő, aki nem talál örömöt az életben. Találkozásaik alapvető változásokat hoznak egymás életében, melyek során a terapeuta maga is kénytelen szembenézni az intimitástól és a haláltól való félelmével. A dán elsőkönyves szerző (ITT interjúztunk vele) a könyvfesztivál egyik vendége lesz, az olvasók szombaton találkozhatnak vele.

Michel Houellebecq, Bernard-Henri Lévy: Közellenségek 

Michel Houellebecq, Bernard-Henri Lévy: Közellenségek

Fordította: Magvető Könyvkiadó, 2019, 336 oldal, 4299 HUF

 

Épp a napokban írtunk róla, hogy Michel Houellebecq-et a francia irodalomnak tett szolgálataiért a legmagasabb francia állami elismerésnek számító Becsületrenddel tüntették ki. Most a könyvfesztivál alkalmából magyarul is kézbe vehetjük Közellenségek című könyvét, melyet Bernard-Henri Lévy filozófussal közösen jegyez. Ez tulajdonképpen kettejük levelezését tartalmazza. A fülszöveg szerint a kötet két hatalmas egójú, sebzett férfi élveboncolással felérő párbeszéde, akik, ahogy Houellebecq fogalmazott, homlokegyenest különböznek egymástól, de annyi közös bennük, hogy mindketten „igencsak megvetésre méltó személyek". Franciaország kedvenc botrányhősei, Michel Houellebecq író és Bernard-Henri Lévy filozófus 2008. januártól júliusig leveleztek egymással. Huszonnyolc levelet váltottak, amelyekben megtárgyalták, hogyan próbálják elviselni és feldolgozni a rájuk zúduló médiaössztüzet, és hogyan védekeznek ellene. 

John Scalzi: Pusztító tűz 

John Scalzi: Pusztító tűz

Fordította: Benkő Ferenc, Agave Könyvek, 2019, 288 oldal, 3480 HUF

 

A könyvfesztivál egyik idei szenzációja, hogy Magyarországra látogat John Scalzi Hugo-díjas bestsellerszerző. A szombat délutáni közönségtalálkozó után akár dedikáltatni is lehet vele legújabb könyvét. A Pusztító tűzben az emberiség csillagközi birodalmaként ismert Egyesülés az összeomlás küszöbén áll. Az Ár, a csillagközi utazást lehetővé tevő dimenziók közötti átjáró pedig eltűnőfélben van, egész naprendszereket szakítva el egymástól. Az emberi civilizáció végveszélybe kerül, milliárdok élete forog kockán. A katasztrófa egyre közeleg és közben polgárháborús állapotok kezdenek uralkodni. II. Grayland emperátor, az Egyesülés államfője az egyetlen, aki megoldást találhat a problémára és megmentheti az emberiséget.

Lars Kepler: Nyúlvadász 

Lars Kepler: Nyúlvadász

Fordította: Erdődy Andrea, Animus Kiadó, 2019, 496 oldal, 3980 HUF

 

A skandináv krimik egyik legnépszerűbb szerzőpárosának új könyvében egy nyuszis mondóka jelenti a legnagyobb fenyegetést. Joona Linna már két évet letöltött büntetéséből a Kumlai Zárt Fegyintézetben, amikor a rendőrség segítségért fordul hozzá egy magas rangú személy brutális meggyilkolásának ügyében. Hamarosan bebizonyosodik, hogy az elkövető egy sorozatgyilkos. Áldozatai közt az egyetlen összekötő kapocs az, hogy haláluk előtt valamennyien kaptak egy hangfelvételt, amelyen egy gyerekhang egy nyulakról szóló mondókát ismételget. A kérdés már csak az, hogyan lehet megállítani a Nyúlvadászt. Olvassatok bele a könyvbe ITT. 

Jonathan Franzen: A világ végének vége 

Jonathan Franzen: A világ végének vége

Fordította: Bart István, 21. Század Kiadó, 2019, 3999 HUF

 

Jonathan Franzen már többször is bejelentette, hogy visszavonul, legutóbb éppen tavaly nyáron, nem sokkal azelőtt, hogy megjelent új esszékötete, A világ végének vége. Ez a kötet ugyan nem regény, de jó pár dolgot megtudhatunk arról, hogyan látja a világot a sztáríró. „... (az esszéírót) afféle tűzoltónak kezdtem tekinteni, akinek az a dolga, hogy miközben mindenki futva menekül a szégyen lángjai elől, ő egyenesen belevesse magát a tűztengerbe." –nyilatkozta akkor a könyvvel kapcsolatban Franzen. A provokatív esszékben főként arra hívja fel a figyelmet, hogy emberhez méltóbb módon is létezhetnénk a világon. A kötet megjelenése után persze megint sok kritikai érte, többek közt a szabályok miatt, amelyeket a mindenkori írók számára állított fel. 

David Grossman: Futni valakivel 

David Grossman: Futni valakivel

Fordította: Rajki András, Scolar Kiadó, 2019, 431 oldal, 3499 HUF

 

David Grossman legújabb regényének egy félénk és talán túlságosan komoly kamasz a főszereplője. Aszaf éppen élete legrosszabb nyarát tölti: nővére eltűnt, ő maga pedig barát nélkül maradt. Rosszul fizetett nyári munkával üti el a nappalokat a jeruzsálemi városházán, esténként pedig teljesen egyedül van, tévét bámul és az interneten játszik.Egy reggel megbízzák egy elég abszurdnak tűnő feladattal, meg kell találnia egy kóborló labrador gazdáját. Nem is sejti, hogy a küldetés révén milyen sorsszerű találkozás vár rá. Olvass bele a könyvbe ITT. 

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken - Benyovszky gróf kalandos élete 

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken - Benyovszky gróf kalandos élete

Fordította: Pacskovszki Zsolt, Libri Könyvkiadó, 2019, 364 oldal, 3999 HUF

 

Benyovszky Móric nevét sokan ismerik, de talán nem mindenki van tisztában vele, hogy milyen kalandos élete volt: már egészen fiatal korában katonának állt, véres csatákban vett részt, a lengyelek szabadságáért harcolt az oroszok ellen, majd Szibériába száműzték. Társaival azonban sikeresen megszökött, és magával vitte szerelmét, a kormányzó lányát, Afanáziát is. Bejárta a fél világot – az Északi-tenger vidékét, Alaszkát, Kínát, Tajvant és Japánt –, majd végül Franciaországban felajánlotta szolgálatait a királynak. Tőle kapta a megbízást, hogy létesítsen kereskedelmi telepet Madagaszkáron, Benyovszky pedig útnak indult, és teljesítette küldetését. Jean-Christophe Rufin Benyovszky Móric franciául írt emlékiratait szabadon kezelve rajzolta meg a gróf és orosz szerelme, Afanázia portréját. A Vad tengereken egyszerre lett izgalmas kalandregény, életrajz és a 18. század eszmei, politikai közegének korrajza. 

Ken Liu: Láthatatlan bolygók 

Ken Liu: Láthatatlan bolygók - Kínai kortárs science fiction antológia

Fordította: Pék Zoltán, Benkő Ferenc, Huszár András, kiskádár tamás, Molnár Berta Eleonóra, Bosnyák Edit, Juhász Viktor, Agave Könyvek, 2019, 339 oldal, 3780 HUF

 

A kínai származású Ken Liu generációjának egyik legeredetibb novellistája. Fantasztikus történeteiben egyedi módon keveredik a kínai mitológia a transzhumanizmussal, a mágikus realizmussal és a steampunkkal. A magyar olvasóknak a A papírsereglet és más történetek című novelláskötetet miatt lehet ismerős a neve, ennek kapcsán tavaly interjút is készítettünk vele, amelyben identitáskeresésről, a technológia fejlődésének társadalmi hatásairól és a Google mindenhatóságáról kérdeztük. A Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díjas sztáríró ezúttal szerkesztőként tér vissza egy olyan antológiával, ami a kínai science fiction egyedi és különleges világát mutatja be. A Láthatatlan bolygókban hét szerző tizenhárom novellája olvasható. Mindegyik Kína lehetséges jövőit mutatja be a sci-fi széles eszköztárával, legyen szó akár a társadalom feletti uralkodásról, világépítő patkányokról, vagy olyan robotokról, akik túlélték az építőiket.

Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai - A Palme-gyilkosság kulcsa 

Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai - A Palme-gyilkosság kulcsa

Fordította: Patat Bence, Animus Kiadó, 2019, 400 oldal, 4290 HUF

 

Olof Palme meggyilkolása a második világháború utáni Svédország legnagyobb politikai traumája volt. A svédeket sokkolta, hogy az addig biztonságosnak hitt országukban a nyílt utcán agyonlőtték a miniszterelnöküket, a keserűséget pedig csak fokozta, hogy a szálakat a mai napig nem sikerült megnyugtatóan felgöngyölíteni. Rögtön a gyilkosság után egy svéd újságíró is nyomozni kezdett, aki abban az időben a TT nevű svéd hírügynökségnél dolgozott. Ezt az újságírót Stieg Larssonnak hívták. Larsson sok mindent kiderített, igaz, dokumentumai aztán évekig dobozokba zárva porosodtak. Következtetéseit, teóriáit sok évvel a halála után Jan Stocklassa svéd újságíró foglalta kötetbe és egészítette ki a saját kutatásaival. Az Olof Palme-gyilkosságot feldolgozó könyvről a szerzővel márciusban interjút készítettünk. Mesélt nekünk arról, mit gondol Larsson módszeréről, mi a véleménye a korabeli rendőrségi munkáról és szóba került az is, hogyan birkóztak meg a svédek az akkori események súlyával.

Jostein Gaarder: Éppen jó 

Jostein Gaarder: Éppen jó - Rövid történet szinte mindenről

Noran Libro Kiadó, 2019, 136 oldal, 2490 HUF

 

Jostein Gaarder, a világhírű norvég író nem először látogat el a könyvfesztiválra, három évvel ezelőtt például ő volt a díszvendég. Akkor az Anna világa megjelenése kapcsán készítettünk vele interjút. Most egy új könyvét ismerhetjük meg, amelyben a tőle megszokott módon ismét a létezés legalapvetőbb kérdéseire kérdez rá. A történet főszereplői  Albert és Eirin, akik első egyetemi napjukon találkoznak az Oslói Egyetem kávézójában és azonnal egymásba szeretnek. Harminchét évvel később, 2009-ben Eirin egy melbourne-i édesvízi biológiai kongresszuson vesz részt, Albert pedig egyedül van odahaza, miután megrázó híreket kapott. A kérdés már csak az, hogy együtt tud-e élni azzal, amit megtudott és milyen döntést hoz ezek után.

Sam J. Miller: Orkaváros 

Sam J. Miller: Orkaváros

Fordította: Kemenes István, Gabo Kiadó, 2019, 360 oldal, 3490 HUF

 

Sam J. Miller első, felnőtteknek szóló regénye a könyvfesztivál egyik izgalmas újdonsága. Az Orkaváros a szerző Jégtömbök című novellájából ismert baljóslatú, high-tech úszóvárosában játszódik a klímaháborúk után. A geotermikus fűtéssel és fenntartható energiával működő hely valóságos építészi és társadalommérnöki csoda, mégis kíméletlen küzdelem folyik benne az életben maradásért. A város egy idő után a bűn és korrupció melegágya lesz, a vagyonosok és nincstelenek közötti szakadék egyre jobban mélyül, és egy „omlás” nevű járvány tizedeli a népességet. Egy nap különös látogató érkezik: egy nő, akinek a csónakját egy gyilkos bálna vontatja és egy jegesmedve kíséri. Az orkabűvölő néven emlegetett idegen végül az ellenállás egyik vezetője lesz. 

Ahmed Szadavi: Frankenstein Bagdadban 

Ahmed Szadavi: Frankenstein Bagdadban

Athenaeum Kiadó, 2019, 400 oldal, 3999 HUF

 

Ahmed Szadavi rémregényével már 2014-ben elnyerte az International Prize for Arabic Ficton-díjat, így igazi örömhír, hogy a Frankenstein Bagdadban végre magyarul is megjelenik. Szadavi története – ahogy azt a címe is sugallja – egyfajta modern Frankenstein-parafrázis. Az amerikai megszállás idején, a háború alatt félig rommá lőtt Bagdad utcáin játszódik, ahol Hadi, a hullarabló összegyűjti a pokolgépek által szétszaggatott emberek testrészeit, és összefércel belőlük egy ép holttestet. Így próbálja rávenni a kormány illetékeseit, hogy a testrészeket is temetésre méltó földi maradványoknak tekintsék. Miután a holttest váratlanul eltűnik, rejtélyes gyilkosságsorozat veszi kezdetét. A szemtanúk egy rémalakban vélik felfedezni a tettest, akit – mint az ellene indított hajtóvadászat során kiderül – nem fog a golyó sem. Hadi kénytelen szembenézni azzal, hogy egy valódi, megállíthatatlan szörnyet teremtett.